Autovrije actie ontaardt in handgemeen

Icoon Binnenlands nieuwsEen demonstratie voor de autoloze zondag is vanmiddag geëindigd in een handgemeen tussen activisten en automobilisten. De door de politieke partij Amsterdam Anders geïnitieerde bezetting van het Mr. Visserplein in Amsterdam schoot bij verschillende automobilisten in het verkeerde keelgat. Na het ontsporen werd de actie afgeblazen.

Ruim dertig Nederlandse steden hielden vandaag een autovrije dag. De gemeente Amsterdam deed daar voor het eerst in vijf jaar niet aan mee. Zowel Amsterdam Anders als Milieudefensie hielden desondanks acties in de hoofdstad. Woordvoerder Clemens Mol van Amsterdam Anders: "72 procent van de Amsterdammers binnen de ring heeft helemaal geen auto, maar heeft wel dagelijks last van lawaai, stank en onveilige situaties. Dan is die ene autovrije dag toch niet teveel gevraagd? Bovendien gaan er in Nederland jaarlijks meer mensen dood aan de luchtvervuiling door auto's dan door meeroken."

Gelijktijdig bezette Milieudefensie twintig parkeerplaatsen op de Rozengracht in de Jordaan. De organisatie hield er een picknick en er was een terras en speelplaats ingericht. Voor zover bekend is de actie van Milieudefensie zonder problemen verlopen.