Melkert en Dijkstal voelen zich clowns op TV

De lijsttrekkers van PvdA, VVD en GL die mee hebben gedaan aan het Lijsttrekkersdebat in de pauze van de Henny Huisman-Soundmixshow zaterdagavond, kijken er met gemengde gevoelens op terug.

Ze waren naar de studio gelokt voor een lijsttrekkersdebat met een ongekend hoge kijkdichtheid: bijna vier miljoen kijkers.

Die kiezers die van mening zijn dat politiek een spel is waar ''de hardste schreeuwer wint'' hebben van RTL gelijk gekregen zaterdagavond, aldus de Volkskrant.Woedend op RTL
VVD-leider Dijkstal voelt zich misleid en meent dat RTL de gemaakte afspraken met hem niet is nagekomen.
"In deze setting doe ik absoluut niet meer mee aan zo'n debat" zei Dijkstal bij Radio 1-programma de Ochtenden

Met name de lange onderbrekingen door de Soundmixshow en reclameblokken en de minachting voor de politici die Henny Huisman liet blijken, zijn de VVD-leider in het verkeerde keelgat geschoten.

PvdA-leider Melkert is minder negatief: "Je moet in staat zijn je boodschap kort voor veel mensen neer te zetten". Maar hij was wel de allergrootste verliezer van het soundbyte-debat.

Fortuyn grote winnaar
Planet meldt dat het de grote winnaar van het debat was die de stemming opperbest aanvoelde. Als Pim Fortuyn aan het woord kwam streden applaus en gejuich om voorrang tegenover het boegeroep. Toen presentatrice Loretta Schrijver met ,,interessante cijfers van het CBS'' de politici wilde testen, begreep Fortuyn dat de zaal daar heel anders over dacht. ,,Hou toch op met die getallen. Dit vond ik op de lagere school al heel verschrikkelijk.''

Paul Rosenm÷ller had het gevoel slechts dienst te hebben gedaan als een intermezzo voor een showprogramma. Maar De Graaf van D66 en Balkenende van het CDA waren tevreden over hun optreden, ook al werd dat door de zaal bij het elektronisch stemmen als matig beoordeeld.