Acteur Rod Steiger overleden

De_Schaduw en Hawk hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een ziekenhuis in Los Angeles is gisteren op 77-jarige leeftijd acteur Rod Steiger overleden aan een zware longontsteking en het falen van de nieren.

Steiger begon zijn loopbaan in het theater en speelde later in diverse tv-series en films. Z'n eerste grote rol was in 'Theresa' uit 1951. Z'n echte grote doorbraak was in de film 'On The Waterfront' uit 1954, waarin hij samen met Marlon Brando en Eve Marie Saint speelde.

Hij speelde uiteenlopende grote maar ook kleine rollen. Zo zette hij rollen neer als Napoleon, Al Capone, Mussolini, priester, bokser, rechter, president en detective. Hij kreeg ook de hoofdrol van generaal Patton aangeboden in de film 'Patton', maar hij bedankte vriendelijk omdat hij niet oorlog mooier wou laten lijken dan het in werkelijkheid was. George C. Scott kreeg uiteindelijk de rol en verdiende daar een Oscar mee. Steiger noemde dit zijn domste zet uit z'n carriere.

Later heeft hij wel diverse keren voor generaal gespeeld, waaronder een rol als getikte generaal in de film 'Mars Attacks!'(1996). Zijn bekendste films zijn: On The Waterfront(1954), The Player(1992), The Longest Day(1962), Doctor Zhivago(1965), The Hurricane(1999), End of Days(1999), The Specialist(1994) en In the Heat of the Night(1967), waarvoor hij voor het neerzetten van de rol van racistische sheriff Bill Gillespie een Oscar won. Al vond Steiger dat ie die eigenlijk had moeten krijgen voor zijn rol als Holocaust overlevende in The Pawnbroker(1964). Volgens hem zijn beste prestatie.