Bril registreert automatisch oogcontact

In Canada is een zonnebril uitgevonden, waarmee je kunt weten of iemand oogcontact met je maakt. Naast het feit dat het handig kan zijn in vrijgezellenbarren, kan het volgens de uitvinders ook handig zijn om er een videodagboek mee bij te houden.Volgens de uitvinders van de Queen's University Human Media Lab in Ontario zal het bijhouden van een videodagboek in de toekomst erg populair worden. Zogenaamde videobloggers houden een dagboek bij van hun leven door het vanuit hun eigen perspectief te filmen. Het probleem is dat het veel werk is gedeelten eruit te knippen waarin weinig interessants gebeurt. Hierover hoeft de videoblogger zich niet meer druk te maken want de bril kan automatisch interacties en gesprekken met andere mensen registreren.

Het systeem werkt met een CCD-camera die tussen de glazen zit. Deze is verbonden met een draagbare computer die aan de heup gedragen wordt. Deze computer voert de berekeningen uit en verwerkt de beelden.

Als iemand naar de bril kijkt, zal er door de infraroodlens een bepaalde weerspiegeling in de pupillen van de andere persoon komen. Dit is te vergelijken met het 'rode-ogen'-effect als er geflitst wordt. De computer detecteert deze weerspiegeling, en zodoende krijgt de zonnebrildrager een signaaltje door dat iemand oogcontact zoekt.

Vertegaal geeft toe dat, aangezien de bril er nogal opvallend uitziet, veel mensen naar de drager zullen kijken, maar "het gaat erom mensen aan te trekken en met hen te communiceren".

Met dank aan Zarc.oh voor de nieuwstip.