Verdeeldheid Nederlanders over Irak-missie

Icoon Irak nieuwsIets meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat de Nederlandse militairen uit Irak moeten vertrekken. 51,2 procent vindt dat Nederland niet langer in Irak moet blijven, 48,8 procent is voor een verlenging van de missie. Vooral vrouwen hebben een voorkeur voor het vertrek uit Irak, 61,9 procent tegen 40,5 procent van de mannen.

PvdA-stemmers zijn het meest tevreden met een eventuele terugtrekking, 62 procent is hier voor een vertrek. Aanhangers van de regeringpartijen CDA, VVD en D66 steunen in meerderheid een langere aanwezigheid. Een kleine meerderheid van de mensen vindt het sneuvelen van nederlandse militairen in Irak aanvaardbaar, veertig procent is het daar niet mee eens. Een ruime meerderheid van 60,8 procent is voor het verlenen van financiële hulp aan Irak.

De enquête is gehouden onder 750 mensen in opdracht van het Algemeen Dagblad. Het kabinet zal komende vrijdag een beslissing nemen over een langer verblijf van de militairen. De verwachting is dat het kabinet zal instemmen met een langer verblijf in Irak.