Keiharde aanpak agressie openbaar vervoer

LPF-Minister De Boer (Verkeer) komt, in samenwerking met Justitie, met een pakket keiharde maatregelen om de volledig uit de hand gelopen agressiviteit in het openbaar vervoer te beteugelen; Buitengewone opsporingsambtenaren (boa's), die als vliegende brigades opereren, uitgerust met surveillancehonden en pepperspray zullen worden ingezet.

Ook komen er 3.000 tot 6.000 extra camera's op de stations en wordt gewerkt aan een systeem om zwartrijders een levenslang reisverbod op te leggen.

Het nog in concept zijnde 'Aanvalsplan sociale veiligheid openbaar vervoer' moet reizigers en met name personeel een veel veiliger gevoel geven in en rond (metro)stations, bushaltes en in de trein, tram of bus. In het aanvalsplan zal de rol van de buitengewone opsporingsambtenaren flink worden uitgebreid.

Momenteel mag een Rotterdamse boa een agressieve zwartrijder aanpakken door hem in de handboeien te slaan. In Amsterdam is bij het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) ook de wapenstok in gebruik. Als proef zullen surveillancehonden als afschrikmiddel worden ingezet. Ook wordt erover gedacht de ambtenaren met pepperspray uit te rusten.