OM krijgt systeem aftappen internetverkeer

Vanaf volgend jaar krijgt de Nederlandse justitie een nieuw wapen in de strijd tegen criminaliteit op internet. Dan wordt het signaleringssysteem 'Notice and Take-down' actief. Het systeem biedt de nieuwste digitale snufjes waarmee bijvoorbeeld schadelijk en illegaal materiaal op websites kan worden geblokkeerd of zelfs verwijderd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zal het controleren zich uitsluitend richten op internetverkeer van verdachte personen. Het gebeurt in overleg met de individuele providers. Afspraken met providers zijn inmiddels al vastgelegd in protocollen waarbij justitie, net als bij telefoontaps, de bevoegdheid krijgt na goedkeuring van de officier van justitie en de rechtercommissaris.

Behalve het OM mogen ook andere instanties zoals de veiligheidsdienst AIVD, Defensie en de Fiscale Opsporingsdienst gebruik maken van internettaps.

Met het 'Notice and Take-down' (constateer- en blokkeer)systeem kan bijvoorbeeld worden ingegrepen op websites met kinderporno, hakenkruizen of ander verboden materiaal. Naast emails en websites worden ook populaire nieuwsgroepen en forumsites afgetapt.