[update] 16-jarige jongen steekt ex in brand

303 had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 16-jarige jongen uit Leeuwarden heeft vorige week zijn evenoude vriendin tot twee keer toe in brand gestoken. Waarschijnlijk was de jongen jaloers en kwam hij daardoor tot zijn daad. Dit is dinsdag door de politie bekendgemaakt.

Vorige week maandag goot de jongen terpentine over het slachtoffer heen en stak haar daarna in brand. Het meisje ligt in het Academisch Ziekenhuis Groningen met tweede- en derdegraads brandwonden. Haar toestand is stabiel, aldus de politie.

Update 11:13
De Leeuwarder Courant meldt meer details over deze zaak. De dader is een jongen van Iraaks-Koerdische afkomst. Hij kwam tot zijn daden omdat zijn vriendin op vakantie gezoend zou hebben met een andere jongen.

De verdachte staat bekend als extreem bezitterig en gewelddadig. Hij verbood zijn vriendin omgang met ieder ander. Tevens had hij haar al eens geprobeerd te wurgen met een fietsketting. Ook had hij al gedreigd haar in de brand te steken mocht ze ooit vreemdgaan.

Toen de jongen vorige week notie kreeg van de vakantieliefde van zijn ex nodigde hij haar uit in de woning van zijn pleegouders. Daar zette hij haar op een stoel, haar gezicht gericht op een computerbeeldscherm waarop een tekst stond van de strekking: 'Je bent er geweest'. Met een mes kraste hij zijn naam in haar borst. Van haar nek tot de onderkant van haar buik overgoot hij haar met terpentine. Hierop stak hij haar in brand. Daarna doofde hij de vlammen. Hij overgoot haar lichaam wederom met terpentine en stak het nogmaals aan. Daarna zette hij het meisje onder de douche en bracht haar naar zijn vorige ex-vriendin, die pas de volgende dag een ambulance belde.

Volgens strafdeskundigen wacht de jongen opsluiting in een jeugd TBS-inrichting tot wellicht zijn 23ste. In advocatenkringen houdt men er ook rekening mee dat de jongen als volwassene zal worden berecht.