Jonge vrouwen seksueel actiever dan mannen

Roel's Weblog had ons via de newssubmit een bericht gestuurd.

Britse tienermeisjes zijn tegenwoordig op seksueel gebied actiever dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Ook vrouwen in de leeftijdscategorie begin twintig hebben vaker seks dan mannen van dezelfde leeftijd. Dat wijzen cijfers van het Britse ministerie van Volksgezondheid uit, zo meldt de krant Evening Standard.

Bijna vijftig procent van de ondervraagde jongens tussen de zestien en negentien jaar zegt het afgelopen jaar geen seksuele partner te hebben gehad. Dat geldt slechts voor 36 procent van de vrouwen. Van de mannen tussen de 20 en 24 jaar beweert twintig procent al een jaar celibatair te leven, tegenover tien procent van de vrouwen in die leeftijdscategorie. Verder zegt vijftien procent van de mannen en 12 procent van de vrouwen tussen de 16 en de 69 jaar geen seks te hebben gehad in het afgelopen jaar.

Hoewel het aantal vrouwen dat seks heeft stijgt, daalt het percentage dat de morning-afterpil gebruikt. Volgens een woordvoerster van het ministerie is dat een teken dat de noodzaak van anticonceptiemiddelen steeds meer wordt ingezien. De morning-afterpil, die de innesteling van een bevruchte eicel in de baarmoeder voorkomt, werd in het afgelopen jaar door twintig procent van de ondervraagde vrouwen gebruikt. Slechts één procent zei de pil meerdere keren te hebben ingenomen.

De Britten zijn zich steeds bewuster van de gevaren van onbeschermde seks, zo blijkt ook uit het onderzoek. Van de mannen en vrouwen geeft een kwart aan nu vaker een condoom te gebruiken dan vroeger. De zogenaamde 'verborgen geslachtsziekte' chlamydia wordt ook door steeds meer mensen herkend, namelijk door 53 procent van de heren en zelfs 80 procent van de dames. In 2001 lagen deze percentages nog op respectievelijk 35 en 65 procent.