Steeds meer geweld bij jeugdvoetbal

IconUit cijfers van het District Oost van de KNVB blijkt dat er bij voetbalwedstrijden van pupillen sprake is van een ware geweldsexplosie op en rond de Nederlandse velden. Wedstrijden van de kinderen monden steeds vaker uit in grote vechtpartijen, waarbij het met name de bloedfanatieke ouders zijn die voor de ogen van hun 'kids' met elkaar op de vuist gaan. Ook hitsen ze vaak hun kinderen op, waardoor de boel op het veld escaleert.

Alleen al in District Oost werden er vorig seizoen 108 wedstrijden voortijdig beëindigd; maar liefst 45 meer dan het jaar ervoor. Na slechts vijf speelweekeinden nu staat de teller van het aantal gestaakte duels reeds op 76. Zo eindigde afgelopen weekend in Enschede de wedstrijd tussen de D2-pupillen van UDI-Achilles in een gigantische knokpartij, waarbij ouders elkaar langs de lijn in de haren vlogen.

De KNVB Oost denkt er hard over om de overkoepelende landelijke organisatie in te lichten. ''We willen dit echter eerst volgende week met de oostelijke clubs bespreken. Maar wellicht is het een goede zaak dat de KNVB landelijk beleid hiervoor ontwikkelt'', aldus de manager van het District Oost. Woordvoerder Rob de Leede van de KNVB geeft toe dat het District Oost geen uitzondering vormt: ''Het is een algemeen probleem dat sommige ouders kennelijk het idee hebben dat hun kind ieder weekend een Europa Cup-finale speelt.''