[update] 'FIOD-ECD deed inval bij de LPF'

Icoon politiek binnenland nieuws De FIOD-ECD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, heeft afgelopen zaterdag een inval gedaan bij de LPF. Bij de inval werd de hele administratie in beslag genomen. De dienst zou tot de acties over zijn gegaan omdat ze aanwijzingen over fraude, verduistering en witwaspraktijken zou hebben gehad. Dit schrijft De Telegraaf maandag.

De LPF kwam eerder deze maand negatief in het nieuws vanwege een faillissementsaanvraag. De rechter wees deze aanvraag vorige week echter af, waardoor de hoop van de LPF om een doorstart te kunnen maken verdween. Naar aanleiding van de tekorten ontstond daardoor ook een scheuring binnen het partijbestuur.

Onregelmatigheden
De LPF heeft er in drie jaar tijd op onverklaarbare wijze drie miljoen euro aan donaties, subsidies en leningen doorheen gejaagd. Volgens De Telegraaf zou de FIOD-ECD op het spoor van de mogelijke misstanden zijn gekomen door ex-penningmeester Hans Swarte, die de afgelopen zomer een boekonderzoek over de jaren 2003 en 2004 deed.

Door de krant aangehaalde ingewijden melden dat hij op 'ernstige onregelmatigheden', 'facturen die hij niet kon plaatsen' en 'aanwijzingen dat er grote sommen geld zijn verduisterd' stuitte. Zo zou er bijvoorbeeld 100.000 euro uit een lening door vastgoedmagnaat Ed Maas niet meer te traceren zijn.

Spoedoverleg
Nawijn heeft maandag een spoedoverleg bijeen geroepen. "Dit kan zo niet doorgaan. De vraag is of we moeten doorgaan met dit hoofdbestuur. Als fractie kunnen we ons in een verklaring distantiëren van het bestuur," aldus Nawijn. Voor hem was de inbeslagname van de boekhouding, waarover hij zondag door bronnen binnen de LPF werd ingelicht, de druppel.

Een woordvoerster van de FIOD-ECD kon nog niets zeggen over de inbeslagname.

Update 15.31 uur
De Tweede Kamer-fractie van de LPF neemt afstand van het bestuur van de partij. Fractieleider Mat Herben heeft alle leden en vertegenwoordigers van de partij opgeroepen dit voorbeeld te volgen. Dit staat in een verklaring die Kamerlid Nawijn maandag verspreidde binnen de fractie.

Het eerder aangekondigde spoedoverleg ging niet door omdat er te weinig mensen beschikbaar waren. In plaats daarvan is er telefonisch en per email contact geweest.

Nawijn verklaarde eerder van een 'bron' binnen de LPF vernomen te hebben dat de FIOD-ECD een inval had gedaan. "Dat is onjuist gebleken," aldus Nawijn.

Directeur Both heeft De Telegraaf gevraagd om dit bericht te rectificeren en heeft verklaard de krant hier zo nodig toe te dwingen via een kortgeding. Volgens Both is er geen sprake van een inval, maar zijn de stukken 'weggehaald' bij de accountants door de drie afgetreden bestuursleden.