FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 augustus 2004

Advocaat bijt van zich af

In het blad De voetbaltrainer heeft Dick Advocaat getracht zijn criticasters de mond te snoeren. Met name de media moest het ontgelden.

Advocaat vindt dat hij vanaf het begin van zijn bondscoachschap niet genoeg krediet van de media heeft gekregen. Vooral bij de Telegraaf en Voetbal International voelde hij aan dat ze liever iemand van generatie '88 met lijnen naar Cruijff als bondscoach hadden gezien.

Advocaat gebruikte sterke bewoordingen over de media: "De hele mediahetze tegen mijn persoon kende in Portugal een climax, maar eigenlijk heb ik in die twee jaar nooit enige krediet gehad. Weet je wanneer ik dat al voor de eerste keer voelde? Tijdens mijn presentatie."

Van Gaal en Cruijff konden met hun analyses nog door de beugel, maar Ronald Koeman is volgens Advocaat te ver gegaan: "Kijk als je weken op kosten van een tv-zender samen met je gezin in de duurste hotels mag vertoeven en ook nog eens een riante vergoeding krijgt, voel je je als trainer al snel verplicht om prikkelende uitspraken te doen. Ik vind dat je je als coach niet in die situatie moet laten manoeuvreren. Ook al streelt dat je ego en dat van je vrouw zo erg, zeker als zij ook nog in hetzelfde programma mag verschijnen."

Dat Frank de Boer na het EK ook nog kritiek uitte heeft Advbocaat flink geraakt: "Dat heeft me meer geraakt dan welke opmerking in een tv-programma dan ook. Ik ben de coach geweest die altijd achter Frank is blijven staan. Ook toen heel Nederland hem uitkotste en eiste dat hij uit de Oranje-selectie zou verdwijnen. En dan spuit diezelfde speler na afloop als eerste vanuit de groep kritiek op zijn coach"

Neelie Kroes wordt eurocommissaris

Neelie Kroes, in de jaren tachtig minister van Verkeer en Waterstaat, wordt waarschijnlijk de Nederlandse commissaris in de Europese Commissie. De VVD'er volgt daarmee partijgenoot Frits Bolkestein op. De voordracht werd bekend gemaakt na een telefoongesprek tussen premier Balkenende en de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Barroso.

Het kabinet en Kroes zetten in op een zware economische portefeuille. Bronnen binnen de VVD vertellen dat het mogelijk een combinatie van de posten transport en energie zal worden. Kroes zou al een gesprek met José Barroso hebben gehad. Het is bekend dat de Portugees streeft naar minimaal acht vrouwen in zijn ploeg van 25 eurocommissarissen.

Reacties
VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen liet weten verheugd te zijn. "Van de beschikbare kandidaten was zij de beste. Zij heeft de ervaring, het inzicht en de vechtlust om deze klus te klaren", aldus Van Aartsen. De PvdA uitte zich teleurgesteld. "Ons land gaat er op de belangrijkste punten op achteruit. De post wordt minder en de kandidaat is minder dan wat we nu hebben", reageerde Kamerlid Timmermans. D66 liet bij monde van fractievoorzitter Boris Dittrich weten respect te hebben voor de kwaliteiten van Kroes, maar weinig waardering te hebben voor de manier waarop de kandidatuur in achterkamertjes is geregeld. Kroes was zelf zeer vereerd. "Ik voel me buitengewoon goed over deze voordracht en heb er zin in."

[update] Jongen vermist voor kust Katwijk

woeeiiii had ons via de nieuws-submit te melden:

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is vanmiddag een grote zoektocht begonnen naar een 12-jarige jongen. De knul wordt sinds 13.30 uur vermist voor de kust van Katwijk.

De jongen verdween tijdens een zwempartij met zijn zusje. Aangezien hij aan epilepsie lijdt wordt de vermissing zeer ernstig genomen.

Update 23:10 uur
Na een urenlange zoektocht is de jongen vijftien kilometer verderop, in de buurt van Zandvoort, door de politie teruggevonden. Volgens een politiewoordvoerster was "de jongen gewoon aan de wandel gegaan".

[update] Provider doet aangifte na actie Retecool.com

Sjaakman had ons via de nieuws-submit te melden:

Veens Media heeft aangifte gedaan bij de politie na een actie van Retecool.com. Dit nadat het weblog had opgeroepen om een klant van de hostingprovider aan te pakken.

De klant zou volgens Retecool.com spam hebben verstuurd. Het weblog zegt afgelopen weekend een mailtje te hebben ontvangen met reclame voor First Class Entertainment, een organisator van feesten. De afzender was Herman van Diejen, een klant van Veens Media.

Voor Retecool.com een reden om de zogeheten Braatolizer weer eens van stal te halen. Met dit programmaatje kunnen internetters snel achter elkaar formulieren op sites invullen. De Braatolizer werd al eerder ingezet door het weblog, ook tegen sites waarvoor werd geadverteerd via spam. De eigenaars van die sites werden vervolgens overspoeld met nutteloze formulieren. Veens Media stelt nu dat er 80.000 mailtjes en 180.000 'valse websitebezoeken' zijn binnengekomen.

Er zou echter sprake zijn van een misverstand, aldus het bedrijf. First Class Entertainment zou het slachtoffer zijn geworden van een 'joe job', waarbij iemand uit naam van een bedrijf spamberichten rondstuurt.

"First Class Entertainment weet nergens van", aldus Remco Veens van Veens Media. "Herman van Diejen van First Class Entertainment was op het moment dat de spam verstuurd werd, zelfs op vakantie. Hij weet nauwelijks hoe de vork in de steel zit. Herman kan net een mailtje versturen. Ik durf te zweren dat hij deze mail nooit heeft verstuurd. De spam is verstuurd om hem zwart te maken."

Veens zegt wel een vermoeden te hebben wie het gedaan heeft, maar wil de naam van diegene(n) niet noemen. "Een tijdje terug heeft Herman ook al allemaal scheldmailtjes ontvangen. De politie zal uitzoeken wie de spam heeft verstuurd."

Ondertussen heeft Veens dus aangifte gedaan tegen alle gebruikers van de Braatolizer. "Wij en onze klant hebben door deze actie behoorlijke schade geleden. De naam van First Class Entertainment is onderuitgehaald. Het verhaal dat hij een spammer is, blijft de komende jaren op internet rondwaren." Veens wil, samen met First Class Entertainment, via de rechter een schadeclaim van tientallen duizenden euro's afdwingen bij de verantwoordelijken voor de actie.

Webloggers 'Reet' en 'Blues' van Retecool.com zeggen niet echt onder de indruk te zijn van de woorden van Veens. "Joe jobs zijn opeens wel erg populair", zo zegt 'Reet'. "Elke keer als er een spammer wordt aangepakt door wie dan ook, verweert hij zich door te zeggen dat het een joe job is. Als het een joe job is, dan is dat uiteraard bijzonder lullig voor First Class Entertainment, maar de mail lijkt niet op een joe job." 'Blues' is het met hem eens: ""Joe jobs proberen doorgaans een bedrijf of persoon zwart te maken. Daar was in dit geval geen sprake van. Het mailtje bestond uit een reclametekst met een link"

De website Retecool.com staat momenteel even in de steigers. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Update 22:55
Retecool.com is momenteel weer, enigzins, up. Waarom de site down was is nog niet volkomen duidelijk, aldus 'Reet'. "Het is nog niet helemaal duidelijk wat de problemen zijn, maar de databaseserver krijgt een enorme berg queries te verwerken", schrijft de logger op de site.

Brits pretpark moet mensen in achtbaan stil houden

BaRdmann had ons via de nieuws-submit te melden:

Alton Towers, één van de grootste pretparken van Groot-Brittannië, moet van de rechter ervoor zorgen dat mensen die op één van hun populairste attracties, de 'Oblivion' (een roetsjbaan die vertikaal de grond in duikt) plaatsnemen, minder hard schreeuwen. Rechter Timothy Gascoigne besliste dat nadat buren van het pretpark Alton Towers hadden geklaagd over het lawaai dat de bezoekers maakten tijdens een ritje op deze 'Oblivion'.

De directie van het pretpark heeft nog tot 1 november de tijd om plannen te maken om het geluidsniveau naar beneden te halen. Stephen en Suzanne Roper, wier huis (figuurlijk, zoniet was nog een andere klacht mogelijk) in de schaduw van de attractie staat, stapten naar de rechter omdat het geschreeuw hun leven naar eigen zeggen "verwoestte". Ook het geluid van vuurwerk, popconcerten en de themawagens van het pretpark is hen te veel.


de Oblivion; "mondje dicht"

Fransman wint WK slakspugen

lizardtattoo had ons via de nieuws-submit te melden:

Alain JourdenDe Franse visser Alain Jourden heeft dit weekend met succes zijn wereldtitel slakspugen verdedigd. In het Franse Mogueriec kwamen onder ogen van tweeduizend toeschouwers 110 deelnemers uit veertien verschillende landen enige afstand tekort om hem te verslaan.

Bij het slakspugen dient de deelnemer een levende slak zo ver mogelijk weg te spugen. Hiervoor krijgt men drie pogingen. Jourden zette met een afstand van 9 meter en 38 centimeter een 'flinke kluif' op het bord. Geen van de deelnemers uit onder meer België, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië slaagde er dan ook in de afstand te verbeteren.

Het geheim van de sport zou het rollen van de slak in de mond zijn. Door met de slak in de mond te tollen kan de optimale hoek voor lanceren worden gevonden. In combinatie met een aanloop van twintig meter lengte kan men daarna zeer ver spugen. Als gevolg van de ongunstige windcondities kwam Jourden niet in de buurt van zijn eigen wereldrecord (10.40 m).

Oude vete in Orvelte laait weer op

Nu twee jaar geleden tekenden diverse organisaties in het Drentse Orvelte de vrede na jaren van onderlinge haat en nijd. De vete lijkt nu echter weer actueel. Afgelopen weekend brandde de paardentram van ondernemer Rein de Vries uit. De technische recherche gaat na enig onderzoek uit van brandstichting.

De Vries, zelf lid van de handelsvereniging Orvelte (HVO), verdenkt de Culturele Activiteiten Vereniging Orvelte (CAVO) van het gebeurde. De hevig aangedane ondernemer was zaterdag niet zelf ter plaatse. Van zijn verleden jaar nog gerestaureerde tram bleef maar weinig over. "Ik denk dat hij zelfs nog even heeft staan kijken hoe de brandweer van Westerbork, die er trouwens heel snel bij was, het vuur bluste. Maar ik was er niet bij en kan dus niks bewijzen en daarom noem ik geen namen," aldus De Vries. Hij verwacht wel dat de dader lid is van de Criminele Activiteiten Vereniging, zoals hij CAVO noemt. Een weekend eerder waren bij een collega ook vernielingen gepleegd.

De oorzaak zou gelegen zijn in de toenemende jaloezie en afgunst door de slechte economische situatie. "Twee weken geleden kreeg ik als enige een vergunning van de gemeente om met de paardentram te gaan rijden. Daar is men in het dorp niet over te spreken. Het was zaterdag op de eerste dag van het Muziekfestival van Nostalgische Instrumenten lang zo druk niet als verwacht. Mogelijk is dat de dader te veel geworden. Maar dit gaat toch alle perken te buiten."

Johan Smid van de CAVO, die het muziekfestival afgelopen weekend organiseerde: "Er mag dan wel eens wat onenigheid zijn, maar zoiets doe je niet." Hij erkent dat het aantal bezoekers van het festival zaterdag inderdaad wat tegenviel. "Met zulk weer zoek je liever het strand op dan een broeierig dorp. Maar om die teleurstelling te koppelen aan de brandstichting dat gaat veel te ver. Wij betreuren het zeer dat dit gebeurd is. Dat gun je niemand."

Valverde rijdt zich in de kijker

Alejandro Valverde heeft na de eerste rit nu ook de tweede rit van de Ronde van Burgos gewonnen. Hij blijft logischerwijs leider in deze Spaanse ronde van eerste categorie.

De klassieke ontsnapping werd gevoerd door twee Belgen, Jurgen Van Goolen en Jurgen Vandewalle, samen met de Spanjaard Leon Sanchez. Maar het peloton aasde op een massasprint, waar er werd uitgekeken naar Valverde die belooft had mee te spurten.

De vice-wereldkampioen spurtte het snelst van het peloton, voor Usov en Del Rio. Het is meteen de twaalfde zege van de Jonge Spanjaard dit seizoen. Gedurende de rit was er slecht nieuws voor Mancebo. De Spaanse kampioen brak zijn linkerpols bij een valpartij en moet de Ronde van Burgos voor bekeken houden.

Top tien tweede rit
1 Alejandro Valverde (Spa) Comunidad Valenciana-Kelme 3.46.13
2 Alexandre Usov (W-Ru) Phonak Hearing Systems
3 Jon Del Rio (Spa) Costa de Almeria-Paternina
4 Miguel Angel Martín (Spa) Saunier Duval-Prodir
5 Mauro Santambrogio (Ita) Team LPR
6 Aurélien Clerc (Zwi) Quick.Step-Davitamon
7 Mauro Gerosa (Ita) Vini Caldirola-Nobili Rubinetterie
8 Linden Vander (Bel) Vlaanderen-T Interim
9 Allan Davis (Aus) Liberty Seguros
10 José Alberto Martínez (Spa) Relax-Bodysol

Top tien klassement
1 Alejandro Valverde (Spa) Comunidad Valenciana-Kelme 7.20.48
2 Miguel Angel Martín (Spa) Saunier Duval-Prodir 0.03
3 Denis Menchov (Rus) Illes Balears-Banesto
4 Marcos A. Serrano (Spa) Liberty Seguros
5 Mauricio Albert Ardila (Col) Chocolade Jacques Wincor-Nixdorf
6 Giampaolo Caruso (Ita) Liberty Seguros
7 Leonardo Piepoli (Ita) Saunier Duval-Prodir
8 Vladimir Karpets (Rus) Illes Balears-Banesto 0.08
9 José Alberto Martínez (Spa) Relax-Bodysol 0.09
10 Juan Carlos Domínguez (Spa) Saunier Duval-Prodir

Moeder wil weer verbod op Absint

safumufh had ons via de nieuws-submit te melden:

De moeder van een vijftienjarige jongen uit Alphen aan de Rijn wil dat het verbod op Absint weer van kracht wordt. Haar zoon raakte dit weekend namelijk in coma na het nuttigen van het drankje.

Vrienden van de knul hadden de drank, die zo'n tachtig procent alcohol bevat, meegenomen uit Spanje. Na het drinken van een kwart liter raakte de jongen buiten bewustzijn en lag hij enkele uren in coma. In het ziekenhuis van Leiden werd een promillage van 3,7 vastgesteld. Drankengroothandel Jelfra in Alphen aan de Rijn wijt de coma aan het onverantwoordelijke gedrag van de jongen. Volgens de slijter kan iedereen bewusteloos raken bij grote hoeveelheden drank.

Absint werd in 1909 verboden omdat het een hallucinerende werking zou hebben, maar is sinds twee weken weer legaal verkrijgbaar in ons land. In verschillende Europese landen, waaronder Spanje, is het drankje echter nooit verboden geweest.

Voormalig tenniscoach beschuldigd van ontucht


Tenniscoach Gavin Hopper is door een Australische rechtbank schuldig bevonden aan ontucht met een minderjarige meisje.

De ontucht zou hebben plaatsgevonden in de jaren tachtig op een privéschool waar Hopper, als docent lichamelijke opvoeding, les gaf.

Hopper is voormalig coach van onder meer Monica Seles, Iva Majoli, Mark Philippoussis en Tommy Haas en tegenwoordig is hij samen ex-tennisser Pat Cash eigenaar van een tennisacademie. Hij ontkent alle beschuldigingen en zegt ook dat hij in hoger beroep zal gaan.

Zes mensen aangeklaagd voor brand Paraguay

Icoon Buitenlands nieuws In Paraguay zijn dinsdag zes mensen in staat van beschuldiging gesteld in verband met de grote brand in een winkelcentrum afgelopen zondag. Het gaat volgens de krant La Nación om de eigenaar van het centrum, zijn zoon en vier bewakers. De zes mannen zijn aangeklaagd voor doodslag, wat ze tot 25 jaar celstraf kan opleveren.

Bij de brand in de hoofdstad Asunción kwamen volgens de laatste berichten tenminste 464 mensen om het leven. Bovendien raakten zeker 450 mensen gewond. Volgens de autoriteiten zal het dodental nog verder oplopen omdat er nog 140 mensen vermist worden.

Volgens de openbaar aanklager komt het grote aantal doden door handelen van de zes aangeklaagde mannen. De eigenaar en zijn zoon zouden orders hebben gegeven tot het sluiten van de deuren vlak nadat de brand uitbrak. Hiermee wilden ze voorkomen dat mensen het winkelcentrum zouden ontvluchten zonder te betalen, of dat er geplunderd zou worden.

De eigenaar en zijn zoon ontkennen de dodelijke order gegeven te hebben, maar één van de bewakers zou al bekend hebben soortgelijke orders te hebben gekregen.

Fel protest tegen komst moskee R'daal

Icoon Binnenlands nieuws De mogelijke komst van een Turkse moskee heeft geleid tot felle reacties bij de bewoners van de Wouwseweg in Roosendaal. Tijdens het wielerevenement de Draai van Kaai hingen bewoners diverse pamfletten met leuzen op tegen hun woningen. Sindsdien worden ze bedreigd door Turkse jongeren.

De in het oog springende pamfletten met teksten als 'Moskee nee' en 'Moskee hier? Ieder zijn plek maar niet hier' werden bewust op de dag van het evenement geplaatst, om op deze wijze zoveel mogelijk bezoekers van de wielerwedstrijd ermee te confronteren. "Dat was precies de bedoeling. Zodat veel mensen kunnen zien wat hier aan de hand is. Wat de gemeente ons aandoet", zegt Toine Koevoets, woordvoerder namens de buurt.

De protestacties van de bewoners hebben geleid tot confrontaties met Turkse jongeren. Koevoets: "Toen we vorige week hoorden dat die moskee hierheen zou komen, hebben we met de buurt meteen besloten om actie te gaan voeren en om die pamfletten op te hangen met het oog op de Draai van de Kaai. Terwijl sommige mensen daar afgelopen zondag mee bezig waren, kwamen er Turkse jongeren langs en die trokken de pamfletten weer van de muren. Dat leidde tot gescheld over en weer en daarbij zijn sommige buurtbewoners bedreigd.

Woordvoerder Yunüs Yardinci van het Turkse moskeebestuur zegt niets te weten van de heibel tussen Turkse jongeren en bewoners van de Wouwseweg. "Dat zou heel spijtig zijn. Wij zitten nu nog in een periode van praten over de verhuizing. Het zou niet goed zijn als alles nu al uit de hand loopt. We moeten eigenlijk toch zien dat we met zijn allen bij elkaar komen."

Geen dienstplicht voor internetverslaafden

Icoon opmerkelijk nieuws In Finland zijn een aantal dienstplichtigen van hun dienstplicht ontslagen om een wel heel bijzondere reden, namelijk een internetverslaving. Er zijn geen officiële cijfers bekend over het aantal gevallen, maar het is zeker dat er meerdere mensen op deze grond hun dienstplicht niet hebben hoeven te vervullen.

"Voor mensen die de hele nacht spelletjes spelen en die geen vrienden en geen hobby's hebben, is het leger een grote cultuurschok", aldus een woordvoerder van het Finse leger. "Sommige dienstplichtigen gaan naar de dokter en claimen dat ze niet kunnen blijven. In een aantal gevallen heeft de dokter bepaald dat ze een internetverslaving hebben."

De internetverslaafden worden drie jaar naar huis gestuurd, waarna ze nogmaals gevraagd worden om hun dienstplicht te vervullen in de hoop dat ze inmiddels "meer volwassen zijn geworden".

Van de 26.500 mannen die Finland in 2003 opriep werd in totaal negen procent naar huis gestuurd om medische redenen. Toch maakt uiteindelijk 82 procent van de Finse mannen hun dienstplicht af.

Moslimvrouwen hoeven geen badpak aan

12bvo en Neftizz hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De directeur van een zwembad in de noord-Italiaanse stad Piacenza vindt het geen probleem als moslimvrouwen met hun traditionele kleren aan gaan zwemmen. Dit meldde de Italiaanse krant La Repubblica vandaag.

Meerdere mensen hadden geprotesteerd toen een 12-jarig moslimmeisje met haar gewaad aan het water in was gegaan. De zwembadgangers klaagden vooral over het feit dat het onhygiënisch zou zijn. De directeur wuifde dit weg: "Vijftig jaar geleden zwommen Italianen ook nog in hun kleren."

Twee zusjes verdronken in Wierden

Brave_Sir_Robin had ons via de nieuws-submit te melden:

Op het recreatiepark Het Lageveld in Wierden zijn twee zusjes van zeven en negen jaar in het kinderbad verdronken. Beiden hadden geen zwemdiploma. De meisjes waren met de dochter van een bevriend echtpaar van hun ouders naar het kinderbad gegaan.

Toen de dochter even terug ging naar de ouders, zijn de twee zusjes naar dieper water gegaan. Daar verdronken ze. De beheerder en het personeel van Het Lageveld hebben geschokt gereageerd.

Burgers' Zoo directeur Van Hooff overleden

weet_ik_veel had ons via de nieuws-submit te melden:

Antoon van Hooff, tot voor kort directeur van Burgers' Zoo, is vanochtend op 66-jarige leeftijd overleden. Van Hooff, bij tv-kijkers vooral bekend als presentator van het NCRV-programma 'Ja Natuurlijk', was al enige tijd ernstig ziek.

Van Hooff volgde in 1968 op 30-jarige zijn vader op als directeur van de toen nog middelgrote dierentuin. Onder zijn leiding veranderde de naam in Burgers' Zoo, en groeide het park uit met een oerwoud, een woestijn en een groot zeeaquarium. Meteen al in 1968 opende Burgers Dierenpark, zoals de Arnhemse dierentuin toen nog heette, onder het kersverse directeurschap van Van Hooff het eerste Safaripark op het vasteland. Het chimpansee-eiland, dat in 1971 openging, sloeg alle verwachtingen. Tientallen wetenschappelijke onderzoeken en experimenten zijn uitgevoerd onder de bewonersgroep van het eiland. Nog steeds komen apenliefhebbers hele dagen chimpansees bestuderen.

In 1988 haalde Van Hooff opnieuw de wereldpers met de opening van Burgers Bush, een overdekte oerwoudhal, die op dit moment alweer wordt uitgebreid. Binnen enkele jaren volgden het Mangrovebos en de Desert, een nagebootst stukje Sonorawoestijn.

Van Hooff werd kort geleden opgevolgd door zijn zoon Alex. Hij zou zijn zoon nog enige jaren gaan begeleiden, maar daar is het niet meer van gekomen.

Film: I, Robot

Donderdag gaat I, Robot in première, een spannende actiefilm die zich afspeelt in 2035. Robots zijn gemeengoed geworden in de wereld. Het bedrijf U.S. Robots maakt huis-tuin-en-keuken-robots. Ze kunnen veel, behalve één ding en dat is mensen kwaad aandoen. Detective Del Spooner denkt er echter het zijne van als er iemand onder vreemde omstandigheden zelfmoord pleegt.

Ajax huurt Argentijn

Ajax heeft voor het aankomende seizoen Sebastian Rusculleda gehuurd van de Argentijnse club Boca Juniors.

De Amsterdamse club ontdekte de linkermiddenvelder op jeugdtoernooien in Terborg en Groningen. Rusculleda zal bij de Amsterdamse club beginnen bij jong-Ajax, dat onder leiding staat van John van den Brom

Ook hoopt Ajax binnenkort Gaston Sangoy van Boca Juniors te huren. De aanvaller werd bij dezelfde toernooien opgemerkt als Rusculleda. In 2001 werd Maxwell bij diezelfde toernooien ontdekt.

Jaksche fietst gewoon door

Ondanks een breuk in zijn rechterschouder, zal Jörg Jaksche gewoon deelnemen aan de Ronde van Denemarken.

Nadat na een val een breuk in zijn rechterschouder was geconstateerd was de CSC-rijder bang dat zijn naseizoen verloren zou zijn. Na wat rust en behandelingen blijkt hij toch in staat wedstrijden te rijden en te trainen.

Ploegleider Bjarne Riis vertelde: "Nadat hij behandeld is, doet de breuk in zijn schouder geen pijn meer als hij op de fiets zit. Dit betekent dat hij zonder problemen kan trainen en aangezien hij zeer gemotiveerd is om terug in actie te komen, was het een makkelijke beslissing om hem terug op de startlijst van de Ronde van Denemarken te plaatsen."

China treft Japan in finale Asian Cup

China heeft zich geplaatst voor de finale van de Asian Cup. De ploeg van bondscoach Arie Haan versloeg Iran in de halve finale na het nemen van strafschoppen.

Na 120 minuten was de stand nog 1-1. Iran speelde vanaf de 48e minuut met 10 man, omdat Sattar Zare een rode kaart kreeg na het geven van een duw tegen een tegenstander.

China moet het in de finale zaterdag nu gaan opnemen tegen Japan, dat in de andere halve finale in de verlenging met 4-3 won van Bahrein.

Duitse verpleegkundige doodde mogelijk 40 patiënten

Icoon Buitenlands nieuws In een ziekenhuis in het Zuid-Duitse Sonthofen heeft een 25-jarige verpleegkundige mogelijk veertig patiënten om het leven gebracht. Volgens een verklaring van een politiefunctionaris dinsdag wilde de man ze "uit hun lijden verlossen". De politie gaat ervan uit dat hij tussen de twintig en veertig slachtoffers heeft gemaakt.

De verpleegkundige bekende eerder dat hij tien oudere patiënten heeft gedood. Dit deed hij door hen een overdosis kalmerende middelen en pijnstillers te geven. De man gaf als reden voor zijn daden dat de patiënten aan het "vegeteren" waren. Volgens eigen zeggen pleegde hij de moorden tussen maart 2003 en 10 juli van dit jaar. De Duitse media noemen het al de ergste massamoord ooit in een Duits ziekenhuis gepleegd.

Helft toegangskaarten OS verkocht

De organisatie van de Olympische Spelen heeft bekend gemaakt dat, met nog tien dagen te gaan tot de start, slechts de helft van de toegangskaarten zijn verkocht.

Vooral kwalificatierondes van verschillende sporten doen het slecht qua kaartverkoop. De openings- en slotcermonie zijn wel zo goed als uitverkocht. Er werd juist verwacht dat de Olympische Spelen meer bezoekers zou trekken dan die van Sydney, vanwege de gunstige ligging ten opzichte van dichtbevolkte gebieden.

Een woordvoerder van de organisatie vertelde: "We hebben 2,2 miljoen van de 5,3 miljoen kaarten verkocht. Dat komt neer op 157 miljoen euro, 86 procent van de gebudgetteerde opbrengst." Om de gebutgeteerde opbrengst nog te behalen zullen in totaal 3,4 miljoen kaarten moeten worden verkocht.

Vooral de Grieken zelf lijken niet warm te lopen voor de Spelen. Slechts 7 op de honderd Grieken hadden in juli een kaart voor het evenement. In de hoop nog veel kaarten te kunnen verkopen worden door de organisatie extra verkooppunten in Athene ingericht.

Mensachtig wezen gevonden in schaap

In Zuid-Afrika hebben dierdeskundigen een mensachtig wezen meegenomen dat in een schaap aangetroffen werd. Een man uit Schmidtsdrift was het schaap aan het slachten, toen hij het dode wezen in de baarmoeder aantrof.

Volgens journalist Mercedes Besent-Thanane van SABC News lijkt het wezen op een kruising tussen een mens en een schaap. De benedenhelft van het lichaam lijkt op dat van een mens, en de bovenkant op dat van een schaap. Volgens lokale inwoners lijkt de tong ook op dat van een mens.

Deskundigen denken niet dat iemand onzedelijke handelingen heeft verricht. Vermoedelijk is het een misvormd lam, dat is ontstaan doordat de moeder giftige planten heeft gegeten. Het wezen is meegenomen naar Kimberley voor onderzoek.

Man verzon moord op Tilburgse

De 29-jarige man die in juli van dit jaar de moord op Denise Schouten bekende heeft dit verzonnen. Na ondervraging bleek dat de man niets met de moord te maken heeft. Dit heeft de Tilburgse politie vandaag bekendgemaakt.

Denise Schouten werd op 27 december 1999 dood gevonden. De man, afkomstig uit Haarlem, vertelde de politie dat hij drugs in haar drankje had gedaan, waardoor ze de volgende dag overleed. Na deze bekentenis verklaarde de politie de zaak zo goed als opgelost.

De man verblijft momenteel op de psychiatrische afdeling van een penitentiare inrichting. De politie meent dat hij met zijn verhaal aandacht wilde vragen voor zijn persoonlijke problemen.

Fons Spooren gaat in hoger beroep

Fons Spooren gaat in hoger beroep tegen zijn straf van 27 maanden cel, waarvan 9 voorwaardelijk. Dit heeft zijn advocaat Knoops vandaag bekendgemaakt.

De ex-directeur van voetbalclub PSV werd vorige week door de rechter schuldig bevonden aan zware mishandeling van minderjarigen. Hij zou onveilige seks met jonge jongens gehad hebben, terwijl hij wist dat hij besmet was met het HIV-virus. De straf pakte een stuk hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat 18 maanden, waarvan zes voorwaardelijk, had gevraagd.

Spooren blijft, in ieder geval tot de uitspraak van het hoger beroep, voorlopig op vrije voeten.

Hénin hersteld voor Olympische Spelen

Justine Hénin had al vroeg in het voorjaar last van een virale infectie waardoor ze moest afzeggen voor een hoop toernooien, waaronder Wimbledon. Maar nu meldt ze op haar officiële website dat ze zeker fit raken voor de Olympische Spelen.

Justine Hénin zag al bijna heel haar seizoen verloren gaan door haar lang aanslepende ziekte. Enkel in Roland Garros zagen we haar nog aan het werk, maar helemaal herstaµeld was ze daar zeker niet. Tot nu toe was er nog grote onzekerheid of het nummer één van de wereld al dan niet kon deelnemen aan het Olympisch toernooi in Athene, maar nu heeft ze dus bevestigd.

En Justine Hénin krijgt direct de eer om de vlag te dragen van de 51-koppige Belgische selectie op de openingsceremonie. Drie dagen later, op 16 augustus, begint dan de eerste ronde waar ze ondermeer concurrentie krijgt van de zusjes Williams.

STER maakt lijst beste reclames ooit

De STER, het reclamebedrijf van de Publieke Omroep, gaat een lijst opstellen van de beste tv-reclames ooit. Dit ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de organisatie in 2005. Er zal een boek over de geschiedenis van de tv- en radioreclame worden uitgegeven, waar de lijst van de veertig beste televisiecommercials aller tijden een onderdeel van zal zijn.

De volgorde van de lijst zal worden bepaald door een vakjury en het Nederlandse publiek. De STER zal in de komende weken een longlist van 140 reclames opstellen. Vanaf september kun je dan op de site Ster.nl stemmen op je favoriete commercial aller tijden.

De reclames die voor de lijst in aanmerking komen zullen allen commercials zijn "die bepalend zijn geweest voor het vak, deel uitmaken van het collectieve geheugen, typerend zijn voor de tijdsgeest of van grote betekenis zijn geweest voor het betreffende merk, aldus de STER.

De ranglijst zal bekend worden gemaakt tijdens de uitreiking van de Gouden Loekie 2004, op 22 december. Vorig jaar wonnen de 'klussende mannen' van Amstel de prestigeuze prijs.

79-jarige Zweed gaat medicijnen studeren

Een 79-jarige Zweed is toegelaten op de universiteit van de Deense stad Aarhus. Hij zal daar medicijnen gaan studeren. De man is toegelaten omdat er geen maximumleeftijd wordt gesteld aan nieuwe studenten.

"Het is te gek voor woorden dat een 79-jarige kan worden toegelaten", aldus decaan Mogensen in de Deense krant Jylland-Posten. "Maar nu hij is toegelaten, heeft hij natuurlijk het recht om lessen te volgen.". Wel gaat de decaan onderzoeken of het toelaten van mensen met een zeer hoge leeftijd in de toekomst voorkomen kan worden.

Het is nog maar de vraag of de man veel aan zijn studie gaat hebben. In Denemarken ligt de pensioengerechtigde leeftijd voor medici op 70 jaar.

Vrouw (68) overleeft aanrijding met trein

Icoon Binnenlands nieuwsDe politie meldt dat een 68-jarige vrouw uit Hattemerbroek vandaag al fietsend door een trein is geraakt, maar dit heeft overleefd. Ze negeerde een stopteken bij een onbewaakte spooroverweg en fietste door, waarna de aanstormende trein haar fiets doormidden spleet.

Ze liep vervolgens naar huis, waarna een familielid haar naar de huisarts bracht. Volgens een woordvoerder van Pro Rail 'ontvluchtte de vrouw het ongeval'. Ze hield aan het ongeluk alleen lichte verwondingen over.

Blessure voor Totti

Francesco Totti heeft de Amerikaanse tournee met zijn club AS Roma vanwege een blessure aan zijn knie moeten afbreken.

Vermoedelijk is de 27-jarige Totti een maand uitgeschakeld en moet waarschijnlijk ook een operatie ondergaan.

Het was al geen beste zomer voor de aanvoerder van AS Roma. Bij Euro 2004 speelde hij alleen mee in de eerste wedstrijd van Italië, tegen Denemarken (0-0). Daarna schorste de UEFA hem voor drie wedstrijden, omdat op tv-beelden te zien was hoe hij zijn opponent Poulsen in het gezicht spuugde.

Totti is niet enige geblesseerde bij de Italiaanse club. Onder meer Cristian Chivu en Damiano Tommasi zijn nu bezig met hun revalidatie. De Italiaanse competitie begint over 5 weken.

Quinn 3 weken uitgeschakeld

James Quinn mist de start van de Nederlandse competitie. De Noord-Ierse spits van Willem II ondergaat woensdag een operatie aan zijn knie, waarbij er een botsplinter wordt verwijderd. De verwachting is dat Quinn ongeveer drie weken zal zijn uitgeschakeld.

De spits had al langere tijd last van zijn enkel en een MRI-scan maakte de aard van zijn klachten duidelijk.

Trainer Robert Maaskant van de Tilburgse club heeft nu een spitsenprobleem. Al eerder scheurde aanvaller Erik de Kruyk de binnenband van zijn linkerknie en is nog minstens 4 weken niet inzetbaar.

Jaguar waarschuwt Coulthard

Jaguar heeft David Coulthard gewaarschuwd. Als hij in aanmerking wil komen voor een stoeltje bij Jaguar, dan zal hij wel rekening moeten houden met een flinke salarisverlaging.

De laatste dagen zijn de geruchten dat Coulthard naar Jaguar zal gaan veel sterker geworden. In reactie op die geruchten laat Jaguar weten graag Coulthard als coureur te verwelkomen, maar dat hij dan wel salaris zal moeten inleveren.

Een voorlichter van het team vertelde: "Wij zouden graag David in ons team willen hebben, maar er is een wereld van verschil tussen de budgetten van de topteams en die van de teams daaronder. David heeft misschien problemen om daar overheen te komen. Hij zou echter wel de ideale coureur voor het team zijn."

Volgens geruchten zou Coulthard stevige eisen aan een toekomstige werkgever stellen. Hij zou naast een fors salaris zijn reiskosten per privéjet vergoed willen zien.

Volgens Coulthard zelf zal geld nooit een probleem vormen: "Ik ben nog steeds gepassioneerd voor het racen. Geld is nooit mijn motivatie geweest en ik wil volgend jaar blijven racen."

BAR in beroep tegen verbod

BAR heeft bij de FIA beroep aangetekend tegen de beslissing om een onderdeel te verbieden.

Voor de race op Hockenheim kreeg BAR geen toestemming om een electro-hydraulisch software gestuurd onderdeel te gebruiken, dat de overbrenging van de aandrijving van een sneller draaiend naar een langzamer draaiend element zou verbeteren tijdens het remmen.

Het onderdeel zou volgens BAR de prestatie van de auto in de bochten aanzienlijk verbeteren. BAR ziet in de huidige regelementen geen redenen waarom de stewards het gebruik verboden. Negen augustus zal het beroep tegen de beslissing in Parijs bij het Hof van beroep van de FIA dienen.

Kerkbezoek neemt verder af

Nederlanders bezoeken steeds minder vaak de kerk. Het zijn vooral jongeren die het massaal af laten weten. Van de volwassenen bezocht in 1997 nog bijna 25% ééns per maand een kerkdienst, in 2003 was dat nog maar 20%. Slechts een kleine minderheid van onze totale bevolking, namelijk 11%, bezoekt wekelijks de kerk of moskee. Zo'n 70% van de bevolking zegt nooit, danwel vrijwel nooit, een kerkdienst te bezoeken.

Vorig jaar rekende overigens 58% van de bevolking zich wel tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwende groepering. Dit verschilt niet veel met 10 jaar geleden. Katholieken zijn de grootste groep, met 30%. Zo’n 14% is Nederlands hervormd en 6% gereformeerd. Van onze bevolking behoort 8% tot een ander geloof, zoals de islam.

Gereformeerden zijn de trouwste aanhangers van hun geloof. Bijna 50% van hen gaat wekelijks of zelfs vaker ter kerke.

Feyenoorder op proef bij HSV

Feyenoord-speler Jean Carlos Dondé is deze week op proef bij de Duitse club Hamburger SV.

De Braziliaan zou eigenlijk al eerder gaan, maar toen was hij geblesseerd. Nu hij weer hersteld is, probeert Dondé alsnog een contract af te dwingen bij de Duitse club.

"Ik wil graag weer voetballen. Misschien is het beter voor mij als ik ergens anders ga voetballen en later misschien weer terugkeer bij Feyenoord," aldus Dondé, die bij de club uit de Kuip weinig aan spelen toekomt.

Tatoeageverbod in horecazaken

Mensen die opzichtige tatoeages hebben en deze niet onder hun kleding hebben verborgen, blijken steeds vaker te worden geweigerd bij trendy horecazaken. Doordat het tatoeageverbod ook expliciet in de huisregels wordt opgenomen, hebben klagende gasten juridisch gezien geen poot om op te staan. Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) beaamt dat: Wij kunnen niets voor hen betekenen. Er staat nergens in de wet dat het verboden is om onderscheid te maken op grond van tatoeages. Ook artikel 1 van de grondwet dat stelt dat iedereen gelijk is, biedt weinig soelaas. Daar zijn tenslotte uitzonderingen op mogelijk.''

Cafés, restaurants en discotheken zoeken al langer naar mogelijkheden om ongewenst publiek niet te hoeven binnenlaten. Horecabezoekers met sportschoenen, trainingspak, petje of een voetbalshirt, zijn daarom al in veel zaken niet welkom. Door de huisregels aan te scherpen met een verbod op het dragen van opzichtige tatoeages heeft de horeca een nieuw middel gevonden om ongenode bezoekers de deur te kunnen wijzen.

De maatregel zou volgens horecaondernemers vooral bedoeld zijn om gasten die voorzien zijn van tatoeages met discriminerende teksten of tekens buiten te kunnen zetten. ''Bij eventuele problemen zijn wij altijd gedekt door onze huisregels''. Vrouwen met bijvoorbeeld een zichtbare tattoo onder op de rug, hebben niets te vrezen. Koninklijke Horeca Nederland heeft begrip voor de drastische maatregel. ''Het is aan de ondernemers zelf om te bepalen wie er binnen mag en wie niet. Als er ondernemers zijn die met een verbod op opzichtige tatoeages problemen buiten de deur denken te kunnen houden, dan is dat hun goed recht'', aldus de directeur van de branchevereniging.


Discriminerende tattoo (hakenkruis, Ku Klux Klan)

FOK!tv blijkt doorslaand succes

De eerste aflevering van FOK!tv blijkt een doorslaand succes. Het programma ging maandagavond rond half tien online en kreeg tot nu toe meer dan 500.000 hits. Deze kwamen niet alleen van bezoekers aan FOK!, maar ook van bezoekers aan Hindiwood.com. Hoeveel mensen het filmpje daadwerkelijk hebben gezien wordt later bekend gemaakt.

Het programma speelt zich af rond de blauwe loper tijdens de première van de film I, Robot waar ook Will Smith bij aanwezig was. De aanwezige BN'ers kregen onder meer de vraag voorgeschoteld of ze het boek wel hadden gelezen. Verder peilden wij of FOK! wel een beetje bekend is onder de sterren.

FOK!tv krijgt na de zomer een regelmatig vervolg. Zo gaan wij onder meer naar de première van SnowFever, met Daan Schuurmans en Hanna Verboom. Ook komt er een echte reallife-soap rond de familie Heslinga genaamd De Fokkies.

Kijk de eerste aflevering van FOK!tv hier
Lees hier de review!

Nedved stopt als international

Pavel Nevded stopt als Tsjechisch international. De middenvelder wil zich vanaf nu uitsluitend op zijn loopbaan bij Juventus richten.

Neved raakte tijdens Euro 2004 geblesseerd aan zijn knie en is waarschijnlijk tot de herfst niet inzetbaar. "Ik vind het niet correct tegenover Juventus dat ik geblesseerd ben geraakt terwijl ik uitkwam voor Tsjechië. Ik heb al met bondscoach Brückner gepraat en eind augustus wordt mijn vertrek officieel bekend gemaakt," aldus Nevded in de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport.

Ook is de Tsjech er van overtuigd dat het nationale team het ook zonder hem en Karel Poborsky, die eerder stopte, ver kan schoppen. Tsjechië is in de kwalificatiereeks voor het WK 2006 ingedeeld bij Nederland.

Nu heeft Nedved zijn zinnen gezet op het winnen van de Champions League, samen met Juventus. Hij won al met Juventus, en eerder met Lazio Roma, drie landstitels.

Fromentine opening Tour 2005

De Tour de France is nog geen twee weken geleden geëindigd, maar dat heeft de organisatie van de Tour de France er niet van weerhouden om het begin van volgend jaar alvast bekend te maken.

Startte dit jaar de Tour nog buiten Frankrijk, komend jaar is weer een Franse startplaats gekozen. De Tour start volgend jaar in de Vendeé, laatste keer dat de Tour daar startte was in 1999. Velen herinneren zich dit nog door de Passage du Gois, hier verloor Alex Zulle destijds de Tour en liep ook Michael Boogerd zeven minuten achterstand op.

Twee juli 2005 wordt de Tour begonnen met een individuele tijdrit over 19 kilometer tussen Fromentine en het eilandje Noirmoutier. Doordat het langer dan tien kilometer is kan het geen proloog worden, hierdoor zullen de resterende tijdritten in de Tour korter zijn. Deze zijn overigen nog niet bekend gemaakt.

De tweede etappe start verder landinwaarts in Challans, na een rit over 185 kilometer ligt de meet in Les Essarts. De derde etappe is nog niet geheel onthuld, alleen de startplaats, Châtaigneraie, is bekend gemaakt. Vanuit Châtaigneraie wordt richting Cholet gereden waarna de Vendeé verlaten wordt.

'Have a break, have a KitKat' verdwijnt

De bekende slogan 'Have a break, have a KitKat' gaat verdwijnen. Nestlé Rowntree, de maker van de chocoladekoekjes, wil het merk KitKat een nieuwe boost geven. De slogan is bijna 50 jaar lang gebruikt.

De slogan zou geen impact meer hebben op de omzet van het product. Uit onderzoek bleek wel dat veel mensen de uiting kennen. In Groot-Brittannië wordt de nieuwe slogan 'Make the most of your break'. Of die ook in de rest van de wereld gebruikt zal worden, is nog niet bekend.

Harrison twee jaar geschorst

De Amerikaanse sprinter Calvin Harrison is voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van doping.

Harrison teste in juni 2003 positief op het middel modafinil, bij de Amerikaanse kampioenschappen. Het is niet de eerste keer dat de Amerikaan is betrapt op doping, in 1993 werd hij tijdens jeugdwedstrijden ook al betrapt.

De Amerikaan kan nu niet zijn gouden medaille verdedigen die hij 4 jaar geleden won met de 4x400 meter estafette ploeg. Ook bestaat d kans dat hij dat goud kwijt gaat raken, omdat ploeggenoot Jerome Young toen nooit had mogen lopen wegens het gebruik van doping.

CD: O-Zone - DiscO-Zone

O-Zone - DiscO-ZoneMa-i-a-hi, ma-i-a-hu...Wie het nummer Dragostea Din Tei nu nog niet kent, kan maar beter onder zijn of haar steen blijven zitten. Dit aanstekelijke en op sommige momenten hoogst irritante nummer is hard bezig dè hit van deze zomer te worden. Bij een succesvolle single hoort ook een album, moeten de drie heren van O-Zone gedacht hebben. Het resultaat is DiscO-Zone en dit album ligt vanaf nu in de winkels. Zou het wat zijn of is het niets? Lees snel verder...

Jeroen van Inkel krijgt ochtendshow

Jeroen van Inkel gaat weer een ochtendshow presenteren. Vanaf 1 september gaat hij 's morgens op Radio Veronica een programma maken. Nu doet Adam Curry dat nog. Wie nu het middagprogramma gaat doen en of Adam Curry nog bij Veronica blijft, is nog niet bekend.

Vorig jaar was het al de bedoeling dat Jeroen van Inkel naar de ochtend zou gaan. Toen liet Radio 538 hem niet gaan. Adam Curry werd toen tijdelijk in de ochtend neergezet. Toen Van Inkel toch kwam, kreeg hij de middagshow.

Marokkaanse reljeugd belaagt strandpaviljoen

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Op het strand van Bloemendaal aan Zee heeft de politie gisteren een groep van zeven Marokkaanse relschoppers opgepakt. De jeugdige Marokkanen hielden huis in strandpaviljoen Bloomingdale.

De jongeren vielen eerst de kok van het strandpaviljoen lastig. Hierop ontstond een vechtpartij tussen twee Marokkaanse bezoekers en de bedrijfsleider. Na dit handgemeen kwamen de jongens terug met een tiental vrienden en brak een grote vechtpartij uit. Een medewerker van de strandtent werd een hersenschudding geslagen met een integraalhelm. Ook richtten de Marokkanen een ravage aan in de keuken.

De gewaarschuwde politie was snel ter plekke. Zij kon er zes aanhouden. De rest wist via de duinen te ontkomen. Eén ervan wist men te achterhalen maar hij dook de prikkelbosjes in. Een politiehond werd erop afgestuurd die de jonge Marokkaan in zijn knie beet. Gillend van de pijn kon de jongen toen worden aangehouden.

Alle verdachten komen waarschijnlijk uit Amsterdam. Vorig jaar sloten de politie en de gemeente een convenant met de strandpaviljoenhouders om hard op te treden bij overlast van reljeugd. Dit nadat rellende Marokkanen er in met name Zandvoort geregeld een zooitje van maakten..

Rzasa naar Heerenveen

SC Heerenveen heeft een opvolger aan getrokken voor de naar Tottenham Hotspur vertrekkende Erik Edman. Ex-Feyenoord speler Tomasz Rzasa tekende een eenjarig contract met een optie van nog een jaar.

De 31-jarige Rzasa zegt blij te zijn dat hij weer in Nederland terug is en dat hij er erg naar uitkijkt om voor SC Heerenveen te gaan spelen.

Rzasa speelde vier seizoenen voor Feyenoord en vertrok in 2003 naar Belgrado, om te spelen voor Partizan Belgrado.

Opnieuw stijging brandstofprijzen

Icoon economisch nieuwsMarktleider Shell heeft opnieuw de prijs verhoogd voor een liter diesel met 1,6 eurocent. Daarmee komt de adviesprijs op 0,925 euro. Vorige week vrijdag verhoogde Shell al de prijs voor een liter diesel naar een recordhoogte van 0,909 euro. Ook benzine en super plus blijven niet gespaard van een prijsverhoging. Beide brandstofprijzen worden verhoogd met 0,6 eurocent per liter. Een liter benzine kost nu 1,285 euro en een liter super plus 1,339.

De internationale productnoteringen bepalen de brandstofprijzen die oliemaatschappij Shell hanteert. De wereldwijde vraag naar brandstof beïnvloedt de prijzen. Wanneer er een grote vraag is naar een product, zal de aanbieder de prijs verhogen.

Man mag niet vliegen wegens obsceen T-shirt

pro_jeex had ons via de nieuws-submit te melden:

Titty T-shirt!Op het vliegveld van Miami is een man de toegang geweigerd op een binnenlandse vlucht van American Airlines, omdat hij een T-shirt droeg waarop een afbeelding van vrouwenborsten werd getoond. De man, Oscar Arela, werd door personeel van de luchtvaartmaatschappij voor de keuze gesteld óf z'n T-shirt binnenste buiten te keren óf een ander aan te trekken, anders mocht hij niet aan boord. Arela weigerde, zich beroepend op het recht op vrijheid van meningsuiting. Hij was dan ook van mening dat dit recht door de vliegtuigmaatschappij werd geschonden.

Een woordvoerder van American Airlines heeft het beleid van de vliegmaatschappij toegelicht: wie zich kleedt op een wijze dat dit door andere passagiers als aanstootgevend of beledigd kan worden ervaren, mag de toegang tot het vliegtuig worden ontzegd.

Winkelier lastig gevallen om Stars & Stripes

EdwinW had ons via de nieuws-submit te melden:


Een winkelier in Schiedam is door een groep allochtone jongeren lastig gevallen, vanwege het feit dat hij een Amerikaanse vlag aan de gevel van zijn winkel had hangen. In eerste instantie werd er alleen gescholden en werd de vlag bespuugd, maar toen de winkelier een dag later 's ochtends de winkel wilde openen, bleek dat er een ruit was ingegooid en er anti-amerikaanse grafitti op de muur was gekalkt.

Dit incident blijkt overigens niet op zichzelf te staan. Meerdere winkels hebben al voorzorgsmaatregelen genomen om agressief gedrag, veroorzaakt door 'politiek gevoelige uitingen' te voorkomen. Zo heeft bijvoorbeeld een van origine Amerikaanse kledingwinkel in al z'n vestigingen de 'stars en stripes' uit de etalages gehaald en zelfs schilderingen op de muur verwijderd.

-
Een verslag van de gebeurtenis is via de bron ook als radioverslag te beluisteren (realaudio). Voor een rechtstreekse link, klik hier.

Stilte alstublieft

Het is vrijdag 23 juli 2004, de laatste dag van de vierdaagse van Nijmegen. Ik reis, zoals iedere werkdag, naar Utrecht om mij weer eens bij mijn baas te melden. Omdat ik lekker weg wil duiken in mijn boek heb ik heel bewust de stiltecoupé opgezocht in de trein. Hier is het lekker rustig en er mag geen klote mobieltje rinkelen. Ik word zo moe van beltoontjes en mensen die denken dat ze zo luid moeten spreken dat ik vaak denk: "hang maar op joh, ze verstaat je zo ook wel." De coupé is leeg en ik begin in mijn bundeltje verhalen getiteld "Bob ontmoet".

Videobeelden tonen executie gegijzelde Turk

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsOp videobeelden, die op internet verspreid worden, is te zien hoe een in Irak gegijzelde Turkse vrachtwagenchauffeur door zijn ontvoerders wordt geëxecuteerd. De man, die op een stoel zit, wordt door één van de gijzelnemers in het hoofd geschoten, waarna hij op de grond valt en nog eens twee keer in het hoofd wordt geschoten.
Subheader
Eerst lezen zijn ontvoerders een boodschap voor waarin zij alle Turkse bedrijven oproepen zich uit Irak terug te trekken. Daarna krijgt het slachtoffer het woord. ''Ik ben Murat Yuce. Ik woon in Ankara en werk voor het bedrijf Bilimtur.'' Vervolgens wordt hij geblinddoekt en geëxecuteerd.

Het is nog niet bekend wanneer en waar Murat Yuce ontvoerd werd. De Turkse vereniging voor vrachtwagenchauffeurs heeft na de executie bekend gemaakt zijn goederentransporten voor de Amerikanen in Irak te staken. De vereniging hoopt zo de andere Turkse gijzelaars die nog in Irak worden vastgehouden te redden.

Subheader
Enkele fragmenten van de video waarop de executie van Murat Yuce te zien is

'Vliegende koe' doodt Turkse man

spetterpoep vertaalde, herschreef en submitte het volgende nieuwsbericht:

Icoon Buitenlands nieuwsHet Turkse persbureau Anadolu meldt dat een 65-jarige Turk in de Turkse provincie Eskisehir door een 'vliegende koe' om het leven is gekomen. De koe werd door een vrachtwagen getransporteerd, maar wist zich tijdens de rit van zijn ketting los te rukken.

Even later sprong het dier van de wagen en landde op de Turk, die op dat moment zijn kudde naar huis dreef. De man raakte hierbij zwaar gewond. Hij is onderweg naar het ziekenhuis overleden.

Brullende tijger op rug Angelina Jolie

Angelina Jolie heeft er weer eens een tatoeage bij laten zetten. Deze keer is het een brullende tijger op haar rug. De 29-jarige actrice heeft hem laten zetten om te vieren dat haar het ereburgerschap van Cambodja is aangeboden, dit voor het vele goede werk dat ze voor dat land doet.

De afbeelding onderaan haar rug is maar liefst twintig centimeter hoog en dertig centimeter breed. Ze vloog er speciaal voor naar Thailand, alwaar Sompong Kanphai haar in de hoofdstad Bangkok onder handen nam. Eerder liet ze een oude Cambodjaanse spreuk door Kanphai tatoeëren, ze zegt dat deze haar veel geluk heeft gebracht. Tijdens het zetten van de tattoo zong Kanphai een oude hymne, dit om de tijger-tatoeage te zegenen en rijkdom en macht aan zijn drager te schenken.


Man 'te oud' voor executie

Ali Salami herschreef en submitte het volgende nieuwsbericht:

Icoon Buitenlands nieuwsEen 74-jarige veroordeelde moordenaar uit de Verenigde Staten, die enkele dagen is verwijderd van zijn executie, heeft de rechtbank gevraagd zijn terdoodbrenging te blokkeren. Volgens de man is hij te oud en te ziek om te worden geëxecuteerd.

Psychologische en medische tests hebben uitgewezen dat James Hubbard lijdt aan dementie, hepatitis, diverticulitis, hypertensie en acute rugpijn. Daarnaast is hij licht verstandelijk gehandicapt.

Naast zijn beroep voor de rechtbank hebben tegenstanders van de doodstraf gouverneur Bob Riley, van de staat Alabama, gevraagd de uitvoer tegen te houden. Volgens de tegenstanders zou Hubbards terdoodbrenging een wrede en ongewone straf zijn.

De staat Alabama is echter tegen een uitstel. Hubbards zou gezond genoeg zijn voor de executie. De man, die de moord in 1977 beging, zal met zijn eventuele dood de oudste geëxecuteerde persoon worden sinds 1941.

Horkenlijnbellers melden vooral roodrijders

Uit een inventarisatie van binnengekomen meldingen op de horkenlijn van het Meldpunt Asociaal Verkeersgedrag (MAV) van de Regio Utrecht is gebleken dat bellers vooral automobilisten die door rood rijden doorgeven.

De zogenoemde horkenlijn werd begin dit jaar actief voor de Politie Regio Utrecht. Agenten kunnen hierop - ook in vrije tijd - gegevens van overtreders doorbellen. De gegevens worden vervolgens doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau in Leeuwarden. Reeds binnen enkele dagen krijgen verkeersovertreders hun bon op de deurmat.

In totaal kwamen er tot op heden 804 meldingen binnen van agenten die een weggebruiker over de schreef zagen gaan. Liefst 292 maal ging het hierbij om een roodrijder. Het overschrijden van de doorgetrokken streep (107), het gebruik maken van de busbaan (94), het niet volgen van de voorsorteervakken (69) en het onnodig gebruik van de vluchtstrook werden ook veelvuldig genoteerd. Vierenzeventig meldingen werden echter niet in behandeling genomen omdat feiten niet klopten of omdat ze onverstaanbaar waren.

De politie wil met het speciale meldpunt een einde maken aan lomp gedrag in het verkeer. De horken (Hondsbrutale Onaanvaardbare Rijdende Klunzen) zullen zo moeten worden geweerd. De aanpak is overigens niet nieuw, al in 2002 werd deze in diverse regio's ingesteld.

Jonge joden in Frankrijk aangevallen

In de buurt van de Franse stad Lyon hebben vijftien jeugdige inwoners van Noord-Afrikaanse afkomst drie joodse jongeren aangevallen. De drie jonge joden kregen klappen en werden met messen gestoken. De politie heeft inmiddels vier daders opgepakt, drie van hen zijn minderjarig.

Frankrijk is het land met de grootste joodse gemeenschap in Europa (1,1% van de bevolking is Joods, wat neer komt op circa 700.000 personen). De laatste tijd vinden er steeds meer vijandigheden jegens hen plaats. De Israëlische premier Sharon riep de Franse joden onlangs zelfs op om maar naar Israël te emigreren.

Engels leren zorgt voor alarm in vliegtuig

Ali Salami herschreef en submitte het volgende nieuwsbericht:

Icoon opmerkelijk nieuwsEen beetje aan je Engels werken kan behoorlijk wat ophef veroorzaken. Dat merkte een vliegtuigpassagier zondag op een vlucht van Chicago naar Dayton in de Verenigde Staten. De 60-jarige Japanner schreef op een briefje de woorden 'suicide bomb' (zelfmoordbom), wat door een medepassagier werd opgemerkt.

Die dacht dat het ging om een terrorist en bracht een stewardess ervan op de hoogte. Het vliegtuig vloog meteen terug naar Chicago. Eenmaal teruggekeerd werd de man gearresteerd en moesten alle passagiers het vliegtuig verlaten. Toen bleek pas dat de Japanner de woorden had opgeschreven om ze later te gaan vertalen. "Hij leert zichzelf Engels door kranten te lezen", aldus een politiewoordvoerster. "Het was allemaal miscommunicatie."

'Meer mannen nodig in kinderopvang'

Hoogleraar kinderopvang Louis Tavecchio van de Universiteit van Amsterdam stelt dat de kinderopvang in Nederland meer mannelijk personeel behoeft. Volgens de geleerde kan een voldoende aantal mannen in de kinderopvang voorkomen dat jongens op latere leeftijd met gedragsproblemen te maken krijgen. Hij zei dit in het Radio 1 Journaal.

Tavecchio gaat ervan uit dat mannen en vrouwen een eigen stijl in de opvoeding hebben. "Een jongen heeft een voorbeeld nodig om een volwassen man te worden," aldus Tavecchio. Lauk Woltring van het bureau Werken met jongens hierover: "Jongens doen iets en kijken hoe het uitpakt. Meisjes kijken, overleggen en proberen het daarna uit. Veel vrouwen begrijpen de jongensmanier niet. Mannen hebben daar vaak meer feeling voor."

Ook psychologe Martine Delfos erkent het verschil: "Jongens hebben vanaf het begin een voorkeur voor hoe dingen in elkaar zitten. Vrouwen zeggen dan: hou op, je bent aan het slopen. Mannen begrijpen het en grijpen pas in als het misgaat. Zij hebben hun eigen rol in de opvoeding." Volgens haar hebben ook meisjes baat bij meer mannen in de kinderopvang: "Meisjes worden beduidend assertiever als ze ook worden opgevoed door een man."

In de opleiding tot crècheleider zal derhalve volgens Tavecchio onderkend moeten worden dat er grote verschillen zijn tussen jongens en meisjes. Jongens zijn in het algemeen vaak drukker. De man zou een jongen beter op het juiste spoor kunnen zetten.

Het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) antwoordde desgevraagd al wel eens nagedacht te hebben over een campagne om meer mannelijk personeel te werven. Van een officiële wervingsactie is het echter tot op heden niet gekomen. Tavecchio hoopt nu in het najaar de ministeries van VWS en SZW warm te kunnen maken voor een grootscheepse campagne, die in 2006 van start zal moeten gaan. Momenteel is slechts één procent van de groepsleiders man.

Over-autoloper in de kraag gevat

De politie van Emmen heeft dit weekend na een sterk staaltje speurwerk een 16-jarige jongeman in de kraag gevat.

De jongen was aan de Laan van het Kwekebos over verscheidene auto's gelopen. De toegesnelde politie kon na het vergelijken van schoenafdrukken op de auto's met schoeisel van aanwezige jongelui de dader arresteren. De tiener legde op het bureau een bekentenis af en kon na verhoor naar huis.

Lesje internethygiëne.

Bij wijze van antwoord op één van mijn vrolijke berichten uit Napels, stuurt een vriend - gewaardeerd en gerespecteerd gemeenteraadslid in een middelgrote stad ergens in Nederland - mij per ommegaande een mail terug. Hij is eigenlijk nog nooit zo snel geweest, sterker nog, meestal moet ik maandenlang op een mail van hem wachten.
Deze keer is de zijne niet alleen heel erg kort, maar ook geïrriteerd van toon. Hij heeft het over internethygiëne en waarom ik verdorie nog aan toe mijn mail op deze manier verstuur?
Hij doelt op mijn lange lijst van "aan" adressen en de ongewenstheid van de zijne daartussen. Hij voelt zich daardoor erg kwetsbaar. Iedereen op mijn lijst beschikt nu over zijn emailadres en dat zou hem ongewenste mail kunnen opleveren, spam dus, om over virussen nog maar te zwijgen.
Anderzijds, schrijft hij, loop ik het risico - en daar had ìk niet eens aan gedacht - dat hij mijn "lijst" zou kunnen gebruiken om mijn familie en vrienden te bombarderen met propaganda over zijn politieke partij.
Hij beëindigt zijn mail met een goede raad: stel een nieuwe groep samen en gebruik de optie om de adressen niet te laten zien.

Ik voel mij ietwat beledigd. Hij heeft een goed punt naar voren gebracht, maar waarom komt hij er nu pas mee? Ik doe dit al vanaf het moment dat mijn internetaansluiting in Napels werkt en dat is op zijn minst twee jaar.
Zou iemand van mijn lijst hem soms ongewenste mail hebben gestuurd? Maar wie...? Voor alle zekerheid kijk ik de lijst na: nee hoor, slechts familie en goede vrienden en allemaal even betrouwbaar.
Maar wacht eens, daar staat de naam van een goede vriendin die nogal veel contacten in de kunst- en muziekwereld heeft. Ontving ik onlangs niet een mail van een enthousiaste jazzmuzikant?
Ik ken de goede man niet eens, had notabene nog nooit van zijn band gehoord, maar de mail betrof wel nieuws over zijn aanstaande optreden. Als ik wilde, kon ik alvast kaarten bestellen, maar dan moest ik mij wel even melden op zijn site en mijn emailadres achterlaten. Godzijdank heb ik het niet gedaan, ik houd helemaal niet van jazz, maar wie weet hoeveel mij nog meer bespaard is gebleven.
Of die andere vriendin dan? Ooit bombardeerde zij mij wekelijks met zoetsappige vriendschapsverklaringen op rijm, voorzien van mooie plaatjes. Het duurde altijd een eeuwigheid voordat ik ze binnen had, maar daarna verdwenen zij linea recta in mijn digitale prullenbak. Ik kon deze vriendin niet eens bannen, want wij mailen ook op normale wijze. Daarom verzocht ik haar vriendelijk om niet meer van dat soort berichten te versturen, waaraan zij prompt voldeed.

Ik pieker mij suf. Zou mijn internetprovider, de Italiaanse Tiscali, er iets mee te maken hebben? Die gaan zich pas werkelijk te buiten aan het versturen van spam. Hun gehele cliëntenbestand moet er aan geloven, ik dus ook. Dagelijks ontvang ik niet één, maar vele Italiaanse spamberichten, óók in het weekend. De ene keer gaat het over sparen, dan weer over de vakantie of een goedkope ADSL-aansluiting en ga zo maar door. Tiscali kent legio onderwerpen en is bijzonder hardleers. Mijn herhaalde verzoeken om daarmee te stoppen, haalden niets uit. Hoogst waarschijnlijk hanteren zij een spamfilter, een speciale, voor het weren van klachten van hun cliëntèle.

Het is een feit, bijna altijd zit mijn prullenbak vol met spam en e-mail waarvan ik zeker weet dat het een virus is, vanwege de onbekende afzender en het attachment. Wanneer ik er zo een ontvang, gooi ik het meteen in de prullenbak, ik ben als de dood dat ik het in een verstrooide bui open.

Desondanks trappen wij er nog wel eens in. Mijn lief heeft namelijk een paar vrienden in Nederland die hun adresboek eens wilden updaten. Via via ontvingen wij een vriendelijk verzoek: of wij onze medewerking wilden verlenen en ons adres in hun "adresboek" wilden aanpassen? Tuurlijk wilden wij dat.
Onze virusscanner behoedde ons voor die misstap. Gelukkig maar, want daar wilde toch zomaar, via een "backdoor", een internetworm onze computer binnenglippen!

Internet is niet meer wat het geweest is, daar is tegenwoordig van alles mis. Is het geen spam, ligt er wel een schadelijk virus op de loer. En er komen steeds maar nieuwe bij. Het is om moedeloos van te worden.
Ik vertrouw geen enkel bericht meer, surf slechts bij hoge uitzondering over het web en schrik me een ongeluk wanneer onze virusscanner alarm slaat.
Daarnaast word ik dankzij de "goede naam" van mijn internetprovider behoorlijk gediscrimineerd: velen hebben hun virusscanner en spamkiller zo hoog ingesteld dat mijn mail bot geweigerd wordt.
Andersom ontvang ik gelukkig nog wel mail, zojuist nog, van mijn nichtje uit Nederland.

Wat een slimme meid is het toch, zo jong en dan al mailen! Ze leert ontzettend snel. Drie keer raden welke site zij bezocht heeft? Juist.
Gevoelig gedichtje, hoor, en prachtig al die poëzieplaatjes, maar nu pas begrijp ik de boze reactie van mijn vriend: tussen al die adressen op haar "aan" lijstje, ontwaar ik plotseling ook die van hem.

Va bene, 'k ga maar eens beginnen aan een nieuwe lijst...

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #121
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
©FOK.nl e.a.