OM eist vrijspraak El Moumni

Een merkwaardige gang van zaken vandaag in het hoger beroep tegen de 60-jarige imam Khalil el Moumni, van de Rotterdamse An-Nasrmoskee. Het Openbaar Ministerie, dat indertijd het hoger beroep zelf had aangetekend, naar aanleiding van de vrijspraak, vroeg nu zelf om vrijspraak.

De rechtszaak diende in verband met uitspraken die de imam deed in een de uitzending van Nova, die als onderwerp had het geweld van Marokkaanse jongeren tegen homoseksuelen. El Moumni vergeleek daarin homoseksualiteit met een besmettelijke ziekte. Bovendien zei hij in de uitzending dat homoseksualiteit schadelijk is voor de samenleving en dat de Nederlandse samenleving met uitsterven wordt bedreigd.

Het OM had in eerste aanleg nog 1.200 euro boete tegen de imam geëist. Die boete-eis kwam nu te vervallen. Volgens de advocaat-generaal was het optreden van El Moumni in de NOVA-uitzending ''onverantwoord maar niet strafbaar''.

El Moumni werd indertijd vrijgesproken omdat de uitspraken die de geestelijke deed, vielen onder de vrijheid van godsdienst.