LPF boos over lintje voor Leemhuis

In totaal 3.182 Nederlanders worden dit jaar bij de traditionele Lintjesregen met een onderscheiding toebedeeld. Onder hen cabaretier Herman Finkers en schrijver Maarten 't Hart (beiden Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw), de populaire tv-maker Rik Felderhof, schaatser Erben Wennemars en gewezen marathoncrack Jos Niesten (Officier en/of Ridder in de Orde van Oranje-Nassau). Maar ook voormalig commissaris van de Koningin in Zuid-Holland Joan Marika Leemhuis-Stout krijgt een lintje.

En dat laatste bevalt de LPF-fractie allerminst. Als commissaris van de Koningin in Zuid-Holland was Leemhuis-Stout verantwoordelijk voor de Ceteco-affaire. Onder haar verantwoordelijkheid handelde de provincie Zuid-Holland op grote schaal in geld. Daardoor leed de provincie in 1999 zo'n 22 miljoen euro verlies. Leemhuis-Stout trad, samen met drie gedeputeerden, vanwege de affaire uiteindelijk af als commissaris van de Koningin.

De LPF-fractie noemt het dan ook onbergrijpelijk dat een falend bestuurder in aanmerking komt voor een lintje. De fractie heeft vandaag Kamervragen gesteld aan de minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken over de toekenning van het lintje aan 'een falend bestuurder'.

Enige tijd geleden werd bekend dat de chauffeur van Pim Fortuyn, H. Smolders, die Volkert van der Graaf na de moord achtervolgde en zo zijn arrestatie mogelijk maakte, géén lintje kreeg. Hij zou niet aan alle criteria voor een lintje hebben voldaan.