President Duitse Nationale Bank afgetreden

De president van de Duitse Nationale Bank, Ernst Welteke, heeft gisteren zijn functie neergelegd. Reden hiervoor waren diverse kritieken die opkwamen nadat Welteke op kosten van de Dresdner Bank met zijn familie in een luxe hotel verbleef.

Rond Oud en Nieuw verbleef de ex-president vier nachten met zijn vrouw, zoon, diens vriendin en kind in een suite en luxe hotelkamer in het Berlijnse hotel Adlon. De totale kosten van deze overnachtingen inclusief een oudjaarsfeest bedroegen ruim 7500 euro, welke door de Dresdner Bank betaald werden.

Na het bekend worden van de zogenoemde 'hotel-affaire' stond Welteke onder grote druk. Onder andere minister van Financiën Hans Eichel drong op zijn aftreden aan. Aangezien Welteke dagenlang weigerde zijn functie neer te leggen, kwam het bericht dat hij dit toch deed als een verrassing. Mogelijke oorzaak is het bekendworden van het feit dat Welteke zich in juni 2003 door BMW op een weekendje Grand Prix in Monte Carlo liet trakteren. Dergelijke uitnodigingen zijn sinds mei 2002 officieel verboden door de Europese Centrale Bank.