Museum wil naakte Bush niet exposeren

In de Amerikaanse stad Washington is een expositie afgelast, omdat er een cartoonachtig schilderij met een naakte president Bush te zien was. Volgens een directielid van het gemeentelijk museum had de groep kunstenaars die de expositie verzorgde hele andere kunstwerken beloofd, met name meubels.

Het schilderij was onderdeel van de expositie Art-O-Matic, met onder meer verschillende beschilderde meubelstukken. Overigens waren er op de tentoonstelling ook andere politieke stellingnames te zien, waaronder een referentie aan oud-president Reagan die de AIDS-problematiek zou negeren en een quote van oud-burgemeester Marion Barry van Washington gekoppeld aan een kunstwerk met drugs als onderwerp. Barry is veroordeeld voor drugsbezit.

Een woordvoerder van het museum vertelde de media dat het museum zich niet toelegt op kunst. "We krijgen vooral groepen kinderen, die door leraren worden onderwezen in geschiedenis". Het gewraakte schilderij Man van Ledigheid, Koning George van Kayti Didriksen is een bewerking van het schilderij Olympia van de impressionist Eduard Manet. Het originele werk zorgde in 1863 ook al voor opschudding. Op het schilderij ligt een naakte George Bush op een matras. Vice-premier Dick Cheney is afgebeeld als bediende, die de president op een kussen een kroon en een olieboortorentje aanbiedt.

Man van Ledigheid, Koning George
Het schilderij dat de commotie veroorzaakte

Olympia
Het oorspronkelijke schilderij van Manet