FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 september 2003

Marijnissen en Balkenende winnaars in de Kamer

nyrem en pekel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jan Marijnissen doet het goed bij de Nederlanders. De SP-leider komt als winnaar uit de bus van de Algemene Beschouwingen die traditiegetrouw na Prinjesdag gehouden worden in de Tweede Kamer. Dat blijkt maandag uit een peiling die onderzoeker Maurice de Hond voor het televisieprogramma Stem van Nederland heeft gehouden. 19 procent van de Nederlanders noemt Marijnissen als winnaar. Ook Premier Balkenende hoeft niet te klagen. 18 procent van de Nederlanders noemt hem als winnaar. Halsema van GroenLinks kreeg met 13 procent de derde plek en Bos van de PvdA eindigde op de vierde plaats met 9 procent.

Voor het onderzoek werden ongeveer duizend mensen afgelopen weekend ondervraagd. De PvdA heeft overigens niks te klagen. Afgelopen week werd al bekend dat zij het goed doen in de peilingen.

FA onderzoekt agressie Man. Utd. - Arsenal

De FA gaat een onderzoek instellen naar de gang van zaken rond de wedstrijd Manchester United - Arsenal.

De mensen die betrokken waren bij incidenten tijdens deze wedstrijd kunnen zich alsnog gaan voorbereiden op maatregelen. De FA, de Engelse voetbalbond, heeft na het rapport van de scheidsrechter besloten een onderzoek in te stellen.

De zaak die met hoge prioriteit behandeld zal worden zal met behulp van videobeelden uit diverse hoeken bestudeerd worden dit geld voor tijdstippen voor, tijdens en na de wedstrijd. Als het onderzoek klaar is zal de FA met een nadere verklaring komen.

De wedstrijd eindigde zondag in een 0-0 gelijkspel mede door een gemiste strafschop van Van Nistelrooij. De hele wedstrijd hing er een gespannen sfeer en was er sprake van irritatie. Arsenal voelt zich het grootste slachtoffer van de arbritale dwalingen, ze zijn woest op Van Nistelrooij die Vieira een rode kaart aangesmeerd zou hebben.

Eigenlijk mag Arsenal daar niet over klagen want Vieira besprong de nederlander redelijk lomp, maar het was de poging to natrappen van de Fransman die hem de tweede gele kaart bezorgde. Vieira's eerste gele kaart was wel dubieus maar daar was Van Nistelrooij niet bij betrokken.

Na de gemiste penalty van Van Nistelrooij konden de Arsenal speler hun emoties niet meer de baas. Het was vooral Martin Keown die fel reageerde, hij gaf de Nederlander een tik tegen het achterhoofd en zei ook nog enkele hoogstwaarschijnlijk niet al te vriendelijke woorden.

Nadat scheidsrechter Bennet voor de laatste maal had gefloten werd dit nog eens dunnetjes overgedaan door Keown en enkele andere spelers. Van Nistelrooij trok zich hier niets van aan en ging snel van het veld af, wel zou er in de spelerstunnel nog een hanggemeen plaats hebben gevonden tussen Vieira en Van Nistelrooij.

Kaartverkoop Bahrein begonnen

Mocht je volgend jaar toevallig nog in Bahrein komen, de kaartjes voor de Grand Prix kun je in ieder geval al bestellen. De kaartverkoop is onlangs officieel van start gegaan.

Hans Geist, hoofdmanager van het circuit, had het volgende te melden: "Dit is een belangrijk punt in de geschiedenis van dit prachtige project. We hebben het punt bereikt dat we wat geld terug krijgen. Kaartverkoop is in de toekomst één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor het circuit. We hebben geprobeerd de kaartjes de juiste prijs te geven zodat iedereen die van de Formule 1 houdt naar de GP kan komen kijken."

Over de bepaling van de prijs is zorvuldig nagedacht vervolgt Geist: "Het zal betekenen dat je voor een lage prijs een dagje mee kan genieten van de Formule 1. We moesten heel zorgvuldig naar de markt kijken en we hebben vooral gelet op wat andere grote evenementen, zoals popconcerten, voor een kaartje vragen. Als je onze prijs vergelijkt met de prijs die de Europese circuits ervoor vragen, zijn wij erg goedkoop."

De prijzen lopen redelijk uiteen, je komt al in het bezit van een kaartje vanaf $100,00, je mag dan drie dagen het terrein op. Voor $450,00 vertoef je drie dagen op de tribunes.

Onderzoek naar samenstelling Bridgestones

Na alle commotie rond het rubber van Michelin gaat de FIA onderzoek doen naar de samenstelling van de banden van Bridgestone.

Orion =666= wist ons vandaag het volgende te melden:

Na de Grand Prix van Italië heeft de FIA enkele samples meegenomen van Ferrari en Williams banden. Naast de afmetingen zal de FIA ook de compound onder de loep nemen.

Gedurende de tests voorafgaand aan de Italiaanse GP op hetzelfde circuit zagen ingenieurs van Michelin dat de slijtage van de voor- en achterbanden anders was. Dit zou duiden op een andere samenstelling van de banden, wat volgens het FIA reglement (artikel 76b) verboden is.

"Wij hebben geen zaak tegen Bridgestone, maar het is waar dat onze partners een aantal onregelmatigheden hebben opgemerkt in de banden van onze concurrenten. Wij hebben deze situatie enkel aan de FIA overgebracht," aldus de woordvoerder van Michelin.

Volkswagen neemt Ferrari over?

In de categorie "speculaties" is er weer een nieuw item: Volkswagen zou interesse hebben om het automerk Ferrari over te nemen.

Ferrari412T2 wist ons vandaag het volgende te melden:

Het gaat FIAT, de moedermaatschappij van Ferrari, financieel niet echt voor de wind. Een mogelijke maatregel om de verliezen de kop te drukken is Ferrari verkopen. Een woordvoerder van Volkswagen gaf een kort, maar krachtig commentaar: "pure speculatie".

Ex-verdachte vuurwerkramp dient schadeclaim in

brighton, JeroenOnline en Borknagar hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

André de Vries, de man die verdacht werd van brandstichting bij S.E. Fireworks in Enschede, heeft een schadeclaim van één miljoen euro ingediend bij het gerechtshof in Arnhem. Volgens zijn raadsman, A. Moskowicz, is de hoogte van dat bedrag gerechtvaardigd vanwege de immateriële schade die De Vries leed door de verdenking. De Vries heeft bijna 2,5 jaar in de gevangenis gezeten.

Bij de vuurwerkramp in Enschede, die een complete woonwijk verwoestte, vielen 22 doden en honderden gewonden. De rechtbank van Almelo veroordeelde De Vries een jaar geleden tot vijftien jaar cel. In mei dit jaar werd hij in hoger beroep vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De 35-jarige De Vries is zelf altijd blijven beweren dat hij onschuldig was.

Voor personen die onterecht vast hebben gezeten, hanteert Justitie een standaardvergoeding. Voor iemand die onterecht vastzit op het politiebureau bedraagt die vergoeding 95 euro per dag, bij het huis van bewaring is dat 70 euro per dag. Vorig jaar werd een schadevergoeding van 1,8 miljoen euro uitgekeerd aan de 'twee van Putten', die pas vrijgesproken werden nadat ze hun gevangenisstraf van tien jaar al uitgezeten hadden.

Vrouw zakt in elkaar door aanval op hondje

brighton had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een oude vrouw uit Amersfoort zakte zondag in elkaar na een hartinfarct, die ze kreeg op het moment dat een rottweiler haar kleine hondje aanviel.

De vrouw wandelde rond 20.15 uur met haar hondje door de Kelvinstraat toen de rottweiler ineens van een balkon sprong en het hondje aanviel. Een getuige schoot de vrouw onmiddellijk te hulp en begon haar te reanimeren. De vrouw is opgenomen in het ziekenhuis.

De dierenarts heeft het hondje moeten laten inslapen. De eigenaar van de rottweiler is door de politie verhoord.

Paniashvili fluit Wisla Kraków-NEC

NEC begroet donderdag in Polen Levan Paniashvili als scheidsrechter van het UEFA Cup duel met Wisla Kraków.

Paniashvili is één van de drie FIFA scheidsrechters van Georgië. Hij floot eerder dit seizoen de voorronde-wedstrijd van de UEFA Cup tussen NK Publikum-Belasica. Nederlandse clubs floot hij nooit eerder.

NEC heeft niet direct een kwade aan de 36-jarige Georgiër, hij wil nog weleens pietluttig fluiten. FC Utrecht moest een jaar geleden vol aan de bak tegen Poolse spelers, die in eigen huis alles uit de kast haalden. Nadeel is weer wel dat hij de kaarten vlot weet te vinden.

Mobiele telefoon voor ouderen ontwikkeld

Cyber Terrorist had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de 50+ Beurs in Utrecht zal ouderenbond ANBO woensdag een mobiele telefoon presenteren waar een alarmknop op zit. Met die knop kan de eigenaar van de telefoon gelokaliseerd worden via GPS (Global Positioning System). Bij alarmerende situaties wordt de dichtstbijzijnde hulpverlener gebeld door een servicecentrum.

De zogenaamde ANBOfoon is speciaal ontwikkeld voor ouderen om het telefoneren te vergemakkelijken. Het is met de telefoon bijvoorbeeld mogelijk om mensen op te bellen door op de opgeslagen foto van diegene op het scherm te drukken. Het scherm van het toestel heeft een grootte van 4 bij 7 centimeter, aldus een woordvoerder van Mottoproducts, het bedrijf dat het toestel samen met de ANBO ontwikkelde. De telefoon zal vanaf april volgend jaar in de winkels liggen.

FC Utrecht-Zilina onder Zammit's leiding

De UEFA heeft FC Utrecht de Malteser Anthony Zammit toebedacht voor het publieksloze UEFA Cup duel met MSK Zilina van aanstaande woensdag.

In een lege Galgenwaard zal Zammit de wedstrijd in goede banen leiden. Hij zal derhalve niet te maken krijgen met vuurwerk van de tribune. Zammit is één van de drie Maltese FIFA scheidsrechters. Niettemin is hij op het allerhoogste niveau enkel als assistent actief. Wel fluit hij vaker in de UEFA Cup. Gezien zijn onregelmatig optreden is er echter in zijn fluiten geen patroon te ontdekken.

Met de Nederlandse link van deze scheidsrechter is het droevig gesteld. Zammit was in 1996 grensrechter bij het duel tussen Frankrijk en Hongarije voor elftallen onder 18 jaar. Scheidsrechter René Temmink was daar vierde official.

FC Utrecht tegen Zilina zou dit jaar internationaal gezien wel eens Zammit's hoogtepunt kunnen zijn.

Oudste genitaliën ter wereld gevonden

Linz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wetenschappers van de Berlijnse Humbolt Universiteit, onder leiding van Jason Dunlop, hebben in Schotland versteende voortplantingsorganen ontdekt van zeker 400 miljoen jaar oud. De vondst bestaat uit fossiele overblijfselen van mannelijke en vrouwelijke hooiwagens (een soort spinnen).

Hooiwagens hebben geen achterlichaam en paren direct met een penis. Aan de binnenkant van het mannetje vond men een penis die een lengte heeft van tweederde van zijn lichaamslengte. Bij het vrouwtje is een legboor gevonden, een langwerpig orgaan om eieren te leggen.

Uit deze vondst hebben de onderzoekers afgeleid dat er bij hooiwagens in de afgelopen 400 miljoen jaar nauwelijks iets veranderd is. De fossielen lijken namelijk sterk op de hooiwagens zoals ze er vandaag de dag uitzien. Hierdoor wordt de theorie bevestigd dat de voorouders van hooiwagens al heel lang geleden uit de zee kwamen en leerden ademen.

De fossielen werden gevonden in een rotslaag van de 'Rhynie Chert beds'. Dat is een plaats met zeer oude rotslagen in Aberdeenshire, de streek waarvan Aberdeen de hoofdstad is. Op deze plek zijn al meer van zulke oude fossielen ontdekt. Daarom wordt de plek regelmatig door wetenschappers bezocht. 400 tot 412 miljoen jaar geleden behoorden deze rotslagen tot het supercontinent Laurussia, dat op 28 graden zuiderbreedte, dus op het zuidelijk halfrond lag.

Man op truck rijdt vrouw dood

JeroenOnline had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een aanrijding in Goor is zondagavond een vrouw om het leven gekomen. De politie sluit niet uit dat het om een misdrijf gaat. De truck met oplegger reed over een dakloze vrouw heen. De bestuurder is aangehouden voor verhoor.

De 55-jarige bestuurder was een vriend van de vrouw. Ook hij had geen vaste woon- of verblijfplaats. De politie onderzoekt nu of er opzet in het spel was. Uit een blaastest bleek dat de man teveel gedronken had.

Newcastle-NAC met Ivanov

NAC krijgt woensdag te maken met de Rus Nikolay Ivanov. De UEFA stuurt hem naar Newcastle voor het UEFA Cup duel.

Ivanov treedt doorgaans als assistent op bij belangrijke Europese duels. In de UEFA Cup fluit hij echter wel vaker. Voorts is hij actief bij interlandduels van jongere landenteams. Hij geeft gemiddeld per wedstrijd drie gele kaarten weg. Een aantal dat bij een 'echt' Engels duel tussen Newcastle en NAC Breda overigens niet waarschijnlijk lijkt.

Nederlandse teams staan nog niet op Ivanov's lijstje.

Dalai Lama: "oorlog is ouderwets"

JeroenOnline had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Central Park in New York hebben gisteren tienduizenden mensen geluisterd naar een toespraak van de Dalai Lama. De geestelijk leider, die is verbannen uit Tibet, vindt oorlog "ouderwets". Hij gaf zijn luisteraars de opdracht een barmhartig en geweldloos leven te leiden.

Oorlog is niet meer van deze tijd, want het vernietigen van je buurman is in essentie de destructie van jezelf, aldus de Dalai Lama. Hij vroeg de toehoorders om geen wraak te nemen voor de aanslagen op New York van 11 september 2001. Gisteren was de derde keer dat de boeddhistische monnik, die al bijna 50 jaar in ballingschap in India leeft, in New York was.

De Dalai Lama gaf iedereen het advies om zichzelf te vermaken. "Ik heb niets te bieden. Alleen wat bla, bla, bla," zei hij glimlachend.

Meer tienermoeders dan tienervaders

JeroenOnline had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland telde op 1 januari 2003 450 tienervaders, dat zijn mannen die onder de twintig al vader zijn geworden. Tienermoeders zijn er daarentegen tien keer zoveel. Dit heeft het Centraal Bureau voor Statistiek vandaag bekend gemaakt.

De meeste mannen hebben ook als ze in de twintig zijn nog geen behoefte aan een kind om zich heen. De meesten worden rond de dertig vader van hun eerste kind. Bij vrouwen is deze leeftijd gemiddeld 29 jaar. Vergeleken met andere landen is dat laat.

Het leeftijdsverschil hangt samen met de huwelijksdemografie; vrouwen kiezen vaak een oudere partner. Een ander verklaring is dat mannen fysiek langer in staat zijn om kinderen te verwekken.

Het is niet uitzonderlijk dat mannen van boven de veertig nog vader worden. Na het zestigste levensjaar daalt het aantal vaders echter sneller dan het aantal moeders. Dit hangt weer samen met het feit dat mannen vaak eerder sterven dan vrouwen. Op 1 januari 2003 telde Nederland in totaal 4,5 miljoen moeders tegenover 3,7 miljoen vaders.

Clark fluit Feyenoord-FC Kärnten

De UEFA heeft de Schot Kenneth William Clark aangewezen als scheidsrechter van het thuisduel van Feyenoord tegen FC Kärnten aanstaande donderdag.

Clark is over het algemeen zuinig met zijn kaarten, zoals het een Schot betaamt. Hij fluit in alle toernooien: Champions League, UEFA Cup en de Euro 2004 kwalificatie. Het karwei van donderdag zal hem niet verontrusten.

Clark floot één keer eerder een Europese wedstrijd van een Nederlandse club. Op 13 september 1994 had hij de leiding bij FC Twente-Kispest Honvéd (1-4) in de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi.

Oliver Kovacs opende destijds voor 6000 toeschouwers in het Diekman stadion de score (0-1). Michael Mols tekende vlak voor rust voor de gelijkmaker voor FC Twente. Echter weer Kovacs (tweemaal) en István Hamar schakelden Twente uit. Een wissel van Arnold Bruggink voor Juul Ellerman bracht geen verbetering. Scheidsrechter Clark had daarbij overigens geen kaarten nodig. Twente won de return nog wel met 1-3, maar dat was onvoldoende.

Talloze mensen zien UFO bij vliegshow GoodwoodBij de vliegshow bij de jaarlijkse Goodwood Festival and Revival in Goodwood, Engeland hebben talloze toeschouwers tijdens de show van ouderwetse vliegmachines een vliegende schotel gezien. De UFO veroorzaakte verwarring en onzekerheid over de gevaarlijke situatie die door het object werd veroorzaakt.

Van de vliegende schotel zijn verscheidene beeldopnames gemaakt. De UFO verscheen rond 13:35 toen Simon Anderson twee ouderwetse vliegtuigen aan het filmen was. De zilverkleurige schijf vloog eerst onder de vliegtuigen door, en maakte balancerende bewegingen.

Anderson heeft uit en ingezoomd om de afstand en grootte te kunnen bepalen van het object, en aan de hand van de grootte van de vliegtuigen, is de UFO naar schatting drie meter in doorsnede.

De oorsprong van het object is onbekend. Vanwege de vliegshow was het luchtruim verboden voor ander vliegverkeer. De organisatie van de vliegshow zegt dat de vliegende schotel geen deel was van de vliegshow.

Het is niet de eerste keer dat er een UFO gezien is tijdens vliegshows. Tijdens de Independence day in Mexico zijn er UFO's waargenomen bij de militairy aircraft parade in 1991, 1992 en 1993. Ook in Argentinië, Chilie, Peru en Brazilië zijn er incidenten geweest waar UFO's bij vliegtuigen zijn waargenomen, waarvan sommige tragische gevolgen hadden. Bij een vliegshow in de Oekraïne vorig jaar kwamen 84 mensen om het leven doordat een straaljager neerstortte door vermoedelijk een UFO.Beenhakker weer goed bezig


Het gaat Leo Beenhakker weer goed. De voormalig technisch-directeur van Ajax vertrok eerder dit jaar wegens privé problemen uit Amsterdam en ging wederom naar Mexico om daar América te trainen.

América had een slechte start, maar is nu op gang. De ploeg boekte drie zeges op rij. Beenhakker vindt dat het herstel aan zijn aanvallers is toe te schrijven: "Als je namelijk aanvallend meer macht hebt, wordt je verdediging automatisch steeds sterker."

Beenhakker heeft zich in zijn loopbaan altijd goed thuisgevoeld in Spaanstalige competities. In Spanje werd hij groot als trainer van Real Madrid, waarmee hij driemaal de Spaanse titel en eenmaal de Copa del Rey vervoverde.

[Upd]Kritiek Buffel op Van Marwijk

Aanvaller Thomas Buffel heeft gister forse kritiek geuit op trainer Bert van Marwijk. De tactiek klopte niet volgens hem.

In de Belgische krant Het Laatste Nieuws valt te lezen: "De trainer zocht vooral een systeem om iedereen tevreden te stellen. Achterin wordt te veel gewijzigd. We maken altijd twee of drie goals, maar de nul houden lijkt voor ons niet meer mogelijk". Verder meldt Buffel, "maar ook voorin loopt het niet lekker. Wie in de aanval speelt, moet ook vuil werk willen opknappen. Anders moet Van Marwijk ingrijpen. Gefrustreerd ben ik niet, ontgoocheld wel."

Van Marwijk heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen.

19:00 Voetbal.nl
Thomas Buffel heeft verontwaardigd gereageerd op het stuk in Het Laatste Nieuws. De aanvaller beweert dat hij niet gezegd heeft, wat er te lezen staat. "Het is puur sensatie zoeken", aldus Buffel.

De Belg denkt voorts dat het programma Studio Voetbal met opzet het bericht heeft opgerakelt. "In dat programma wilden ze echt de boel bij ons opnaaien. Ajax wordt weggespeeld door NAC, maar daar hoor ik ze dan niet over. Nee, dit was gewoon vooropgezet. Youri Mulder, die ook aan tafel zat, heeft een column in Het Laatste Nieuws, dus als je het mij vraagt wilden ze gewoon stoken. De komende weken krijgen we als Feyenoord misschien meer met dit soort zaken te maken, maar we moeten proberen ons als selectie hier tegen te wapenen."

Juventus 'eiland in de woestijn'

Juventus kon gister met trots een nettowinst van 2,2 miljoen Euro presenteren. De club is daarmee een behoorlijke uitzondering in het van schulden aan elkaar hangende Italiaanse voetbal.

De nettowinst was weliswaar 3,9 miljoen euro lager dan in het seizoen 2001/2002, maar Juventus bleef aan de positieve kant van de cijfers en dat voor het zevende opeenvolgende seizoen!

De omzet steeg met 22,9 procent naar 215,4 miljoen Euro. De beursgenoteerde club verdiende aan televisierechten 122,4 miljoen Euro. De recettes stegen van 14,7 miljoen naar 22,6 miljoen Euro. De uitgaven aan salarissen daalden licht, van 136,7 naar 131,7 miljoen Euro.

Juventus speelde afgelopen seizoen de Champions League finale, die het na strafschoppen van AC Milan verloor.

Johan Stekelenburg (61) overleden

Roel's Weblog, Fireman, DaFreakR, JohaN, Timmey, Marcooo, brighton, ikke_ook, Gerard-Joling, suuzje, Angel en B-buurt hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Burgemeester Johan Stekelenburg van Tilburg is op 61-jarige leeftijd overleden. Dat is zojuist bekend geworden. Hij had slokdarmkanker. Na een succesvolle operatie in januari werden er later nieuwe tumoren geconstateerd die hem fataal werden.

Sinds vorige week had hij zijn taken al neergelegd. Stekelenburg was ook lid van de Eerste Kamer. Eerder dit jaar haakte hij af als premierskandidaat voor de PvdA, nadat de ziekte bij hem was vastgesteld.

Op de website van de gemeente Tilburg kun je een digitaal condoleanceregister tekenen.

Van Boxtel: "integratie is niet mislukt"

De tijdelijke parlementaire commissie, die onderzoek doet naar dertig jaar integratiebeleid in Nederland, is in de Oude Zaal op het Haagse Binnenhof met haar verhoren begonnen.

Zo kwam ook oud-minister Van Boxtel aan het woord, die tijdens Paars-II verantwoordelijk was voor het grotestedenbeleid en integratie. Van Boxtel is van mening dat de omschrijving "mislukt integratiebeleid" niet terecht is. Dat houdt volgens de D66'er een groot risico in, omdat groepen mensen ten onrechte gestigmatiseerd worden.

Volgens Van Boxtel is veel goed gegaan na de komst van veel allochtonen, maar: "die zegeningen verbleken als je de zaken die misgaan steeds benadrukt."

Beckham scoort zijn 100e

David Beckham heeft in het met 3-1 gewonnen duel tegen Málaga zijn 100e goal op het hoogste niveau gemaakt.

Een kort speleroverzicht:
Middenvelder David Beckham (28) komt in 1991 als jeugdspeler bij Manchester United. In 1993 wordt hij vervolgens professional. In 1994 maakt hij zijn eerste doelpunt voor Manchester in het Champions League duel met Galatasaray. In 1996 wordt hij geselecteerd voor het Engels nationale team. Zijn vrije trap -lees: traptechniek- is zijn handelsmerk, naast zijn 'looks'.

Begin dit seizoen verhuist hij voor 35 miljoen Euro naar Real Madrid. Tussen al de wereldsterren duurt het even voordat hij weer opvalt. De shirts met zijn naam gaan ondertussen echter onverminderd als broodjes over de toonbank. Mister Beckham blijft met zijn 100 doelpunten een bijzondere voetballer.

Opnieuw zelfmoordaanslag bij VN-gebouw

Irak In Bagdad zijn door een zelfmoordaanslag op een parkeerplaats in de buurt van het VN-hoofdkwartier twee mensen om het leven gekomen: een Iraakse politieman en de dader. Zeker twintig mensen raakten gewond. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger gezegd.

Op ongeveer 250 meter afstand van het Canal Hotel, waar de Verenigde Naties hun hoofdkwartier hebben, hield de politieman een auto aan toen deze ontplofte.

Bij een zelfmoordaanslag op dit hotel kwamen vorige maand 22 mensen om en er vielen meer dan honderd gewonden. Onder de doden was de speciale VN-gezant voor Irak, de Braziliaan Viera de Mello. De VN heeft na die aanslag het aantal medewerkers in Irak sterk beperkt.

De aanslag komt aan de vooravond van de jaarlijkse bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York waar de situatie in Irak wordt besproken. Deze bijeenkomst wordt bijgewoond door een delegatie van de door Washington ingestelde Iraakse regeringsraad.

Ferguson dringt aan op onderzoek

Manchester United trainer Sir Alex Ferguson heeft aangedrongen op nader onderzoek van de gedragingen van spelers van Arsenal in de gister gespeelde wedstrijd tegen Manchester.

De FA heeft dat verzoek inmiddels ingewilligd na ontvangst van het rapport van scheidsrechter Steve Bennet, die afgelopen week nog PSV-Monaco floot.

Ferguson is van mening dat een aantal Arsenal-spelers zich ten opzichte van Ruud van Nistelrooy zouden hebben misdragen. Zo zouden Martin Keown en Ray Parlour de aanvaller in de spelerstunnel hebben beschimpt, geduwd en geslagen.

Arsenal trainer Wenger beschuldigde eerder Ruud van Nistelrooij van onbetamelijk gedrag op het veld.

De FA stelt nu een officieel onderzoek in. Het zal daarbij onder meer al het beschikbare video-materiaal bekijken. Wanneer de resultaten hiervan beschikbaar zullen zijn, is nog niet bekend.

'Spelers Borussia leveren salaris in'

De spelersgroep van Borussia Dortmund voelt zich schuldig voor de uitschakeling voor de Champions League tegen Club Brugge. De spelers zullen derhalve allen 20% salaris in gaan leveren, aldus directeur Niebaum.

De nederlaag in de derde kwalificatieronde na penalties was een forse financiële aderlating voor Dortmund. Volgens een eerste schatting zou de club nu een kleine 12 miljoen euro aan inkomsten missen. De spelers willen hier echter een mouw aan passen. Volgens Dortmund-directeur Gerd Niebaum zijn de spelers zich bewust van hun verantwoordelijkheid en gaan ze daarom akkoord met een salarisoffer. Het akkoord zal binnenkort worden bekrachtigd.

AS Monaco weer koploper

AS Monaco heeft door een 1-2 zege op Montpellier wederom de Franse koppositie ingenomen. Voormalig lijstaanvoerder Olympique Marseille verloor gister bij Nantes met 1-0.

De ploeg die afgelopen woensdag doeltreffend PSV de baas was, kon in Montpellier dat kunststukje nog eens herhalen. Emmanuel Adebayo opende in de 17e minuut de score voor de Monegasken. Pierre Laigle trok de stand echter nog binnen het eerste halfuur gelijk. Op de treffer van Ludovic Giuly een dik kwartier voor tijd had Montpellier geen antwoord meer (1-2). Monaco is daarmee weer nummer één.

Opvallend genoeg bewaart PSV aan zowel Monaco, als Montpellier, als Nantes geen goede herinneringen. Het verloor tot dusver van al die ploegen in de Champions League.

Eric Gerets gered door zege

Trainer Eric Gerets van 1er FC Kaiserslautern kan voor even opgelucht ademhalen. Zijn ploeg won gister met 1-3 van Eintracht Frankfurt.

Voorzitter René Jäggi van FCK had eerder gedreigd de coach te ontslaan als er geen punten zouden worden behaald. Marian Hristov (2) en Miroslav Klose zorgde voor drie doelpunten voor Kaiserslautern. In de blessuretijd verzachtte Markus Beierle de stand nog voor Frankfurt.

Kaiserslautern dat het seizoen op -3 punten begon, staat na zes duels nu 13e op de ranglijst met vier punten.

[update] De Hoop Scheffer NAVO secretaris-generaal

Volgens RTLZ melden Amerikaanse media dat CDA-minister Jaap de Hoop Scheffer deze week nog als nieuwe secretaris-generaal van de Navo gepresenteerd zal worden. Achttien lidstaten, inclusief de Verenigde Staten, zouden zijn kandidatuur steunen. Alleen Canada heeft nog een eigen kandidaat.

Volgens de International Herald Tribune is Nederland een zeer loyale partner van Amerika. De Hoop Scheffer wordt gezien als de ideale man die een brug kan bouwen tussen de VS en Groot Brittannië enerzijds en Frankrijk en Duitsland anderszijds.

Update 16:10

En inmiddels zijn de negentien NAVO lidstaten overeengekomen dat Jaap de Hoop Scheffer de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt.

Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat er een Nederlander aan het hoofd van de NAVO staat. Dirk Stikker (van 1961 tot 1964) en Joseph Luns (van 1971 tot 1984) gingen hem voor.

Tennis: Veel verrassingen in de Davis Cup

Er deden zich dit weekend veel verrassingen voor in de Davis Cup, het landentoernooi in het tennis. In de strijd om behoud van de Wereldgroep status (hoogste niveau) wist Nederland in Zwolle India met liefst 5-0 te kloppen. Nederland behoudt daarmee de hoogste status. Dat geldt niet voor Duitsland, België en Engeland.

Nadat Martin Verkerk vrijdag moeizaam in vijf sets van de nummer 344 van de wereld Rohan Bopanna gewonnen had, was Sjeng Schalken snel klaar met Prakash Amritraj (2-0). Zaterdag volgde een vlotte dubbelzege in vier sets door Verkerk en Van Lottum tegen Mahesh Bhupathi en Bopanna (3-0). Gister mocht bij de reeds besliste stand om twee gewonnen sets worden gespeeld. Schalken en Raymond Sluiter wonnen feilloos hun partijen (5-0).

De Duitsers moesten in eigen huis een 2-3 nederlaag slikken tegen Wit-Rusland. Duitsland kon ondanks de aanwezigheid van toppers als Rainer Schüttler en Nicola Kiefer niet winnen. Max Mirnyi was met drie zeges de grote man bij Wit-Rusland.

De Belgen verloren 'op verplaatsing' van Oostenrijk (3-2). In Pörtschach bleken onder meer de gebroeders Rochus niet opgewassen tegen Stefan Koubek en Jürgen Melzer.

Engeland verloor vanochtend verrassend in Marokko. Gister was de laatste enkelspelpartij tussen Hicham Arazi en Greg Rusedski afgebroken wegens invallende duisternis. Uiteindelijk werd dit een 'close' vier sets overwinning voor Arazi (5-7 7-5 7-6 7-6). Eerder had Tim Henman ook al van Arazi verloren. Younes El Aynoui bracht tegen Rusedski een ander Marokkaans punt binnen. Engeland speelt volgend jaar nu een niveau lager.

De Verenigde Staten ontsnapte aan degradatie, in Slowakije werd het 2-3. Voor Amerika speelden Andy Roddick, Mardy Fish en de gebroeders Bryan.

Limburger bekent gifmoord op vriendin

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 28-jarige Bart S. uit Heerlen heeft bekend zijn vriendin Judith Notermans met gif te hebben vermoord. De chemicus bracht zijn vriendin om door giftig cyanide op haar broodje pindakaas te doen. S. werd eind juli door justitie vastgezet op verdenking van gifmoord.

Op 8 augustus maakte het OM al bekend dat in het bloed van de 30-jarige orthopedagoge een zeer hoge concentratie cyanide werd aangetroffen.

Bart S. heeft het gif op één plek van het broodje pindakaas gestrooid. De eerste hap werd de vrouw meteen fataal. In de rest van het broodje werd bij nader onderzoek geen gif meer gevonden. S. heeft nog geen duidelijke verklaring afgelegd over het motief. Het stel kocht op 21 januari nog een huis aan de Bekkerweg in Heerlen en had vergevorderde huwelijksplannen.

Hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1

Eénderde van alle Nederlanders die vorig jaar stierven, overleed aan hart- en vaatziekten. Dat is iets minder dan zeven jaar geleden. Toen was het sterfteaandeel van hart- en vaatziekten nog ruim 37%.

Een andere grote doodsoorzaak is kanker; 25%. Drie van de tien mannen die aan kanker sterven, gaan dood aan longkanker, ruim één op de tien sterft ten gevolge van prostaatkanker en zo'n 7% is slachtoffer van lymfeklierkanker en leukemie.

Longziekten eisen in Nederland iets minder dan 10% van de sterfgevallen op. Minder dan 5% van de overledenen stierf door een niet-natuurlijke oorzaak. Bij mannen is zelfdoding de belangrijkste niet-natuurlijke doodsoorzaak (1.100 in 2002), gevolgd door verkeersongevallen (ruim 700). Bij vrouwen is vallen de belangrijkste oorzaak van een niet-natuurlijke dood (1.200 personen), gevolgd door zelfdoding (500).

In totaal gingen er in 2002 142.000 Nederlanders dood.

Meer cijfers bij het CBS.

Forse bezuiningingen treffen sportbonden

Het kabinet maakt korte metten met het grote aantal subsidies dat aan sportbonden wordt gegeven. Den Haag is van mening dat 56 sportbonden zelf hun broek moeten ophouden; zij krijgen geen subsidie meer. Andere sportbonden, zoals de NEBAS (koepel voor gehandicaptensport), worden gekort.

Bonden die zwaar getroffen worden, zijn onder meer de KNGU (Gymnastiekunie): 1,3 miljoen euro, de KNZB (Zwembond): 0,8 miljoen euro, de KNHB (Hockeybond): 0,63 miljoen euro, de KNAU (Atletiekunie): 0,57 miljoen euro, en de Skivereniging: 0,55 miljoen euro.

In totaal schrapt VVD-minister Hans Hoogervorst van VWS 130 subsidies die niet in zijn beleid passen. De bezuiniging levert een bedrag op van maximaal 130 miljoen euro. Hoogervorst erkent dat de subsidiestop voor een aantal instellingen de doodsteek kan zijn. Hij wil alleen nog subsidie geven aan sportbonden, als dat leidt tot het vergaren van kennis, innovatie en participatie van gehandicapten, zieken en vrijwilligers.

Kangoeroe redt Australische man

TechXP, Timo en j0han hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Australische boer Len Richards (52) heeft zijn leven te danken aan een kangoeroe, genaamd Lulu. Toen hij in een weiland, zo'n 300 meter van zijn huis, aan het werk was werd hij geraakt door een vallende tak, waardoor hij het bewustzijn verloor.

Lulu bleef bij haar baasje en blafte als een hond om aandacht te trekken. Toen zoon Luke, dochter Celeste en vrouw Lynn gingen kijken waar het ongebruikelijke geluid vandaan kwam vonden ze Lulu, rechtopstaand bij het lichaam van Len. Hij was gewond aan zijn hoofd. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en is inmiddels weer thuis.

De familie had Lulu zo'n tien jaar geleden met de hand opgevoed nadat de moeder doodgereden was. Volgens Celeste (17) Richards is Lulu "heel vriendelijk en erg slim. Ze denkt dat ze een hond is. Ze volgt hem de hele dag. Als zij er niet geweest was, was Pa nu misschien wel dood. Het zou uren geduurd hebben voor we hem gevonden hadden."

De Australische dierenbescherming, RSPCA, heeft Lulu voorgedragen voor een Nationale Dapperheids Onderscheiding. "Een wilde kangoeroe zou dit nooit doen," voegde dierenarts David Middleton nog toe.

Drijvende wietplantage ontdekt

Afgelopen weekend heeft de politie in Putten een drijvende hennepplantage ontmanteld. De wietplantage was op een vlot gebouwd, die de kwekers tussen dikke rietkragen hadden verstopt.

Op het vlot was een frame gebouwd, waarover plastic was gespannen. In totaal stonden bijna 200 planten in plastic bakken met aarde tussen het riet te bloeien.

De politie heeft het vlot met inhoud, dat nabij het strand van Nulde lag, opgeruimd.

Domme aanrander aangehouden

t1m.nl, Klauwtje, Billekoek, Snakehunter, JeroenOnline, Roel's Weblog, Jos_37, chuppy80, Gertsan, CarDen en witeshark hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie meldde vandaag, dat een 17-jarig meisje uit Moerkapelle in het weekeinde een 36-jarige aanrander uit Gouda door de politie heeft laten inrekenen.

De man bedreigde haar zaterdagavond op de fiets naar huis met een mes en betastte haar. Vervolgens wilde hij haar mee naar zijn huis krijgen. Toen het meisje zei, dat dit eerst aan haar ouders wilde vragen, ging de verdachte mee naar haar woning. Daar wachtte hij op de hoek van een straat. Het meisje belde intussen de politie, die de verdachte ter plaatse aan kon houden.

Kezman op honderd PSV treffers

Mateja Kezman (24) is dit seizoen hard op weg om het eredivisie record van meeste doelpunten in één seizoen te pakken. Op de lijst van meest productieve PSV-ers schiet hij echter ook al hard op.

Tegen Feyenoord scoorde Kezman zijn honderdste treffer in dienst van PSV. Nog dit seizoen zou hij in het klassement van meest productieve PSV-ers Luc Nilis voorbij kunnen steken.

De meest productieve PSV-ers: (aantal duels - goals)

Willy van der Kuijlen1964-82648394
Coen Dillen1948-61208202
Hallvar Thoresen (Noo)1981-88222133
Romário (Bra)1988-93144127
Harry Lubse1968-80321111
Luc Nilis (Bel)1994-00166110
Wim Kieft1987-1990 en 1991-94218102
René van de Kerkhof1973-1983350101
Mateja Kezman (Ser)1999-heden138100

Wenger klaagt over 'Van the Man'

Arsenal trainer Arsene Wenger klaagde gister fors over het gedrag van aanvaller Ruud van Nistelrooij. Arsenal speelde echter mede dankzij de aanwezigheid van Van Nistelrooij 0-0 gelijk tegen Manchester United.

De spits, die een cruciale strafschop miste, zou volgens Wenger Arsenal's middenvelder Patrick Vieira bewust een rode kaart hebben aangesmeerd. De actie gebeurde negen minuten voor tijd toen de Nederlander een klein natrappend tikje kreeg van Vieira, waarop hij ter aarde stortte.

Wenger: "Ik vond de reactie van Van Nistelrooy erg overdreven. Hij was er over duidelijk op uit om Vieira een tweede gele kaart aan te smeren. Als hij niet zo overdreven gereageerd had, dan had de scheidsrechter nooit die tweede gele kaart gegeven."

Vieira zelf staat geheel achter de opvatting van zijn coach: "Het is een hele grote voetballer, maar hij is altijd op zoek naar een penalty en laat zich daarom om de haverklap vallen. Hij ziet er uit als een aardige jongen, maar in het strafschopgebied doet hij alles wat God verboden heeft."

Programma ronde twee Amstel Cup

Deze week wordt er weer volop gevoetbald in de Amstel Cup. Uitgezonderd PSV en Ajax en de UEFA cup deelnemers komen alle nog in het toernooi zijnde bvo's in actie. Top Oss en Helmond Sport werden eerder al uitgeschakeld.

Dinsdag,17.00 uur:
Kloetinge - FC Twente -

19.00 uur:
Bennekom - Willem II -

19.30 uur:
De Treffers - BV Veendam -

20.00 uur:
Argon - FC Volendam -
Sparta - De Graafschap -
Heracles Almelo - ADO Den Haag -
Go Ahead Eagles - Stormvogels/Telstar -
Vitesse - Fortuna Sittard -
Haarlem - Cambuur Leeuwarden -
SC Heerenveen - AZ -
Excelsior - VVV -
RBC Roosendaal - MVV -
Emmen - FC Eindhoven -
AGOVV Apeldoorn - RKC Waalwijk -
FC Den Bosch - FC Zwolle -

Donderdag, 18.00 uur:
TEC - Jong Ajax -

19.30 uur:
Baronie - Roda JC -
WHC - FC Groningen -
Hoek - SC Genemuiden -

20.00 uur:
FC Omniworld - Deltasport -

Zjelko Kalac velt Inzaghi

Oud-Roda JC-doelman Zjelko Kalac bezorgde Milan-aanvaller Filippo Inzaghi zondag zware hoofdpijn en een slapeloze nacht. Niet door prachtige reddingen overigens.

De keeper van Perugia landde in de 63e minuut met zijn volle gewicht op het hoofd van Inzaghi, waarna de spits met een zware hersenschudding van het veld af strompelde. Hij werd naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij ter observatie tot maandag moest blijven.

Perugia-AC Milan eindigde vervolgens in 1-1.

Del Piero maand uitgeschakeld

Alessandro del Piero van 'Juve' heeft zondag in de wedstrijd tegen AS Roma een kuitblessure opgelopen. Hij zal een maand lang niet kunnen spelen.

Marco Di Vaio zal Del Piero de komende weken nu waarschijnlijk vervangen. Na het uitvallen van Del Piero, in de vijftiende minuut, bracht coach Marcello Lippi Di Vaio in het veld en prompt scoorde de spits tweemaal. Juventus speelde de wedstrijd overigens met 2-2 gelijk. Voor AS Roma scoorde Cristian Chivu de eerste treffer.

''Saddam Hussein wil vrijgeleide''

Saddam Hussein zou in het geheim via tussenpersonen met de Amerikanen onderhandelen over een mogelijke vrijgeleide naar Wit-Rusland, de semi-dictatuur van zijn goede vriend Aleksandr Loekasjenko. Dat meldt althans de Britse krant Sunday Mirror, dat zich baseert op een (anonieme) 'hoge Iraakse functionaris'.

Hussein zou in ruil voor de vrijgeleide inlichtingen willen geven over massavernietigingswapens en geplunderd geld.

De Sunday Mirror schrijft dat een afgezant van Saddam op 12 september naar het Amerikaanse hoofdkwartier in Tikrit, de geboortestad van Hussein, stapte. Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice zou president Bush op de hoogte van de onderhandelingen houden.

Dader Helderse steekpartij nog voortvluchtig

moussy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De dader van de steekpartij voor het centraal station in Den Helder, waarbij dit weekend een 17-jarige jongen om het leven kwam, is nog steeds voortvluchtig. De politie kent wel de identiteit van de 16-jarige dader.

De dader is volgens de politie, evenals het slachtoffer van Antilliaanse komaf. Het slachtoffer, N. Dorothea, werd na een ruzie tussen twee vriendengroepen één keer in de hartstreek gestoken en driemaal in de rug. Hij overleed na aankomst in het ziekenhuis.

Voortgang managerstrijd


FOK! is een site die gemaakt wordt door vrijwilligers, zodoende kan bij uitval van mensen geen extra capaciteit worden ingehuurd. Hierdoor is de voortgang van de manager in gevaar gekomen. We zetten echter door!

Sommige users merkten afgelopen week terecht op dat er geen mogelijkheid was tot wisselen. Uiteindelijk leek het ons beter om dat niet te laten doen. Dit betekent dat er na ronde 3 voor het eerst gewisseld kan gaan worden.

Het onderdeel 'subleagues' zal eerst verder moeten worden getest. Op dit moment is onduidelijk of deze terugkeren. Zoals je wellicht gemerkt hebt, werkten deze niet vlekkeloos, de wijze zoals wij op FOK! dat graag zien.

Wij vragen begrip voor de situatie en hopen dat onze keus zich uitbetaald in een mooie managerstrijd.

Stam scoort alweer

Voor de tweede keer binnen een week wist verdediger Jaap Stam tot scoren te komen.

Afgelopen woensdag scoorde Stam al voor Lazio in het Champions League-duel tegen Besiktas. Toen kopte hij de 0-1 binnen en ging daardoor met zijn team als winnaar naar huis. De verdediger van het Nederlands elftal wist gisteren uit een vrije trap weer te scoren. Het mocht echter niet baten, want tegenstander Parma ging met de drie punten naar huis.

Het eerste doelpunt kwam al na 26 seconde toen Australiër Mark Bresciano de 1-0 voor Parma maakte. Stam schoot nog voor rust de 1-1 in het net. Na de pauze kwam Parma weer op voorsprong, ditmaal door een goal van Adriano. Lazio maakte dankzij Simone Inzaghi weer gelijk, maar het werd uiteindelijk toch nog 3-2 voor Parma door een doelpunt van Brasciano.

Verstappen en Jaguar

Volgens Nicolas Kiesa zal zijn ploeggenoot Jos Verstappen volgend jaar bij Jaguar rijden.

Thabuz wist ons vandaag het volgende te melden:

Volgens de Deen is de kans erg groot dat zijn teamgenoot volgend jaar niet meer voor Minardi maar voor Jaguar rijdt, zo meldde hij op de Deense TV.

Het Britse team zou interesse in de Nederlander hebben omdat hij naast de nodige ervaring ook een flink sponsorbudget met zich mee brengt. Verder zei Justin Wilson, de tweede rijder van Jaguar, recentelijk dat zijn team de mogelijkheid van een betalende rijder niet uitsluit.

Het zal echter nog een zware strijd worden voor onze landgenoot want ook oud-teamgenoot Justin Wilson en McLaren-testrijder Alexander Wurz staan nog op het lijstje met potentiële teamgenoot voor Mark Webber.

Blessures bij Feyenoord

Zowel Dirk Kuyt als Gérard de Nooijer hebben een blessure overgehouden aan de 3-1 nederlaag tegen PSV.

Kuyt heeft een kneuzing aan zijn bovenbeen overgehouden aan de wedstrijd. Men gaat er in de Kuip echter vanuit dat de aanvaller er in de UEFA-Cupwedstrijd in eigen huis tegen FC Kärnten wel bij zal zijn.

Een optreden op donderdag voor De Nooijer is wat minder zeker. De verdediger verrekte zijn kuitspier waaraan hij vandaag zal worden behandeld. Daarna zet het team alles op alles om hem op tijd fit te krijgen.

Burti hoopt op rentree

Volgens Luciano Burti hangt zijn comkeback alleen nog af van de regels die de FIA in zou kunen stellen.

Burti heeft onlangs getest bij Ferrari en ziet zichzelf daar een come-back maken in de F1-wereld nadat hij dit seizoen vervangen was door Felipe Massa. Massa gaat nu zo goed als zeker naar Sauber en dus denkt Burti dat hij die opengevallen testplek over kan nemen.

De FIA kan echter nog roet in het eten van de Braziliaan gooien. Er wordt gesproken over het verder inperken van de testmogelijkheden. Hierdoor zou het kunnen zijn dat er nog maar plaats is voor één testrijder per team. Momenteel is , naast Massa, ook Luca Badoer testrijder bij Ferrari.

Burti was tijdens de GP van Monza in Italië aanwezig en kreeg daar volgens eigen zeggen een 'bevestiging van een uitstekend aanbod'. Waarschijnlijk doelt hij hier op deelname aan de vermeende 'shoot-out' van BAR.

Pizzonia klaagt Jaguar aan

Volgens Autosport gaat Antonio Pizzonia Jaguar aanklagen.

De Braziliaan zou dit gaan doen omdat hij ontevreden is over de voortijdige beindiging van zijn contract met het Britse team. Na de GP van Silverstone kwam Justin Wilson over naar Jaguar om Pizzonia te vervangen.

Verder claimt Pizzonia dat zijn beeltenis onrechtmatig is gebruikt door HSBC, één van de sponsors van Jaguar. Ook hier zou de Braziliaan compensatie voor willen zien.

Jonge vrouwen seksueel actiever dan mannen

Roel's Weblog had ons via de newssubmit een bericht gestuurd.

Britse tienermeisjes zijn tegenwoordig op seksueel gebied actiever dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Ook vrouwen in de leeftijdscategorie begin twintig hebben vaker seks dan mannen van dezelfde leeftijd. Dat wijzen cijfers van het Britse ministerie van Volksgezondheid uit, zo meldt de krant Evening Standard.

Bijna vijftig procent van de ondervraagde jongens tussen de zestien en negentien jaar zegt het afgelopen jaar geen seksuele partner te hebben gehad. Dat geldt slechts voor 36 procent van de vrouwen. Van de mannen tussen de 20 en 24 jaar beweert twintig procent al een jaar celibatair te leven, tegenover tien procent van de vrouwen in die leeftijdscategorie. Verder zegt vijftien procent van de mannen en 12 procent van de vrouwen tussen de 16 en de 69 jaar geen seks te hebben gehad in het afgelopen jaar.

Hoewel het aantal vrouwen dat seks heeft stijgt, daalt het percentage dat de morning-afterpil gebruikt. Volgens een woordvoerster van het ministerie is dat een teken dat de noodzaak van anticonceptiemiddelen steeds meer wordt ingezien. De morning-afterpil, die de innesteling van een bevruchte eicel in de baarmoeder voorkomt, werd in het afgelopen jaar door twintig procent van de ondervraagde vrouwen gebruikt. Slechts één procent zei de pil meerdere keren te hebben ingenomen.

De Britten zijn zich steeds bewuster van de gevaren van onbeschermde seks, zo blijkt ook uit het onderzoek. Van de mannen en vrouwen geeft een kwart aan nu vaker een condoom te gebruiken dan vroeger. De zogenaamde 'verborgen geslachtsziekte' chlamydia wordt ook door steeds meer mensen herkend, namelijk door 53 procent van de heren en zelfs 80 procent van de dames. In 2001 lagen deze percentages nog op respectievelijk 35 en 65 procent.

Chirac zal geen veto tegen VS gebruiken

De Franse president Chirac zal een Amerikaanse VN-resolutie over Irak niet met een veto treffen. "Wij zijn niet van plan ons daar tegen te verzetten", aldus Chirac in een interview met de krant New York Times die vandaag verschijnt.

Chirac roept de VS op binnen zes tot negen maanden de macht over te dragen aan de Irakezen zelf. In dat geval is Frankrijk bereid Iraakse soldaten en agenten op te leiden. Volgens de VS zou een dergelijke snelle machtsoverdracht de chaos in Irak slechts verhevigen.

Chirac liet weten dat zijn land voor de resolutie zal stemmen, als daarin een uiterste datum werd genoemd waarop de macht in Irak aan de Irakezen wordt overgedragen, en de Verenigde Naties een 'centrale' rol toebedeeld krijgen. Als dat niet het geval is, zal Parijs zich van stemming onthouden. In dat geval zal de VS waarschijnlijk wel de benodigde negen stemmen in de Veiligheidsraad halen.

De VS bereiden een resolutie voor die voorziet in een VN-vredesmacht onder Amerikaanse leiding. Door de VN erbij te betrekken wil Bush de loden last van de bezetting over meer landen verdelen.

Bekijken porno geen reden voor ontslag meer

Martijn16 en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het werk via internet porno bekijken of downloaden is geen reden voor ontslag meer. Dat blijkt uit onderzoek naar uitspraken van kantonrechters door het ondernemerstijdschrift P+.

Vijf jaar geleden kon de KLM nog zonder problemen een werknemer ontslaan die op het werk porno had gedownload. Dat is nu niet meer mogelijk. Rechters willen eerst een gedragscode zien die dergelijk internetmisbruik verbiedt. Zo'n code moet in overleg met de Ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging zijn opgesteld.

Chemieconcern DSM kreeg bijvoorbeeld te horen dat er in een code geen sanctie was opgenomen, toen een medewerker strafrechtelijk verboden kinderporno op zijn computer had staan.

De meeste grote bedrijven hebben inmiddels een code. Veel kleinere bedrijven niet. Zij hebben dan ook veel moeite om werknemers te ontslaan die pornoplaatjes downloaden of via e-mail verspreiden.

P+, met een oplage van 15.000 exemplaren, is als tijdschrift opgezet door het bedrijvennetwerk Samenleving & Bedrijf, het pensioenfonds PGGM, de bank SNS Reaal Groep, het ministerie van Buitenlandse Zaken/Ontwikkelingssamenwerking en de vakcentrale FNV. De FNV ziet het openlijk bezoeken van pornosites op de werkplek als een vorm van seksuele intimidatie.

Kritiek van bisschoppen op Balkenende

Bisschop Van Luyn heeft vanavond in het RKK tv-programma Kruispunt, namens de rooms-katholieke bisschoppen scherpe kritiek geuit op het beleid van het kabinet-Balkenende II. Volgens Van Luyn zijn de lasten niet redelijk verdeeld: ''De zwaksten komen er bekaaid van af''.

Luyn vindt ook dat er te weinig rekening mee gehouden wordt dat mensen bepaalde verantwoordelijkheden niet kunnen dragen. ''Er wordt te weinig gesproken over een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het algemeen welzijn. De sterkeren moeten meer lasten dragen dan de kwetsbare mensen''.

Ook legt het kabinet teveel nadruk op economie en geld verdienen, terwijl er andere manieren zijn om bij te dragen aan de samenleving, aldus Van Luyn. Hij verwees daarbij naar vrijwilligerswerk in bijvoorbeeld de mantelzorg.

Net als de Raad van Kerken pleitte de bisschop voor een ruimhartig pardon voor 6.000 in plaats van 2.200 asielzoekers, die al lange tijd in Nederland verblijven.

NASA laat ruimtesonde crashen

Roel's Weblog, JohaN, Tim Kraayvanger en Woe hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ruimtesonde GalileoDe ruimteverkenner Galileo is zondagavond rond 21:49 uur geheel volgens plan verbrand in de atmosfeer van de planeet Jupiter. Na veertien jaar dienst, waarvan zes jaar niet gepland waren, kwam daarmee een einde aan de verkenner. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laten weten. Het was ook de bedoeling dat Galileo zou verbranden. De Amerikanen hebben de verkenner expres met 170.000 kilometer per uur op de planeet af laten stormen.

Galileo werd in oktober 1989 gelanceerd en legde in totaal 4,6 miljard kilometer af. De sonde nam ruim 14.000 foto's van de planeet Jupiter en haar manen. De mensen die aan het project hebben meegewerkt hebben met een feestje in het Californische Pasadena afscheid genomen van de sonde.

Identificatieplicht vanaf 14 jaar

Vanaf 2004 moet iedereen van 14 jaar en ouder een identiteitsbewijs bij zich dragen, zo blijkt uit een wetsvoorstel van CDA-minister Piet Hein Donner (Justitie). Politieagenten en toezichthouders mogen naar het identiteitsbewijs vragen als dat voor de uitvoering van hun taak nodig is, maar er komen géén afzonderlijke controles op het bezit van het bewijs.

Als identiteitsbewijs kunnen mensen gebruik maken van hun paspoort of rijbewijs, mits ze niet verlopen zijn. Als de controle van de nationaliteit nodig is, is een rijbewijs niet voldoende. Er komt geen nieuwe aparte identiteitskaart. Wie niet meewerkt, maakt zichzelf een verdachte van een strafbaar feit, kan worden meegenomen naar het bureau en riskeert een boete van 2.250 euro.

Het wetsvoorstel geeft de politie geen mogelijkheid om het toezicht op vreemdelingen te verscherpen. De identiteit mag alleen gecontroleerd worden als de politie al op grond van, objectief vast te stellen, feiten vermoedt dat iemand illegaal in Nederland is.

Donner vindt 14 jaar niet te jong om altijd papieren bij zich te moeten dragen. In ons omringende landen geldt een hogere leeftijdsgrens; in Duitsland 16 jaar en in België 15 jaar. De Raad van Hoofdcommissarissen had liever een grens van 12 jaar gezien.

Het wetsvoorstel zal vrijwel zeker worden aangenomen, daar een meerderheid van de Kamer (CDA, VVD, LPF en D66) er nu al achter lijkt te staan.

Grensrechter mishandeld na wedstrijd

Een grensrechter uit Eindhoven is zaterdagmiddag na een voetbalwedstrijd tussen twee jeugdelftallen uit Eindhoven en Drunen in elkaar geslagen. Een 36-jarige man uit Drunen is inmiddels door de politie aangehouden.

De grensrechter hoorde tijdens de wedstrijd aan de Locatellistraat in Eindhoven al bedreigingen uit het publiek komen. Na de wedstrijd werd hij tegen de grond gewerkt en geschopt. De verdachte is voor onderzoek ingesloten. De grensrechter had een paar verwondingen aan zijn hoofd.
Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.