Minister Bot spreekt met Arafat

Minister Ben Bot van Buitenlandse zaken heeft vanmorgen een onderhoud gehad met de Palestijnse president Yasser Arafat. Zij spraken elkaar in het hoofdkwartier van de president in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Dit heeft een woordvoerder van de minister laten weten.

Bot en Arafat, die elkaar voor het eerst spraken, hebben het vooral gehad over de Routekaart voor het Midden-Oosten en de rol die de Europese Unie daar in kan spelen. Nederland is vanaf 1 juli een halfjaar voorzitter van de EU. Bot zei dat hij de vastgelopen vredesonderhandelingen tussen IsraŽl en de Palestijnen weer op gang wil krijgen. "De partijen moeten weer met elkaar in gesprek komen en de EU zou daarbij een grotere rol moeten proberen te spelen dan tot dusver", aldus de minister.

"In Amerika verzwakt de aandacht voor het conflict wat, onder druk van Irak en de aankomende verkiezingen", zo zei Bots woordvoerder Bart Jochems. "Bot neemt nu het voortouw, maar ook wanneer Amerika weer sterker aanwezig is, moet Europa zich meer assertief opstellen en een grotere rol spelen. Daarvoor legt Bot nu het fundament."

Bot was in maart ook al in het Midden-Oosten, maar moest toen naar Nederland terugkeren wegens het overlijden van prinses Juliana. Hij sprak vandaag ook met de Palestijnse minister-president Ahmed Qurei. Later heeft Bot nog gesprekken met onder andere de Amerikaanse speciale gezant voor het Midden-Oosten William Burns en de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Arafat & Bot