Betalen voor levensonderhoud in de cel

De broers Michael (42) en Vincent (49) Hickey moeten de Britse staat een fors geldbedrag betalen. Het Hof van Beroep in Londen besloot namelijk vandaag dat de twee voor de kosten van het eten en onderdak gedurende de achttien jaar dat zij onschuldig in de cel zaten moeten dokken.

De twee werden in 1978 samen met James Robinson en Patrick Molloy gearresteerd voor moord op de 13-jarige krantenbezorger Carl Bridgewater. Een jaar later werden ze op basis van een valse verklaring van Molloy veroordeeld. Laatstgenoemde stierf in 1981 in de gevangenis en heeft altijd beweerd zijn getuigenis onder zware druk van agenten te hebben afgelegd.

In 1997 kwamen de andere drie vrij, toen de uitspraak van de rechter nietig werd verklaard, dit onder andere wegens illegaal verkregen bekentenissen. Michael en Vincent kregen later respectievelijk 1,5 miljoen en 880.000 euro schadevergoeding. Hier moesten ze echter beide een kwart van terugbetalen. Dit vonden ze niet terecht en de twee gingen in beroep, dat diende dus vandaag.

Het duo zegt "uiterst teleurgesteld" te zijn door de beslissing van het hof. Volgens hun advocate was hun leven in de cel een ware hel; als veroordeelde kindermoordenaar word je niet echt gerespecteerd door de andere gedetineerden.

De openbare aanklager meent echter dat de schadevergoeding bedoeld is om de gederfde inkomsten te compenseren. "Als ze vrij waren geweest, hadden ze ook hun huur en levensmiddelen moeten betalen." De rechter stelde hem in het gelijk.