Mogelijk Nederlandse commando's naar Irak

Irak Het kabinet overweegt commando's naar Irak te sturen om daar de veiligheid van de Nederlandse militairen te vergroten. Het zou om zeventig of tachtig commando's gaan die vooral verkenningen moeten uitvoeren.

De commandant van de 1100 Nederlanders in het zuiden van Irak, voornamelijk mariniers, heeft om die steun gevraagd. De commando's vertrekken mogelijk nog deze week.

Aanstaande vrijdag zal het kabinet naar verwachting ook beslissen of de Nederlandse missie in Irak met zes maanden verlengd zal worden. Gisteren gaf minister Kamp met de chef-defensiestaf en andere hoge militairen voor een aantal leden van het kabinet een presentatie ter voorbereiding op die beslissing. De ministerraad liet vorige week vrijdag nog weten het besluit over Irak met een week uit te stellen. Dit vanwege het feit dat de ministerraad eerst nog meer informatie wilde over de veiligheidssituatie inhet gebied waar de Nederlandse militairen operationeel zijn.

VVD-Tweede-Kamerlid Wilders is desondanks niet helemaal tevreden met het sturen van commando's. "Het is een stap in de goede richting, maar het allerbelangrijkste blijft voor ons de luchtverkenning van de lange grens met Saudi-Arabië. Als de Amerikanen en Britten ons niet voldoende informatie leveren, moeten we die verkenning zelf doen met Orion-patrouillevliegtuigen."