Nederlandse man wil geen roze dragen

Nederlandse mannen hebben het niet zo op roze als kleur voor hun kleding. De kleur staat 'officieel' in de top drie van modekleuren deze zomer, maar de mannen willen er vooralsnog niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek onder 535 mensen, gehouden in opdracht van wasmiddelmerk Robijn.

"Wat een homokleur", "ik ben toch geen wijf" en "flikker op met je roze" zijn veel gegeven antwoorden op de vraag "Wat vind jij van roze als kleur voor je kleding?" Eťn op de tien mannen gaf overigens toe de kleur stiekem wel mooi te vinden, maar bang te zijn voor negatieve reacties van anderen.

Blauw blijft favoriet bij zowel mannen als vrouwen. Deze kleur geeft mensen, net als zwart, een zelfverzekerd gevoel en wordt zowel naar het werk als in de vrije tijd gedragen. Een ander voordeel vindt men dat blauw en zwart gemakkelijk te combineren zijn met andere kleuren.

De mensen denken ook aan de kleur van de kleding van iemand te kunnen zien hoe iemand zich voelt. Ruim zestig procent van de ondervraagden meent bijvoorbeeld dat iemand die felle kleuren draagt extravert is. De helft vindt dat dragers van opvallende kleuren vrolijke en gezellige mensen zijn.