Gebruik antidepressiva neemt opnieuw toe

Icoon Medisch nieuws Het gebruik van antidepressiva is vorig jaar opnieuw gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Aan 900.000 mensen werden in totaal 5,9 miljoen recepten voor de medicijnen voorgeschreven. Dit betekent dat ťťn op de achttien mensen vorig jaar antidepressiva slikte. Dat zouden volgens De Telegraaf blijken uit nog niet gepubliceerde cijfers van het College van Zorgverzekeringen. Sinds 1999 is het gebruik van de medicijnen ieder jaar met zes procent toegenomen.

In totaal gaat het bij vijf procent van de uitgeschreven recepten om antidepressiva zoals Prozac, Seroxat en Efexor. Hiermee staan de antidepressiva in de top vijf van meest gebruikte medicijnen in Nederland. De grootste groep gebruikers is tussen de 45 en de 64 jaar en vrouwen slikken de medicijnen twee keer zo vaak als mannen.

Ondanks de stijging in het gebruik werd er vorig jaar wel minder geld aan de antidepressiva uitgegeven. De uitgaven daalde tot 195 miljoen euro omdat het patent op fluoxetine, het werkzame bestandsdeel van Prozac, afliep en er goedkopere varianten op de markt kwamen.