[update] Revu stunt met cd van Boris

De Nieuwe Revu stunt deze week met een cd vol opnamen van de winnaar van Idols 2004; Boris Titulaer. Gitarist Gino Taihuttu, de voormalig muzikaalpartner van het kersverse idool, heeft namelijk tien oude opnamen verkocht aan het weekblad.

Revu heeft die studio opnamen op een cd geperst en als 'Idool unplugged'-album gratis bij de editie van deze week gevoegd.

Het weekblad heeft de verschijningsdatum vervroegd om juridische stappen van de producent van Idols voor te zijn. "De vrachtwagens rijden al. Ruim 80.000 bladen zijn de deur uit met cd én verhaal. Haha, geen advocaat houdt dit nog tegen", aldus hoofdredacteur Mark Koster.

Update 17:28
De muziek op de cd bij Nieuwe Revu is afkomstig van de groep Sofuja, waarvan Boris indertijd deel uitmaakte. Hoofdredacteur Koster van de Revu zegt dat de rechten van de muziek in handen zijn van gitarist/bandleider Gino Taihuttu. Een groot deel van de extra opbrengsten van de losse verkoop van het blad gaan naar Taihuttu, aldus Koster.

Een woordvoerder van het FNV die gespecialiseerd is in kunstenaarszaken zei op Radio 2 dat Taihuttu als auteur van de muziek niet zomaar een uitvoering van Boris mag verkopen. Daarvoor zou Boris uitdrukkelijk een contract moeten hebben ondertekend waarin hij afstand doet van zijn rechten, danwel dat hij ze overdraagt aan Taihuttu. Volgens Koster heeft Taihuttu de BUMA/Stemra rechten, maar de FNV-woordvoerder zegt dat dit niet ter zake doet in het geval van de verkoop van de uitvoering van een artiest.

Boris zei vandaag in een reactie dat hij een aantal jaren met Taihuttu heeft gewerkt. ''We hebben veel van elkaar geleerd en ik met name van zijn ervaring. Mijn gebrek aan ervaring heeft hij misbruikt. Ik heb de liedjes samen met Taihuttu geschreven en opgenomen. Maar hij heeft geen enkel recht om dit zonder mijn toestemming uit te brengen. Hoewel ik me zeker niet schaam voor deze liedjes, vind ik het ongepast en onjuist om hiermee naar buiten te treden''.

Juristen van Idols zouden nog volop bezig zijn om te bekijken of er actie tegen de Revu kan worden ondernomen. Management AT Productions en BMG lieten in een reactie weten de actie van Nieuwe Revu vervelend te vinden. Ze overwegen juridische stappen. Koster van de Revu zegt dat volgens zijn juristen alles afgedekt is.

Inmiddels heeft Radio 3 DJ Coubus de tracks op zijn site gezet in real-audio formaat. (Cobus.nl onderaan de site.)

-
Het FOK! Idols-forum.