FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 januari 2003

Ophef over Gretta Duisenberg

Er is de nodige commotie ontstaan over het bezoek van Gretta Duisenberg aan de Palestijnse gebieden. De ophef betreft haar uitspraken en het feit dat ze op een diplomatiek paspoort reist.

Wat dat laatste betreft heeft ze van minister De Hoop Scheffer inmiddels te horen gekregen dat ze haar diplomatieke paspoort niet meer voor privé-bezoeken mag gebruiken. Zij heeft zo'n paspoort, omdat zij de vrouw van ECB-president Wim Duisenberg is. Gretta Duisenberg verdedigde zich in NOVA vanavond door te zeggen dat ze al 17 jaar geen ander paspoort heeft.

Woede bij CDA en VVD politici is ontstaan over de uitlating gisteravond van Gretta Duisenberg in het NOS-journaal dat ze wel begrip kan opbrengen voor het feit dat Palestijnen zelfmoordaanslagen plegen: "Ik mag het niet zeggen, maar ik snap het wel. Als je geen hoop in het leven meer hebt, geen toekomstperspectief, wat moet je dan?".

Premier Balkenende noemde haar uitspraken vandaag "niet getuigen van goede smaak. Als je met de vinger naar één partij wijst, gaat het van kwaad tot erger." VVD-Kamerlid Wilders noemde de opmerkingen van Duisenberg walgelijk, zeker zo kort na de dubbele zelfmoordaanslag op een bushalte in tel Aviv. CDA fractievoorzitter Maxime Verhagen van het CDA noemde de uitspraken ''verwerpelijk. Denk eens aan de slachtoffers en de nabestaanden van die acties'', zei hij vanmiddag.

Lijsttrekker Rouvoet van de ChristenUnie vindt dat haar diplomatiek paspoort moet worden ingetrokken. De Hoop Scheffer tenslotte zei vanavond ook nog in het EO-programma Het Elfde Uur dat Duisenberg niet belangrijker moet worden gemaakt dan ze is. Een vergelijkbare opmerking maakte VVD'er Wilders in Nova: "Ze is niet meer dan de vrouw van de ECB-president''.

Gretta Duisenberg heeft morgen een ontmoeting met De Palestijnse leider Arafat.

SP: 7 miljard euro bezuinigen

De Socialistische Partij heeft haar bezuinigingsplannen bekend gemaakt. Met het aanvullende pakket financiële maatregelen reageert de SP op de financiële tegenvallers van in totaal 10 miljard euro, die het Centraal Planbureau onlangs voorspelde.

De komende 4 jaar wil de partij van Marijnissen 7 miljard euro bezuinigen en de belastingen met 5 miljard verhogen. Ook wil de SP voor 3 miljard aan, door het huidige kabinet, aangekondigde lastenverlichtingen terugdraaien. Zo wil ze de teruggave van het 'Kwartje van Kok' en de afschaffing van de onroerend zaak belasting (ozb) ongedaan maken

Er moeten verder extra investeringen van tien miljard euro komen en het financieringstekort moet in 2007 zijn weggewerkt. De SP bezuinigt hiertoe extra veel op defensie. Er wordt extra in onder meer onderwijs geïnvesteerd.

De SP wil ook de hypotheekrente-aftrek opheffen voor huizen die duurder zijn dan 225.000 euro. Dit moet 1 miljard opleveren.

Noorse hacker wint DVD rechtszaak

DaMart, Sorcerers_Apprentice, brEEn, Lu-Cky en Feanor hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een zware tegenvaller voor de filmindustrie. De rechtszaak die zij had aangespannen tegen de 19-jarige Noorse hacker Jon Lech Johansen is namelijk verloren.

De MPAA (Motion Pictures Association of America), had Johansen aangeklaagd omdat hij een programma had geschreven dat de beveiliging van dvd-films kraakt. Deze software, bekend onder de naam DeCSS, werd in oktober 1999 in snel tempo verspreid op het internet. De software ontcijfert het Content Scrambling System (CSS) dat wordt gebruikt om dvd-films te beveiligen.

Volgens eigen zeggen had Johansen de software geschreven omdat hij op een Linux-computer dvd's wilde bekijken. Eerder heeft hij ook verklaard dat hij met de software probeerde te voorkomen dat hij een dure DVD speler moest aanschaffen.

De rechtszaak is voor de filmindustrie niet gunstig verlopen. De rechter sprak Johansen namelijk op alle punten vrij. Volgens rechter Irene Sogn heeft Johansen niet tegen de regels gehandeld door de software online aan te bieden. Bovendien is er geen bewijs, aldus dezelfde rechter, dat Johansen beoogde films te kopiëren. Tot slot verklaarde de rechter dat het gebruik van de DeCSS code om films mee te kunnen bekijken niet strafbaar is, tenminste niet in Noorwegen.

Bumperkleven grootste ergernis op de weg

XENTiC had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een door het NIPO in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd onderzoek onder Nederlandse automibilisten blijkt dat de weggebruikers zich mateloos ergeren aan het zogenaamde 'bumperkleven' en 'alcomobilisten', mensen die met een slok op achter het stuur kruipen. Ook heeft één op de drie weggebruikers meer last van files dan twee jaar geleden.

Over het algemeen is men tevreden over het werk van Rijkwaterstaat en de recente maatregelen om de files te bestrijden. De weg wordt echter vaak als onveilig bestempeld: rust- en parkeerplaatsen worden vooral 's avonds gemeden en er zouden wel wat meer lantaarnpalen mogen komen, zo concludeert het NIPO in haar onderzoeksrapport.

Nieuwe James Bond wellicht 'gekleurd'

Pierce Brosnan heeft onthuld wie volgens hem de nieuwe James Bond moet worden: Colin Salmon. Opmerkelijk is dat Salmon geen blanke is en nog nooit eerder was er een gekleurde James '007' Bond te zien.

De donkere acteur was al drie keer eerder te zien in Bond-films als het personage Charles Robinson. Pierce vindt hem een 'great actor', dus aan zijn acteertalenten zal het niet liggen.

Met dank aan Rorik, die ons dit artikeltje vertaald submitte!

Rattenplaag treft Britse Koningin

Wateroverlast brengt meer met zich mee dan een hoop water. Ook ratten dragen hun steentje bij aan de ellende. Dit merkte ook de Britse Koningin Elizabeth tijdens haar kerstvakantie in buitenverblijf Sandringham.

Door de enorme hoeveelheid water zijn veel ratten de greppels ontvlucht en een gedeelte daarvan verschanst zich in de graanvoorraad van landgoed Norfolk. Hier bevindt zich ook het buitenverblijf van de Koningin en haar echtgenoot Prins Philip. De medewerkers van het landgoed proberen met man en macht de ratten met gif te bestijden. Sommigen pakken het echter anders aan hebben hun luchtdrukgeweer erbij gehaald. Op deze manier hopen ze het landgoed weer snel ratvrij te krijgen voor het koninklijk echtpaar.

Daimler-Chrysler ontwikkelt 500pk

Skull had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de autoshow van Detroit stond deze keer wel een zeer ongebruikelijke concept auto. Een vierwielmotor met een 500 PK V-10 motor; the Dodge Tomahawk.



Daimler-Chrysler denkt er aan om de motor in productie te brengen. De 750 kilo wegende Tomahawk kan de 100 kilometer per uur in slechts 2,5 seconde bereiken en heeft een topsnelheid van rond de 480 kilometer per uur. (300 mph) De vier wielen die maar enkele centimeters van elkaar afstaan zijn onafhankelijk geveerd en nodig om de kracht van de moter aan te kunnen.

Of hij in productie gaat zal over enkele maanden blijken. Volgens een topmanager kan de Tomahawk meer aandacht trekken naar het Dodge merk dan welke sportauto dan ook. De prijs zal dan rond de 250.000 dollar zijn.

Gat in de weg doet auto's 'verdwijnen'

stof, Ospelgezicht en Da Cobra hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onlangs is een automobilist uit Griekenland gewond geraakt nadat hij met zijn auto een vijftien meter diep gat in reed. De man reed op de doorgaande weg naar Athene toen hij plotseling met wagen en al in de kuil verdween.

Vrijwel meteen werd er een vrachtwagen met grind naar de plek des onheils gestuurd om het enorme gat te dichten. Men kon echter niet voorkomen dat ook dit voertuig in de kuil terecht kwam. De brandweer moest eraan te pas komen om de chauffeur uit zijn benarde positie te bevrijden. Hij kwam er echter zonder lichamelijk letsel vanaf.

De weg was kort daarvoor aangelegd in verband met de naderende Olympische Spelen van 2004.

Vitesse werft drie sponsors

Vitesse presenteert het nieuwe shirt en drie nieuwe sponsors.

Per vandaag heeft de Arnhemse club 3 nieuwe sponsoren waarvan 2 nieuwe shirtsponsors. Bavaria de bierbrouwer uit Lieshout heeft de voorzijde van het shirt, de commerciele omroep SBS6 heeft de beschikking over de achterzijde. De derde sponsor is de Lotto waarmee een contract voor de duur van anderhalf jaar is afgesloten.

Bavaria was vanaf het begin van de opening van het Gelredome al verbonden aan Vitesse als partner en tevens is de bierbrouwer founder van het Gelredome. SBS 6 is ook zeer content met het tekenen van een sponsorcontract met de club, naast de uitzendrechten van de Amstel Cup, Gouden gids divisie en het Nederlands Elftal beschikt de club nu ook over een logo op het Vitesse shirt. "Het shirtsponsorschap was een kans die spontaan voorbij kwam en die SBS6 volleerd heeft ingekopt", aldus Algemeen Directeur SBS Broadcasting Fons van Westerloo.

"De samenwerking van De Lotto en Vitesse is eigenlijk een hele logische", zegt Wim van den Assem, algemeen directeur van De Lotto. "De Lotto doet al heel veel met sport via het NOC*NSF. Ook de voetbalwereld is geen onbekende voor ons. We zijn er nu samen met Vitesse in geslaagd om een manier te vinden om specifiek onze kansspelen aan te bieden."

“Dit is heel positief voor de club. Alle partijen zijn A-merken. Het afsluiten van de drie overeenkomsten biedt perspectief voor de toekomst van Vitesse”, aldus voorzitter Jos Vaessen van Vitesse.

GroenLinks: Vrijheid schoolkeuze inperken

Als het aan GroenLinks ligt wordt de vrijheid die ouders hebben om hun kinderen buiten de eigen buurt naar school te sturen aan banden gelegd. Op deze manier hoopt de partij van Femke Halsema de vorming van witte en zwarte scholen tegen te kunnen gaan.

Nu nog mogen ouders hun kinderen naar een school sturen die hen het beste lijkt, ook al ligt die aan de andere kant van de stad. Sommige blanke ouders in wijken met veel allochtonen sturen nu hun kind naar een school een eind verderop waar wel veel witte (blanke) kinderen zitten. Die school in de 'allochtonen wijk' wordt zo nog zwarter.

Van GroenLinks mogen ouders de buurtscholen alleen nog mijden als ze dat goed motiveren. Ook wil GL dat scholen verplicht worden zich in te spannen om dezelfde etnische samenstelling te krijgen als de omliggende buurt.

Verder wil de partij 600 miljoen euro uittrekken voor het verbeteren van de leefkwaliteit in achterstandswijken en nog eens 500 miljoen euro voor de bestrijding van onderwijsachterstanden.

Grote storingen treffen Internet

De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) is een gedeelte van de dag getroffen door een grote storing. De AMS-IX is een van de grootste internetknooppunten ter wereld. Er bestaat nergens ter wereld een exchange met meer aangesloten partijen. Alle providers die bij de AMS-IX aangesloten zijn hebben hinder ondervonden van de storing.

De storing ontstond door een probleem met één van de switches. Het is niet duidelijk geweest wat het probleem was, maar rond drie uur hebben ze die switch uiteindelijk maar even gereboot, waardoor het Internet weer werkte in Nederland en andere delen van de wereld, aldus Arien Vijn van de AMS-IX.

De AMS-IX was niet de enige die deze week met problemen te kampen heeft gehad. Gisteren was MSN Messenger al urenlang onbereikbaar door een storing bij Microsoft.

De storing deed zich voor in .Net Messenger Service waarop onder meer Windows Messenger en MSN Messenger draait. Daardoor konden wereldwijd 75 miljoen Messenger-gebruikers zeker vijf uur lang niet chatten.

De e-maildienst Hotmail en de andere MSN-diensten hadden niet te lijden onder de storing. Volgens woordvoerder Larry Grothaus van MSN in de Verenigde Staten is het nog niet bekend wat de oorzaak is van de storing.

Microsoft verwacht dat de problemen nu verholpen zijn, hoewel sommige gebruikers door back-upwerkzaamheden nog wel problemen kunnen ondervinden, aldus Grothaus. Vorige week kampte Microsoft Passport met een storing.

Diba naar A-selectie NAC

Anouar Diba zal per direct overstappen naar de A-selectie

De 19-jarige middenvelder die dit seizoen begon bij jong NAC zal per direct een overstap maken naar de A-selectie. Het vertrek van Earnest Stewart naar de Verenigde Staten heeft trainer Henk ten Cate doen besluiten om Diba aan de selectie toe te voegen. Ook is het mogelijk dat de 19-jarige Benny Kertens eveneens geplaatst zal worden in de hoofdselectie.

De oefencampagne van NAC in Suriname gaat defintief door, een eerder bericht sprak dit tegen. Trainer ten Cate en de Raad van Commissarissen van de Bredase club hebben vandaag hun problemen uitgesproken. Gisteren gaf de trainer nog aan tegenover Studio Sport dat de campagne zou worden afgeblazen vanwege organisatorische problemen binnen de club.

Skispringer Ahonen wint vierschansentoernee

De Finse skispringer Janne Ahonen heeft gisteren, met zijn 4e plaats in Bischofshofen, de overwinning van de vierschansentoernee op zijn naam weten te schrijven.

Deze overwinning had hij te danken aan de goede resultaten die hij op de drie voorgaande wedstrijden behaalde. In het Duitse Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen werd hij respectievelijk 3e en 5e en in het Oostenrijkse Innsbruck 1e.

Dit is de tweede maal dat de Fin een vierschansentoernee weet te winnen. In 1999 deed hij hetzelfde, toen overigens zonder dagzege.

Bij de wedstrijd in Bischofshofen was de Noor Bjoern Einar Romoeren met zijn overwinning de grote verrassing. Dit werd de 1e podiumplaats ooit in zijn carriere.
Tweede werd de Duitser Sven Hannawald en derde de Oostenrijker Andreas Kofler.

De vierschansentoernee is een skispringtoernooi dat elk jaar in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck en Bischofshofen wordt gehouden. De springers moeten in minder dan 2 weken op 4 verschillende schansen springen, wat het extra moeilijk maakt om goede sprongen af te leveren.
De winnaar van vorig jaar was Sven Hannawald die alle vier de dagzeges op zijn naam wist te schrijven, een prestatie die in de (toen) 50-jarige historie van de toernee nog nooit was voorgekomen. Hannawald werd dit jaar 2e in het totaalklassement. 3e werd de Pool Adam Malysz, de wereldbekerwinnaar van vorig jaar.

Met dank aan ChrisJX, die ons dit artikel geheel zelf geschreven aanbood via onze newssubmit!

FC Utrecht vreest voor licentie

FC utrecht verkeerd in serieuze problemen vanwege schulden

Eredivisie club FC Utrecht verkeerd in grote problemen, zelfs van dien aard dat de licentie op de tocht staat. De Utrechtse club is niet in staat om de betalingsachterstand in te lossen bij het pensioenfonds voor profspelers. Het pensioenfonds(CFK) heeft de licentiecommissie van de KNVB ingeschakeld. "Het probleem is levensgroot en er is geen zicht op een oplossing", aldus secretaris Theo van Seggelen

Zoals iedere andere club had FC Utrecht voor 1 januari de achterstanden bij het CFK weg moeten werken. Het probleem is dat de domstedelingen nog 1 miljoen euro aan het fonds moeten betalen, dat is op korte termijn alleen mogelijk als FC Utrecht spelers te koop zet. Volgens van Seggelen is het nu aan de licentiecommissie van de KNVB om te beslissen over het voortbestaan van FC Utrecht, als de club niet in staat is om het seizoen op een gezonde manier af te sluiten kan de KNVB de proflicentie intrekken. De voorzitter van FC Utrecht heeft de problemen bevestigt "De exploitatie inkomsten zijn te weinig en er is dus onvoldoende geld beschikbaar, het geld is op".

Allochtonen stemmen vooral PvdA en SP

Onder allochtonen zijn de PvdA en de SP de populairste politieke partijen. Dat blijkt uit een peiling gehouden door het NIPO, onder een groep van 209 kiezers met een niet-westerse allochtone afkomst. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), het Landelijk overleg Minderheden (LOM) en Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling.

1. PvdA 31%
2. SP 24%
3. VVD 18%
4. CDA 13%
5. GroenLinks 6%
6. D66 4%
7. LPF 3%
8. CU 3%

(Percentages naar boven afgerond).

Europese Turken voor miljarden opgelicht

Turken uit West Europa zijn de afgelopen jaren voor zo'n 100 miljard euro het schip ingegaan door te investeren in, naar nu blijkt, malafide holdings. Naar schatting één miljoen Europese Turken zijn op deze wijze grote sommen geld kwijtgeraakt.

Zo haalden bijvoorbeeld de stichters van Endu stri Holding veel geld op door Turken uit West-Europese landen aan te spreken op hun nationalisme en hun islamitische geloof. Vijf jaar geleden verzamelde de stichting zo meer dan 150 miljoen euro in landen als Duitsland, Nederland en België. Zo'n 11.800 Europese Turken maakten geld over naar de holding, die mooie fabrieken bouwde, waar echter niets werd geproduceerd. (In Turkije zelf sprak de holding overigens een heel andere taal, daar waren ze ineens anti-islamisten).

Een andere holding, Jet-pa van de Turk Fadil Akgunduz, wist meer dan 250 miljoen euro te verzamelen in Europa. Hij beloofde de geldschieters een autofabriek te bouwen in een oostelijke stad in Turkije. De winst zou enorm zijn. Maar in plaats van naar een autofabriek ging het geld op aan de sponsoring van elf voetbalclubs, handel in stervoetballers en vakanties op tropische eilanden.

De voor oplichting gezochte Akgunduz dacht overigens slim te zijn. In november bij de vervroegde algemene verkiezingen stelde hij zich kandidaat voor het parlement. Dat hij werd gezocht wegens oplichterij, deerde de inwoners van zijn geboorteplaats Siirt blijkbaar niet. Ze waren zo blij dat Akgunduz voor de promotie van hun voetbalclub had gezorgd, dat ze hem in het parlement kozen. Als kamerlid genoot hij onschendbaarheid en kon dus terugkeren naar Turkije. Maar helaas voor Akgunduz werden de verkiezingen in zijn streek ongeldig verklaard en Akgunduz was daarmee parlementslid af. Hij werd vorige week opgepakt en in de gevangenis gezet. Daar zitten ook enige andere directeuren van malafide holdings; anderen zijn spoorloos verdwenen.

Sparta overweegt verkoop

Eerste divisie club Sparta heeft problemen met het voldoen van financiele verplichtingen voor komende maand. Als oplossing hiervoor overweegt de Rotterdamse club delen van "het Kasteel" te verkopen om op deze manier toch het hoofd boven water te houden. "We bekijken inderdaad of we iets met ons stadion kunnen doen", aldus interim-voorzitter Rick Moorman in het Algemeen Dagblad.

Volgens Moorman is het niet aan de orde om het gehele stadion te verkopen, de deal zoals met NEC is gemaakt door de gemeente Nijmegen betreft de verkoop van de Goffert is niet mogelijk. Volgens de bestuurder zijn er nogal wat hypothecaire schulden.

Frederiksen verlaat Excelsior

Jan Frederiksen is per direct vertrokken bij Excelsior

De 20-jarige Deense jeugdinternational heeft Excelsior verlaten, de verdediger was door Feyenoord geplaatst bij de Kralingse club. Frederiksen heeft besloten terug te gaan naar eigen land waar hij de rest van het seizoen zal uitkomen voor FC Midtjylland.

Frederiksen was niet bepaald een vaste waarde te noemen bij Ecelsior, de Deen heeft slecht 3 maal een competitiewedstrijd gespeeld sinds zijn plaatsing sinds 2001. Officieel had de Frederiksen nog een contract tot het einde van dit seizoen bij Excelsior.

Volkert v.d G. naar Pieter Baan Centrum

Mangoworks2002 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volkert van der G. is gisteren overgebracht naar het Pieter Baan Centrum (PBC). De rechtbank in Amsterdam beval op 4 november dat Van der G. voor een gedragskundig onderzoek moest worden opgenomen in het PBC.

Volgens strafrechtdeskundige T. de Roos is de uitkomst van het gedragskundig onderzoek belangrijker dan de bekentenis van Van der G. dat hij Pim Fortuyn vermoord heeft, als het gaat om het bepalen van de strafmaat: ,,Uit het psychiatrisch onderzoek moet blijken of hij verminderd toerekeningsvatbaar was. Als dat zo blijkt te zijn, zal Van der G. mogelijk een minder lange gevangenisstraf krijgen opgelegd, dan als de rechters hem volledig toerekeningsvatbaar verklaren''.

Door de plaatsing van Van der G. in het PBC is de inhoudelijke behandeling van de strafzaak uitgesteld. Officier van justitie J. Plooy noemde die vertraging op 4 november ,,niet aanvaardbaar''. Volgens hem zouden een psychiater, een psycholoog en een reclasseringsambtenaar het onderzoek sneller kunnen doen.

Stefanovic licht geblesseerd

Dejan Stefanovic heeft te maken met een lichte knie beschadiging.

Stefanovic liep de beschadiging op in een wedstrijd tegen PSV, aanvakelijk werd gedacht dat het een zware blessure zou zijn. Gelukkig loopt het allemaal een stuk beter af voor de verdediger van Vitesse, tijdens een kijkoperatie in Londen kwam naarvoren dat de meniscus onbeschadigd is en dat het gaat om een lichte beschadiging van de binnenste knieband.

Dit nieuws kwam uiteraard goed terecht bij de Arnhemse club, zoals de vooruitzichten er nu uit zien hoopt de verdediger binnen 4 weken weer aam de training te kunnen deelnemen. De eerste wedstrijd na de winterstop voor Vitesse is op 29 januari, dan komt FC Zwolle op bezoek.

Duitsers maken zich klaar voor Marsreis

De Berlin Centre for Muscular Osteological Research in samenwerking met de European Space Agency gaat volgende maand twintig Duitsers acht weken isoleren in ziekenhuisbedden om het effect van een lange reis naar Mars te simuleren.

De Universiteit van Berlijn zegt dat ze de komende week de proefkonijnen aan proberen te werven voor het experiment.

De geselecteerden zullen acht weken in een bed gaan liggen zonder dat ze kunnen bewegen, zodat de onderzoekers het effect kunnen onderzoeken van een reis naar Mars, 55 miljoen kilometer vanaf de Aarde. De bloedcirculatie, spierverslapping en botsterkte zullen gemeten worden.

Men is van plan rond 2014 een bemande missie naar Mars te ondernemen.

Enorme droogte Australië houdt aan

De enorme droogte die Australië al maanden in zijn greep houdt, is nog lang niet ten einde. Dit melden Australische meteorologen. Voor de boeren aldaar is dat zeer ongunstig. Zij kunnen namelijk pas beginnen met planten van hun gewas als er tenminste veertig centimeter neerslag is gevallen. En dat zit er de komende drie maanden niet in.

Vorig jaar staat op nummer vier in de lijst van 'droogste jaren' in Australië sinds 1900. De droogte wordt toegeschreven aan het weersverschijnsel El Niño. Deze klimaatsverandering doet zich eens in de zoveel tijd voor. De export van landbouwproducten zal hierdoor echter ongeveer dertien procent lager uitvallen dan in 2001.

Leger voor bescherming waardetransporten

De werkgeversorganisatie VNO-NCW wil dat de geld- en waardetransporten door het leger gaan worden beveiligd. Wanneer het leger de transporten begeleidt dan kunnen de geldauto's weer op elk moment van de dag de straat op.

De avond en nacht transporten zijn voor de kerstdagen gestopt uit vrees voor overvallen. De organisatie vreest dat het geldverkeer in Nederland bedreigd wordt en dat de overheid niet voldoende doet om het verkeer te beveiligen.

Het bedrijf Brink's Geldtransport verklaart in een reactie dat de veiligheid voor de transporten voor haar eigen verantwoording is. Wanneer ze het risico te hoog vinden dan rijden ze gewoon niet om zo het overvallen lastiger te maken. Het Ministerie van Defensie wil niets van het voorstel weten, het leger is voor rampen en incidenten, niet voor het oplossen van structurele problemen.

N-Korea dreigt met oorlog

Joachim had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wanneer Amerika economische sancties tegen Noord-Korea neemt dan ziet het land dat als een oorlogsverklaring. Dit verklaarde het staatspersbureau KCNA dinsdag. Hierbij wordt ook gedoeld op de entering van het Noord-koreaanse schip met wapens die bedoeld waren voor Jemen vorige maand. Het persbureau verklaart dat Amerika een illegaal en onmenselijk beleid voert ten opzichte van Noord-Korea.

N-Korea beschikt in alle waarschijnlijkheid over een kleine hoeveelheid plutonium en ander radioactief materiaal, opgeslagen in de kerncentrale in Yongbyon. Dit deelde het Internationaal Atoomenergie Agentschap mee tijdens een spoedzitting op maandag die over het kernwapenprogramma van N-Korea ging.

Duitser van 350 kilo met kraan uit huis gehaald

Kayuk en Joachim hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen maandag zijn veertien brandweerlieden en een kraanwagen ingezet om een 350 kilo zware Duitser uit zijn huis te tillen voor een ziekenhuisbezoek. Eerder op die dag was de zware man gevallen in zijn Hamburgse appartement op de tweede etage.

Nadat hij uit zijn huis was getild, werd hij op een speciale truck en stretcher 'geladen' om hem zo naar het ziekenhuis te krijgen.

TPG brengt 200 miljoen kerstkaarten weg

In de afgelopen weken rond kerst en nieuwjaar heeft TPG Post 200 miljoen kerst-en nieuwjaarskaarten verwerkt. Het bedrijf heeft dit dinsdag bekendgemaakt. Het jaar ervoor verwerkte TPG ongeveer net zoveel kerstkaarten.

Volgens het bedrijf leert marktonderzoek dat de consument een 'echte' kerstkaart nog altijd meer waardeert dan andere vormen van communicatie. Speciaal voor de afgelopen kerstperiode had TPG Post een speciale service gestart. Via hun internetsite kon iedereen zelf een kerstkaart ontwerpen om die 'fysiek' door de postbode te laten bezorgen. Tienduizenden consumenten maakten hier gebruik van, aldus het postbedrijf.

Lood mogelijk oorzaak van crimineel gedrag

Vergiftiging door middel van lood leidt mogelijk tot crimineel gedrag. Dit is de uitslag van een onderzoek dat onlangs werd gedaan in de Amerikaanse stad Pittsburg.

Voor het onderzoek maakte men gebruik van een bijzondere röntgentechniek om de hoeveelheid lood in botten op de sporen. Bij 194 veroordeelde tieners werd de loodconcentratie gemeten. Deze werd vergeleken met aantal looddeeltjes in de botten van tieners die niet in aanraking waren geweest met de politie. Bij de eerste groep ontdekte men dat van een miljoen deeltjes, 11 uit lood bestonden. Bij de tweede groep was dit slechts 1,5.

Het is al langer bekend dat lood giftig is en bij hoge concentraties de ontwikkeling van de hersenen kan verstoren. Mensen komen het meest met lood in aanraking door bijvoorbeeld uitlaatgassen van auto's en vrachtwagens. Daarnaast bevat het drinkwater dat uit oude loden leidingen komt, ook een aanzienlijke hoeveelheid.

Anti-hangover!

Axe (van oa de deo's) heeft het eindelijk gevonden. Het middel tegen een kater. Dit beweren ze tenminste in hun advertenties, en op hun Website...

De citrusgroene AXE shower gel is een punchy, ultra frisse shower gel die je spontaan weer de noodzakelijke vitaliteit brengt. Die verfrissing komt door de zuurstofbubbels in de gel, en door de geur van sinaasappel, mandarijn, lavendel en amber. MgO2 bevat minerale ionen in de vorm van magnesium. AXE anti-hangover shower gel met MgO2 brengt je er elke dag weer bovenop, hoe kort je nacht ook was...... duszzzzzz

Zat bij de FHM December

Irak betaalt eigen invasie

Marbus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse planners die zich bezig houden met de naoorlogse situatie in Irak, hebben bedacht dat wanneer Irak wordt aangevallen, de oliebronnen bezet moeten worden en de opbrengst ervan verkocht. De militaire operatie in Irak gaat tussen de 100 en 200 miljard dollar kosten, na een eventuele overwinning blijft de VS nog ongeveer 18 maanden in Irak om de boel op orde te brengen.

Tijdens de vorige golfoorlog waren er geldschieters die de oorlog grotendeels bekostigden. Toendertijd kostte het 60 miljard om Irak uit Koeweit te jagen. Dit werd grotendeels betaald door Koeweit, Saudi-Arabië en Japan.

Eis 15 jaar tegen Mike J.

Pindaatje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De officier van Justitie heeft maandag voor de rechtbank in Zutphen 15 jaar celstraf met TBS geëist tegen Mike J., de man die verdacht wordt van de moord op Rowena Rikkers. J., de vriend van de moeder van Rowena, ontkende echter dat hij het meisje heeft vermoord en daarna in stukken heeft gehakt.

Eerder bekende Mike J. de moord en de verminking tot in detail, maar daar kwam hij tijdens de zitting op terug. In zijn nieuwe verklaring was hij getuige van de moord, maar heeft hij het niet zelf gedaan. Ook toen de gefilmde eerdere bekentenissen werden getoond bleef hij ontkennen. Volgens J. waren die bekentenissen afgesproken met de moeder van Rowena. Vandaag staat zij voor de rechter.

Het rompje van Rowena Rikkers werd op 27 augustus 2001 gevonden op Strand Nulde bij Putten. Later werden ook haar hoofd en een hand gevonden. Door een reconstructie van het hoofd kon de identiteit van het meisje worden achterhaald, waarna haar moeder en diens vriend op 18 december van dat jaar konden worden aangehouden in Spanje. Het zusje van Rowena bleek ongedeerd te zijn.

Twee studenten op één kamer

Peer had ons via de newssubmit het volgende te melden: Proef met 2 studenten in één kamer

Op 22 januari start er in Tilburg een proef met het plaatsen van twee studenten op één kamer. Het project wordt gehouden door Woningstichting 'Wonen Midden-Brabant'.

De studenten die aan het experiment meedoen komen uit het buitenland. De test is echter bedoeld om te kijken of ook reguliere studenten voor langere tijd met elkaar een kamer kunnen delen. Zo kan de kamernood worden aangepakt.

Ultimatum voor NS: Geen prijsverhoging

Minister de Boer heeft de NS tot 1 februari gegeven om de geplande prijsverhoging van 4,15% te schrappen. Deze prijsverhoging zou 1 juli van dit jaar moeten ingaan. Voldoet de NS niet dan stapt minister De Boer van Verkeer en Waterstaat naar de rechter.

Een maand geleden had de Tweede Kamer de minister met klem verzocht de prijsverhoging tegen te gaan. De kamer was woest over de verhoging omdat de kaartjes voor een treinreis 31 december 2002 ook al duurder waren geworden.

De rechtsgeleerden die de Tweede Kamer adviseren zien wel heil in een rechtszaak, integendeel tot de juristen van het ministerie, die er weinig in zien.

''Jezus gebruikte cannabis''

inkie1010 en bramaan hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Opmerkelijk bericht gisteren in het Britse dagblad The Guardian dat zich baseert op een artikel uit het drugsmagazine High Time. Daarin schrijft Chris Bennett dat op basis van een recente studie van bijbelteksten het bijna zeker is dat Jezus Christus een gebruiker van cannabis was én een vroege voorstander van de geneeskundige eigenschappen die hennep bezit.

Zo bevatte de oliezalf die Jezus gebruikte kaneh-bosem, dat sindsdien als een cannabisextract is geïdentificeerd. En de wierook die Christus bij ceremonies gebruikte bevatte ook zo'n extract. Volgens Bennett zijn degene die door Jezus werden gezalfd letterlijk daarin gedrenkt. De actieve ingrediënten worden immers door de huid geabsorbeerd. Deze praktijk kan hebben gezorgd voor het genezen van ziekten aan ogen en huid.

"Er kan geen twijfel bestaan over de rol die cannabis in de joodse godsdienst speelde", zo haalt The Guardian ook nog Carl Ruck, professor in de klassieke mythologie aan de universiteit van Boston, aan.

Zoetermeer: dode bij overval op tankstation

skateguy, Montoya01, Sakura, 2meter3 en Akker hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij het pompstation aan het Abdissenbos in Zoetermeer is maandagavond even voor half negen een medewerkster gedood bij een overval. Het slachtoffer werd neergeschoten en overleed ter plekke aan haar verwondingen.

Twee andere medewerksters beleven ongedeerd en zijn opgevangen op het politiebureau. De politie zocht ondertussen de omgeving af met speurhonden naar twee verdachten.

Zalm en Marijnissen vooral oneens

Dat de VVD en de SP niet elkaars grootste politieke vrienden zijn was al bekend, maar ook na het debat van afgelopen avond tussen Jan Marijnissen en Gerrit Zalm bij Nederland Kiest (NOVA) kan deze conclusie getrokken worden; bij elk onderwerp stonden ze lijnrecht tegenover elkaar.

Zo noemde Marijnissen Zalm een ''pyromaan die het huis van de solidariteit in brand heeft gestoken''. Inzake Irak vertoont de VVD "schoothondjesgedrag" naar de VS. Ook vindt de SP-voorman de uitspraak van Zalm dat Nederland vol is "gevaarlijk".

Zalm vond op zijn beurt de SP-ideeën "gevaarlijk" voor de economie. Ook zei de VVD'er dat de SP nooit steun heeft gegeven aan de pogingen van de liberalen om de stroom vreemdelingen naar Nederland in te dammen. Het feit dat de SP kennelijk niets tegen Hussein wil ondernemen komt volgens Zalm door de het pure anti-Amerikanisme van de SP, waardoor ze bij voorbaat nooit acties van de VS wil steunen.

Als het aan Marijnissen had gelegen was Milosevic nog aan de macht, was Afghanistan nog een terroristisch broeinest waar bin Laden ongestoord zijn gang kon gaan en blijft Hussein zitten waar hij zit, zo beweerde Zalm. De SP-leider reageerde boos door te zeggen dat hij tegen het bombarderen is van onschuldige burgers en hij geen acties wil steunen die alleen om de olie gaan.

-
Herhaling vannacht om 01:45 Nederland 3.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.