Belangstelling islamitisch basisonderwijs neemt toe

Er is in Nederland onder Turkse en vooral Marokkaanse moslims grote belangstelling voor islamitisch basisonderwijs. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek in diverse steden wat plaatsvond in opdracht van mensen die islamitische basisscholen willen oprichten. Het actualiteitenprogramma Twee Vandaag besteedde daar vanavond aandacht aan.

In Nederland zijn nu 43 islamitische basisscholen, waar ongeveer 8% van alle islamitische kinderen terecht kunnen. Uit het onderzoek blijkt dat zeker 40% van de moslims in Nederland zijn kinderen naar een islamitische school zou willen sturen. Het potentieel voor dergelijke scholen zou daarom binnen enkele jaren tot 100 kunnen oplopen zo verwacht men.

S. Benayad, directeur van ISBO, de koepel van de islamitische scholen in Nederland, verwacht echter niet dat er binnenkort een hausse aan islamitische scholen zal ontstaan. Volgens hem moet er vooral geïnvesteerd worden in kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ondanks dat volgens hem de kwaliteit van het islamitische onderwijs op dit moment goed is, schort het vooral nog aan goede bestuurlijke invulling. Dat moet eerst verbeterd worden.

Op islamitische basisscholen krijgen de kinderen gewoon standaard onderwijs. Alleen gymmen bijvoorbeeld de meisjes en jongens apart en viert men in plaats van Pasen, kerstmis en Sinterklaas, islamitische feesten. Ook wordt er in de hoogste klassen gezamenlijk gebeden en krijgt men islamitische godsdienstles.

-
Herhaling Twee Vandaag: 00.05-01.27 uur Nederland 2.