OM onderzoekt TV-programma Paul de Leeuw

Het OM in Amsterdam is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar een omstreden scène over de vooraanstaande anesthesist Bob Smalhout in het NCRV-televisieprogramma 'Herberg de Leeuw' van Paul de Leeuw. Smalhout had de strafklacht ingediend. Justitie is inmiddels begonnen met het onderzoek.

Uit het onderzoek moet blijken of De Leeuw of de NCRV vervolgd kunnen worden. Smalhout, die zich in zijn eer en goede naam voelt aangetast, noemt De Leeuw vandaag in zijn wekelijkse column in De Telegraaf 'een geestelijk ziek mens' die dringend psychiatrische hulp nodig heeft. Hij vindt echter dat de NCRV hoofdverantwoordelijk is.

Op 15 september veranderde er in het tv-programma 'Herberg de Leeuw' een portret van Smalhout via computeranimatie in dat van Adolf Hitler. Het was een persiflage op tv-spelletjes, waarin kijkers veranderende portretten van bekende Nederlands kunnen raden.

De NCRV heeft zich schriftelijk verontschuldigd bij Smalhout. De omroep benadrukt echter dat het niet op de hoogte was van de achtergrond van Smalhout. In de Tweede Wereldoorlog heeft Smalhout ruim 100 familieleden verloren.

De Leeuw zag in de ophef aanleiding om zijn vertrek bij de NCRV aan te kondigen. Hij zou zich niet meer kunnen vinden in de koers van de omroep.