Noorse hacker wint DVD rechtszaak

DaMart, Sorcerers_Apprentice, brEEn, Lu-Cky en Feanor hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een zware tegenvaller voor de filmindustrie. De rechtszaak die zij had aangespannen tegen de 19-jarige Noorse hacker Jon Lech Johansen is namelijk verloren.

De MPAA (Motion Pictures Association of America), had Johansen aangeklaagd omdat hij een programma had geschreven dat de beveiliging van dvd-films kraakt. Deze software, bekend onder de naam DeCSS, werd in oktober 1999 in snel tempo verspreid op het internet. De software ontcijfert het Content Scrambling System (CSS) dat wordt gebruikt om dvd-films te beveiligen.

Volgens eigen zeggen had Johansen de software geschreven omdat hij op een Linux-computer dvd's wilde bekijken. Eerder heeft hij ook verklaard dat hij met de software probeerde te voorkomen dat hij een dure DVD speler moest aanschaffen.

De rechtszaak is voor de filmindustrie niet gunstig verlopen. De rechter sprak Johansen namelijk op alle punten vrij. Volgens rechter Irene Sogn heeft Johansen niet tegen de regels gehandeld door de software online aan te bieden. Bovendien is er geen bewijs, aldus dezelfde rechter, dat Johansen beoogde films te kopiëren. Tot slot verklaarde de rechter dat het gebruik van de DeCSS code om films mee te kunnen bekijken niet strafbaar is, tenminste niet in Noorwegen.