Straatnaam in Texas gewijzigd wegens racisme

Het plaatsje Fannett in Texas zal voortaan geen 'Jap Road' meer kennen. De naam van de straat was ooit bedoeld om een Japanse familie te eren, maar tegenwoordig wordt de naam als racistisch gezien. Tien jaar na de eerste klacht heeft de county-raad van Beaumont daarom met 4 tegen 3 besloten de naam te veranderen.

De stille landweg werd meer dan honderd jaar geleden Jap Road genoemd als eerbetoon aan de Japanner Yoshio Mayumi die het telen van rijst in de county (regio) Beaumont introduceerde. Aangezien enkele mensen van mening waren dat de naam racistisch was werd tien jaar geleden al eens een voorstel tot naamswijziging ingediend, maar deze werd afgewezen. De zaak kreeg echter bekendheid toen burgerrechtenvoorvechters de Amerikaanse overheid vroegen de regio geen subsidie meer te geven.

De naamswijziging wordt niet door iedereen met open armen ontvangen. "Het is onze geschiedenis, ons erfgoed", aldus een bewoner van Jap Road. "Mensen denken nu dat we een stelletje racisten zijn. Maar er is niemand hier die wie dan ook een jap zou noemen." De woordvoerder van de Anti-Defamation League, één van de organisitaties die een klacht indienden, was echter tevreden met de beslissing van de county-raad. "Het is een overwinning voor Japanse Amerikanen, voor de democratie en voor respect en waardigheid. Het is meer dan een naam", aldus Martin Cominsky.

De inwoners van Beaumont hebben tot volgende week om een nieuwe naam aan te dragen. Vooral Mayumi Road blijkt populair te zijn.