Alsnog akkoord MTV en onafhankelijke labels

Op de valreep heeft MTV Europe toch nog een akkoord bereikt met onafhankelijke platenlabels over het afdragen van royalty's. De muziekzender lag in Europa overhoop met 167 platenmaatschappijen, omdat MTV in een nieuwe vijfjarige verbintenis de toelage voor het tonen van clips van artiesten van de onafhankelijke labels met ruim de helft wilde verlagen. Daarop dreigden de labels vanaf donderdag geen clips meer beschikbaar te stellen.

Videoclips van onder meer Craig David, Prodigy en The White Stripes, maar ook van artiesten als Ferry Corsten, Intwine en Brainpower blijven door de overeenkomst te zien op de muziekzenders MTV en TMF. Wat het akkoord tussen MTV Europe en de kleinere labels precies inhoudt, heeft de zender niet bekendgemaakt, maar er zou "een redelijk bedrag voor het gebruik van de video's" zijn overeengekomen.

De 'Association of Independent Music' is blij met de gesloten overeenkomst: "Onafhankelijke platenmaatschappijen vierden vandaag dat het contract duidelijk de waarde benadrukt van de aan MTV in licentie gegeven videorechten". Volgens de 'Association of Independent Music' heeft MTV Europe met de ondertekening "een duidelijk signaal afgegeven van hun onlosmakelijke verbondenheid aan onafhankelijke artiesten en labels". Directeur Brent Hansen verklaarde dat de afspraak toont hoe belangrijk de kleinere maatschappijen voor de zender zijn.