[update] Provider doet aangifte na actie Retecool.com

Sjaakman had ons via de nieuws-submit te melden:

Veens Media heeft aangifte gedaan bij de politie na een actie van Retecool.com. Dit nadat het weblog had opgeroepen om een klant van de hostingprovider aan te pakken.

De klant zou volgens Retecool.com spam hebben verstuurd. Het weblog zegt afgelopen weekend een mailtje te hebben ontvangen met reclame voor First Class Entertainment, een organisator van feesten. De afzender was Herman van Diejen, een klant van Veens Media.

Voor Retecool.com een reden om de zogeheten Braatolizer weer eens van stal te halen. Met dit programmaatje kunnen internetters snel achter elkaar formulieren op sites invullen. De Braatolizer werd al eerder ingezet door het weblog, ook tegen sites waarvoor werd geadverteerd via spam. De eigenaars van die sites werden vervolgens overspoeld met nutteloze formulieren. Veens Media stelt nu dat er 80.000 mailtjes en 180.000 'valse websitebezoeken' zijn binnengekomen.

Er zou echter sprake zijn van een misverstand, aldus het bedrijf. First Class Entertainment zou het slachtoffer zijn geworden van een 'joe job', waarbij iemand uit naam van een bedrijf spamberichten rondstuurt.

"First Class Entertainment weet nergens van", aldus Remco Veens van Veens Media. "Herman van Diejen van First Class Entertainment was op het moment dat de spam verstuurd werd, zelfs op vakantie. Hij weet nauwelijks hoe de vork in de steel zit. Herman kan net een mailtje versturen. Ik durf te zweren dat hij deze mail nooit heeft verstuurd. De spam is verstuurd om hem zwart te maken."

Veens zegt wel een vermoeden te hebben wie het gedaan heeft, maar wil de naam van diegene(n) niet noemen. "Een tijdje terug heeft Herman ook al allemaal scheldmailtjes ontvangen. De politie zal uitzoeken wie de spam heeft verstuurd."

Ondertussen heeft Veens dus aangifte gedaan tegen alle gebruikers van de Braatolizer. "Wij en onze klant hebben door deze actie behoorlijke schade geleden. De naam van First Class Entertainment is onderuitgehaald. Het verhaal dat hij een spammer is, blijft de komende jaren op internet rondwaren." Veens wil, samen met First Class Entertainment, via de rechter een schadeclaim van tientallen duizenden euro's afdwingen bij de verantwoordelijken voor de actie.

Webloggers 'Reet' en 'Blues' van Retecool.com zeggen niet echt onder de indruk te zijn van de woorden van Veens. "Joe jobs zijn opeens wel erg populair", zo zegt 'Reet'. "Elke keer als er een spammer wordt aangepakt door wie dan ook, verweert hij zich door te zeggen dat het een joe job is. Als het een joe job is, dan is dat uiteraard bijzonder lullig voor First Class Entertainment, maar de mail lijkt niet op een joe job." 'Blues' is het met hem eens: ""Joe jobs proberen doorgaans een bedrijf of persoon zwart te maken. Daar was in dit geval geen sprake van. Het mailtje bestond uit een reclametekst met een link"

De website Retecool.com staat momenteel even in de steigers. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Update 22:55
Retecool.com is momenteel weer, enigzins, up. Waarom de site down was is nog niet volkomen duidelijk, aldus 'Reet'. "Het is nog niet helemaal duidelijk wat de problemen zijn, maar de databaseserver krijgt een enorme berg queries te verwerken", schrijft de logger op de site.