Fiets fout parkeren, boete riskeren

Nederlandse gemeenten treden steeds harder op tegen fout geparkeerde fietsen rond treinstations. Wie zijn vervoersmiddel buiten een rek plaatst loopt grote kans dat die wordt meegenomen. Terugkrijgen kan alleen na het betalen van een boete. De Fietsersbond is het niet eens met dit beleid.

Vooral steden als Leiden, Nijmegen en Amsterdam maken korte metten met fout geparkeerde fietsen. Wie na 1 september 2004 in Leiden zijn fiets tegen een boom parkeert kan hem 'terugkopen' voor 26 euro. Ook op het Stationsplein in Amsterdam knipt de gemeente tientallen fietsen per dag los.

De Fietsersbond is boos. Zij menen dat de gemeenten zelf voor de overlast zorgen omdat de rekken overal uitpuilen. Er zit volgens de bond dus niets anders op een andere stalplek te vinden. Vorig jaar won de Fietsersbond nog een kort geding tegen de gemeente Nijmegen die massaal fietsen weghaalde. Nijmegen moest eerst zorgen voor voldoende rekken en klemmen. Nu dat is gebeurd is de gemeente weer volop fout geparkeerde fietsen aan het wegknippen. De boete bedraagt hier elf euro.