XS4ALL introduceert spamfilters

Vanaf vandaag kunnen XS4ALL-abonnees een spamfilter instellen op hun e-mail adressen. XS4ALL maakt gebruik van een aantal internationale DNS-blocklists om abonnees te beschermen tegen (internationale) spammers en hun zeer hinderlijke ongewenste aanbiedingen.

Blocklists zijn continu wisselende lijsten van individuele mailservers of zelfs complete providers die verdacht worden van het versturen van spam. Veel blocklists hanteren uitsluitend technische criteria om te bepalen of iets spam is, andere lijsten zijn gebaseerd op klachten van internetters. Blocklists vormen volgens XS4ALL een uitstekend voorbeeld van zelfregulering op internet. Alle fatsoenlijke deelnemers zijn er immers bij gebaat om spammers en de mailservers die zij op grote schaal misbruiken, tijdelijk uit te sluiten van internet. In de praktijk betekent dit dat e-mail van en naar een domein of provider niet meer wordt aangenomen, tot het probleem is verholpen, dwz de spammer afgesloten of de mailservers beter beveiligd tegen misbruik door derden.

Lang niet alle Nederlandse providers hebben een spamfilter. Maar na de enorme toename in spam de laatste anderhalve maand heeft XS4ALL grote haast gemaakt met dit spamfilter. XS4ALL voert al jaren (juridische) strijd tegen spam, zelfs tot op EU-niveau. Het Europees Parlement is voor opt-out, waarbij mensen eerst spam ontvangen en zich dan pas kunnen uitschrijven. XS4ALL en veel andere Nederlandse providers willen juist opt-in wetgeving: je mag alleen reclame ontvangen als je daar zelf voor geopteerd hebt.