Vragen over PvdA premierschap

Nu de PvdA steeds hoger komt in de peilingen en het CDA bij Maurice de Hond zelfs al gepasseerd is, rijst de vraag op wie er namens de PvdA minister-president moet worden. Lijsttrekker Wouter Bos heeft immers al laten weten niet voor die functie beschikbaar te zijn.

Oud-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven heeft bij nogal wat PvdA'ers voor beroering gezorgd door nu al belangstelling te tonen voor de functie. De nummer 2 op de lijst liet zich gisteren tot verbijstering van een aantal PvdA-prominenten voor de RTL-televisie verleiden tot bespiegelingen over een mogelijk premierschap. Op de vraag of het een mooie bekroning van haar loopbaan zou zijn, zei Van Nieuwenhoven: ,,Ja natuurlijk, daar moet je ook nooit een misverstand over laten ontstaan.''

Van Nieuwenhoven vindt, behalve zichzelf, ook de Amsterdamse burgemeester Cohen geschikt en de Tilburgse burgemeester Stekelenburg.

Vooraanstaande PvdA'ers noemen het voorbarig en onverstandig de indruk te wekken dat de partij zo arrogant is dat de baantjes al worden verdeeld voordat de zetels zijn veroverd. Oud-Kamerlid Rob Oudkerk: ,,Het is weer niet te filmen. We hebben enorm op onze donder gehad. Laten we vooral allemaal over het premierschap speculeren. Dan komen we op 22 januari wÚÚr op 23 zetels uit. We hebben nu een lijsttrekker die een beetje gewoon doet, die niet uit z'n hoofd geleerde dingen opdreunt. Laat het nou aan hem over''.

Het CDA vindt echter dat de PvdA nu al duidelijk moet maken wie zij eventueel naar voren schuift als kandidaat-premier, zo zegt fractievoorzitter Maxime Verhagen.

De vorige campagneleider van de PvdA, Monasch, vindt ook dat de partij snel met een kandidaat moet komen.: ''De PvdA raakt verzeild in een levensgevaarlijk spel. Dit gespeculeer gaat haar achtervolgen tot aan de verkiezingen. Elke dag dat hierover wordt gepraat, is een verloren dag in de campagne, omdat het niet over de inhoud kan gaan. De partij moet meteen klare wijn schenken.''