Grafisch expert toont betere Marsfoto's

Een grafisch expert heeft de originele RGB-data die de Marsrover Spirit met, naar eigen zeggen, de juiste kleurwaarden voor de verschillende rood, groen, en blauw plaatjes samengesteld. Hij heeft hiermee een panorama-foto gecreeërd die meer detail toont.

Er ontstond opschudding vanwege het feit dat de kleurencalibratieschijf bij de zonneschijf niet correct de kleuren weergaf. De kleur blauw was magenta, en de kleur groen was oranje. Op het forum van space.com verklaart iemand dat het "geologisch irrelevant is wat de werkelijke kleuren zijn".

Keith Laney, een SCI-expert heeft uit de kale RGB-data wat de NASA beschikbaar heeft gesteld naar eigen zeggen de juiste kleurwaarden aan plaatjes weergegeven. De rauwe data bestaat namelijk uit drie plaatjes waarvan elk plaatje een primaire kleur voorstelt. Laney denkt dat de NASA een fout heeft gemaakt, en heeft de RGB-plaatjes zelf de juiste primaire kleuren gegeven, de kleuren waaruit de foto is opgebouwd.


Gedeelte van panorama foto door Keith Laney (Copyright: JPL/NASA)

Bovenstaande foto is een kwart van de gehele panoramafoto. Deze complete foto, in de Laney-versie kun je downloaden door hier te klikken. De foto toont een opgedroogd meer, die zelfs nog wat modderachtig lijkt.

Ter vergelijking kun je de NASA-versie hier bekijken. Overigens werd er zaterdag op de persconferentie bij Jet Propulsion Laboratory, Calif., wél een foto getoond die op Laney's versie lijkt, met een blauwe lucht.

Toen de airbags naar binnengeschoven werden, ontstond er een vreemde modderachtige afdruk in het zand. Laney heeft deze originele RGB-data op zijn manier samengesteld tot één plaatje, en onderstaand is het resultaat:


Verplaatst zand met Laney's RGB waarden (JPL/NASA)

Klik hier voor de grote versie. Laney zal nog updates op zijn webpagina plaatsen.