Man wordt ontslagen omdat hij niet rookt

Hollander en djdano hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Enschedese uitzendkracht J. Elzenga kon vorig week op staande voet vertrekken bij het Enschedese Steeg Packaging, omdat hij toen hij tijdens de 'rokerspauze' naar buiten stapte weigerde een sigaret op te steken.

Sinds ongeveer anderhalf jaar kent het bedrijf rookpauzes. 's Ochtends en 's middags kan iedereen die dat wil, vijf minuutjes naar buiten om een sigaret te roken. De niet-rokers kunnen een kopje koffie drinken, maar moet binnen blijven. Elzinga wilde ook naar buiten om even een frisse neus te halen.

Collega's waarschuwden hem nog dat hij een sigaret moest opsteken omdat hij anders niet naar buiten mocht, maar hij vond dat flauwekul. Vervolgens werd hij op staande voet ontslagen.

Technisch directeur Harbers van het bedrijf: 'Het is inderdaad zo dat alleen rokers naar buiten mogen, anders wordt het onoverzichtelijk. Deze meneer had al een waarschuwing gekregen omdat hij wel naar buiten ging maar niet rookte, dus hij wist ervan'. Harbers is het er wel mee eens dat het voorval wat eigenaardig overkomt. 'Wij hebben een goed anti-rookbeleid, maar dit zou wel eens kunnen overkomen als een rookbeleid.'

De uitzendkracht zelf kan er achteraf hartelijk om lachen. 'Ik ben ontslagen wegens niet roken! Dat geloof je toch niet?'