[update] Zeker 182 doden bij aanslag op Bali

psideon, firstrubu en LSD hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het uitgaanscentrum van Kuta Beach op het Indonesische eiland Bali zijn zeker 182 doden en ruim 300 gewonden gevallen bij een bomaanslag. Bij discotheek Sari Club ontplofte een autobom. De meeste slachtoffers komen uit het buitenland, voornamelijk uit Australie.

Er wordt een Nederlander vermist en er zijn er twee licht gewond geraakt. Onder de slachtoffers bevinden zich verder Nieuw-Zeelanders, Britten, Zweden, Fransen, Duitsers en Canadezen.

Vrijwel op het zelfde moment ging in de Balinese hoofdstad Denpasar, dichtbij het Amerikaanse consulaat, ook een bom af. Hierbij vielen geen gewonden.

Megawati
De president van Indonesie, Megawati Sukarnoputri, heeft de aanslag schandelijk genoemd. Voor haar vertrek naar Bali, beloofde ze dat de daders opgespoord zullen worden. De politiechef van Bali heeft verklaard af te treden als de verantwoordelijken van de aanslag niet binnen een maand worden gevonden.

De aanslag is de bloedigste in de recente historie van Indonesie. Uit vrees voor verdere aanslagen heeft men de veiligheidsmaatregelen bij belangrijke energie-installaties opgevoerd. De VS waarschuwde deze week nog voor nieuwe terreur, en noemde expliciet Indonesie.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt toeristen tot nader orde af om naar Bali te reizen. De Nederlanders die zich op Bali bevinden, worden dringend geadviseerd de uitgaanscentra te mijden.

Tien Nederlandse toeristen op Bali zijn vervroegd teruggekeerd naar huis. Groot-Brittannie en Belgie raden toeristen tot nader orde af om uberhaupt naar Indonesie te gaan. Ook de Verenigde Staten en Australie lieten een dergelijke waarschuwing uitgaan.

Laatste update: zondag 13 oktober, 12:08 uur