Bush: Kerry mag trots zijn op Vietnamverleden

Icoon US verkiezingen 2De Amerikaanse president George Bush veroordeelt de tv-spotjes die het heldhaftige Vietnamverleden van zijn Democratische tegenstrever John Kerry bestrijden. In een spot van de Swift Boat Veterans for Truth, een organisatie van Vietnamveteranen, wordt beweerd dat Kerry gelogen heeft over zijn optreden in de Vietnamoorlog.

Bush verklaarde vandaag dat er een eind moet komen aan dit soort negatieve campagne-voering van niet-partijgebonden organisaties. Volgens de president zijn ze 'schadelijk voor het systeem'. Bush zei dat Kerry juist 'trots' kan zijn op zijn wapenfeiten in Vietnam. Hij ging daarbij overigens niet direct in op de omstreden spot van Vietnamveteranen.

Veteraan Van Odell van de Swift Boat Veterans moest eerder bekennen geen bewijs te hebben voor de statements in de spot. Desondanks bleef hij bij zijn aantijgingen. Kerry was in de oorlog bevelhebber op een eenheid van Swift Boats die in de Mekong-delta patrouilleerden. Bij een vijandelijk vuur van beide oevers zou hij gewond zijn geraakt op het moment dat hij een mede-soldaat redde. Kerry is hiervoor onderscheiden. Volgens Odell zou hij echter een rapport hebben vervalst over de aanval van de Vietcong. Odell zou hiervoor zes getuigen hebben.

'Hij was niet de enige'
De Republikeinse oud-presidentskandidaat Bob Dole mengde zich in de discussie door te stellen dat Kerry slechts 'oppervlakkige wonden' heeft opgelopen in Vietnam. "Ik respecteer zijn staat van dienst. Maar drie Purple Hearts-onderscheidingen en hij heeft nooit gebloed, voor zover ik weet", zei Dole, die zelf zwaargewond raakte in WOII, tegen CNN. "Misschien moet hij zijn excuses aanbieden aan de andere 2,5 miljoen veteranen. Hij was niet de enige in Vietnam."

John Kerry, die van zijn Vietnamverleden een belangrijk item in de verkiezingsstrijd heeft gemaakt, is woedend over de beschuldigingen van de Swift Boat Veterans for Truth, en verweet ze afgelopen week te werken voor president Bush. Hoewel die samenwerking door het Republikeinse kamp wordt ontkend bleek dat Odell een ontmoeting heeft gehad met de Republikeinse partijstrateeg Merrie Spaeth, en trad de Republikeinse partij-adviseur Ken Cordier op in één van de spots. Cordier maakte zaterdag bekend zijn activiteiten voor Bush te staken.