Brits plan 1972: N-Ierland etnisch zuiveren

Engeland heeft in 1972 serieus overwogen om honderdduizenden rooms-katholieken verplicht te laten vertrekken uit Noord-Ierland. Dit blijkt uit geheime documenten die op de eerste dag van dit nieuwe jaar zijn vrijgegeven.

De Britse regering wilde indertijd zo'n 300.000 rooms-katholieken gedwongen laten verhuizen naar een andere zone om zo een eind te maken aan het bloedige conflict in Noord-Ierland. Ook zo'n 200.000 protestanten hadden het gebied moeten verlaten. De Britten zouden vervolgens Noord-Ierland afstaan aan de Ierse Republiek.

Het nooit uitgevoerde plan voor deze etnische zuivering werd in juli 1972 aan de Britse regering overhandigd, twee dagen na een serie bloedige aanslagen in Belfast waarbij elf doden en meer dan 200 gewonden vielen. Het Ierse Republikeinse Leger (IRA) reageerde zo op Bloody Sunday 30 januari 1972; het Engelse leger schoot toen tijdens een betoging 14 ongewapende rooms-katholieken dood.

De aanwezigheid van protestanten in Noord-Ierland is het gevolg van eeuwenlange Engels/Britse bezetting. Het koloniseren van bezet gebied is inmiddels verboden door het internationaal recht en kan worden vervolgd door het Internationaal Strafhof in Den Haag.