[update] Tot 7 jaar eis in 'zaak Anja Joos'

Vandaag stonden voor de Amsterdamse rechtbank de acht verdachten terecht die beschuldigd worden van het doodschoppen - danwel doodslaan - van de 43-jarige Anja Joos vorig jaar oktober bij een Dirk van den Broeksupermarkt.

Eén van de medewerkers van de supermarkt heeft voor het doodschoppen gezegd dat hij Joos wilde terugpakken. De vrouw had hem namelijk enkele maanden eerder uitgescholden voor 'kut-Marokkaan' en 'kutbuitenlander'. Dit heeft een getuige vanmorgen voor de rechtbank verklaard.

Eén van de acht verdachten was vanochtend niet verschenen. Omdat de rechtbank toch wilde dat hij zou komen, ging de politie naar hem op zoek om hem alsnog de rechtszaal in te krijgen. Rond het middaguur kwam de 20-jarige verdachte de rechtbank binnen.

Aan het begin van de zitting werd meteen duidelijk dat de rechtbank het moet stellen zonder veel technisch bewijs. De aanklacht tegen twee van verdachten is doodslag. Zes andere verdachten wordt geweldpleging ten laste gelegd. Eén van de advocaten haalde uit naar het OM toen deze de aanklacht veranderde. Tijdens de pro forma-zitting werden de jongens nog beschuldigd van mishandeling. "Het OM zwalkt. Het OM kan niet kiezen", stelde de raadsman.

De verdachten werden ondervraagd door de voormalige kinderrechter Nico Schimmel. ''Als ik al jullie verklaringen letterlijk moet nemen, dan hebben jullie als groep in de Eerste Van der Helststraat gestaan en stond Anja Joos in haar eentje op het Gerard Douplein. De indruk wordt gewekt dat Joos bijna in haar eentje is doodgegaan.''

Update
Tegen de 19-jarige hoofdverdachte Mohamed G. is vanmiddag 7 jaar celstraf geëist. Hij heeft toegegeven Joos een paar schoppen te hebben gegeven. Tegen medeverdachte S. B, 17 jaar, was de eis 3 jaar.

De zes andere verdachten, waaronder de 20-jarige S. el J. die al eerste achter Joos aanging, hoorden straffen van één jaar eisen. Vrijwel alle verdachten ontkennen iedere betrokkenheid en zeggen niet precies te weten wie wat deed. Ook weerspreken ze politieverklaringen en verklaringen die ze eerder bij de rechter-commissaris hebben gedaan.