Politicus Hans Janmaat overleden

Qwaurx, KrnKje, germy, Eddo en CaptainSoup hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanochtend vroeg is in het Leyenburg Ziekenhuis te Den Haag oud-Tweede-Kamerlid Hans Janmaat overleden. Hij leed al enkele jaren aan een hartkwaal, en een paar dagen geleden gaf zijn vrouw Wil Schuurman al aan dat hij niet lang meer te leven had.

Hans Janmaat begon zijn actieve politieke carriere in 1982. Hij kwam toen in de Tweede Kamer voor de Centrumpartij (CP). De CP ging al snel aan ruzies ten onder en Janmaat ging alleen verder en richtte de Centrumdemocraten (CD) op. Voor de CD zat hij van 1989 tot 1998 in de Tweede Kamer.

Voor 1982 was Janmaat politiek actief voor de Katholieke Volks Partij (KVP), waar hij van 1972 tot 1979 onder andere penningmeester van de Kring Den Haag was, secretaris van de Provinciale Centrale van Zuid-Holland en lid van de partijraad. In 1979 werkte hij mee aan radio-uitzendingen van DS'70. Zijn brood verdiende hij in die tijd als leraar maatschappijleer.

Aanslag

De extreemrechtse ideeën van Janmaat, die zich openlijk keerde tegen buitenlanders, leidden tot grote opschudding in een groot deel van de samenleving. Bij een protestdemonstratie tegen Janmaat in Kedichem (1986) raakte zijn vrouw bij een aanslag met een brandbom zwaar gewond, waarna zij een been moest missen.

Na zijn vertrek uit de Kamer, ruim vier jaar geleden, bleef Janmaat nog wel leider van de Centrumdemocraten, maar hij leefde teruggetrokken. Hans Janmaat is 67 jaar oud geworden.