FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 april 2002

Prins Claus volgt Koninginnedag vanuit bed

Maandag meldde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dat prins Claus Koninginnedag vanuit zijn ziektebed zal volgen via de televisie. "Het is heel waarschijnlijk dat de prins op die manier kennis neemt van de feestelijkheden, zeker een deel van de dag", aldus de RVD.

Op dit moment gaat het goed met de prins, zijn gezondheid verbeterd en er doen zich geen complicatie's voor. De prins loopt zo nu en dan en neemt veel rust en moet veel oefeningen doen aldus de RVD voorlichter.

Laat in de middag, of vroeg in de avond zal koningin Beatrix haar man bezoeken in het AMC. Daarna zal ze zoals gebruikelijk haar moeder Juliana bezoeken op paleis Soestdijk. Juliana wordt dinsdag 93 jaar oud.

Tol "Big City" Hansse overleden

Zanger Tol Hansse is maandag op 62-jarige leeftijd overleden. Dit heeft zijn platenmaatschappij vandaag bekend gemaakt. Hansse, een pseudoniem voor Hans van Tol, was al geruime tijd ziek. Hij wordt in familiekring begraven. Enkele jaren geleden kwam Tol Hansse weer even in de picture toen in de reality soap Big Brother een nieuwe versie van zijn nummer Big City werd gebracht.

Tol Hansse verwierf grote bekendheid als zanger-componist van het lied Big City. Dit nummer stond in 1978 twaalf weken genoteerd in de hitparade en de single werd goud. Hansse begon zijn carrière als cabaretier maar werd vooral bekend als zanger, liedjesschrijver en kunstschilder. Zijn platenhoezen waren dan ook voorzien van een kunstwerk van eigen hand.

Schiphol onderschept 430 kg cocaine

zuperman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De afgelopen week heeft de douane van Schiphol twee partijen van in totaal 430 kilo cocaine gevonden in vliegtuigen die uit Curacao kwamen. Dit heeft het ministerie van Financien bekend gemaakt, voor alle duidelijkheid de douane valt onder het ministerie van Financien.

Eén van de drugspartijen werden tijdens controles gevonden in de laadruimte van het vliegtuig, verstopt in koffers. De andere partij werd op 28 april gevonden tussen een lading bloemen die afkomstig was uit Colombia. Naar schatting bedraagt de straatwaarde van de drugs 88 miljoen euro.

FIFA zet hoogtepunten WK op internet

De wereldvoetbalbond FIFA gaat de hoogtepunten van het WK voetbal op internet zetten. Fans kunnen voor slechts 19,95 dollar vier minuten actie bewonderen van alle 64 te spelen wedstrijden. Er kan gekozen worden uit zes verschillende talen.

Ook zijn er korte interviews te zien die kort na de wedstrijden worden afgenomen. De service van de FIFA is het resultaat van een deal tussen de voetbalbond, internetbedrijf Yahoo en marketingonderneming KirschSport.

Twee tot drie uur na de duels zijn de hoogtepunten en interviews in streaming formaat te vinden op de website www.fifaworldcup.com.

Bosnische scholier schiet leraren neer

Een 17-jarige scholier van een middelbare school uit Bosnië heeft een leraar doodgeschoten en een andere leraar zwaar verwond. Na het neerschieten van de leraren heeft de jongen een einde aan zijn leven gemaakt. De jongen kwam uit het plaatsje Vlascenica uit het oosten van Bosnië.

De leerling was het schoolgebouw binnengekomen waarna hij zijn leraar geschiedenis door het hoofd schoot. Vervolgens liep hij het klaslokaal in van zijn leraar wiskunde en schoot deze neer. De leraar wiskunde is zwaargewond geraakt, maar verkeert inmiddels buiten levensgevaar. Daarna pleegde de scholier zelfmoord.

Procedure Angolese asielzoekers versneld

De asielaanvragen van Angolese asielzoekers worden vanaf volgende maand versneld behandeld. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vindt dat het veel te lang duurt voordat de rechters uitspraak doen. Inmiddels wordt de situatie in Angola als veilig gezien.

Nederland is op dit moment het land dat de meeste vluchtelingen uit Angola opvangt. Staatssecretaris Kalsbeek van Justitie heeft het land vorig jaar mei al veilig verklaard.

Brit gooit ''valse'' euro's boos weg

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een onbekende uit Engeland afkomstige man kon de waarde van de Euro kennelijk niet inzien. De man had net Engelse ponden gewisseld bij het grenswisselkantoor in Alkmaar en was vervolgens inkopen gaan doen.

De Brit kwam echter korte tijd later terug om verhaal te halen bij het kantoor omdat hij volgens zijn zeggen valse bankbiljetten had gekregen. Hierna ontstond een woordenwisseling waarbij de onbekende man de ''valse'' bankbiljetten verscheurde, over de balie wierp en vertrok.

De gewaarschuwde politie kon niet anders dan constateren dat de snippers echte Eurobiljetten van 50 en 20 Euro waren geweest. De snippers, ter waarde van 70 Euro, zijn door de politie meegenomen.

Liam Gallagher maakt nummer met Prodigy

Oasis-zanger Liam Gallagher heeft samen met The Prodigy een nummer geschreven dat volgens insiders later dit jaar op single verschijnt. Liam en Prodigy-voorman Liam Howlett zijn goede vrienden en bijna familie aangezien Howlett een relatie heeft met de zus van Nicole Appleton, de vriendin van Liam. Tegenover de Engelse krant The Sun lichtte Liam een en ander toe: 'Ik heb een nummer opgenomen met The Prodigy en misschien verschijnt deze track op single. We hebben het nummer samen geschreven en Liam (Howlett) vroeg me of ik ook een gedeelte wilde zingen. Ik heb een hekel aan dancemuziek maar dit is een goed rock&roll nummer. Ze hebben me niet verteld hoe ik het nummer moest benaderen dus heb ik het maar op mijn eigen manier gedaan.

Turkije gaat bevel voeren in Afghanistan

Turkije is bereid om voor een periode van zes maanden het bevel te voeren over de internationale vredesmacht in Afghanistan (ISAF). Het is de bedoeling dat ze dan de taak overnemen die de Britten nu vervullen.

Wanneer en ander zal plaatsvinden is nog niet duidelijk. Daarover zullen ze nog met Londen en de VN besprekingen voeren, aldus een verklaring van het kabinet in Ankara.

Aan de vredesmacht in Afghanistan nemen de Turken nu ook al deel. Het land heeft er nu 267 militairen zitten, maar dat aantal zal worden verhoogd.

Melkert: Ministers moeten sneller opstappen

PvdA lijsttrekker Ad Melkert vindt dat ministers veel vaker moeten worden aangesproken op de prestaties die ze leveren, net als nu in het bedrijfsleven gebeurt.

In de eerste honderd dagen van het nieuwe kabinet dienen de ministers met uitgewerkte plannen te komen, bijvoorbeeld over het wegwerken van de wachtlijsten in de gezondheidszorg. ,,De ministers worden van meet af aan verantwoordelijk voor het nieuwe beleid en geven onmiddellijk na hun aantreden aan onder welke condities ze zullen aftreden'', aldus Melkert vanmiddag tijdens de persconferentie over de PvdA-verkiezingscampagne.

CDA-leider Balkenende is blij dat de PvdA kennelijk af wil van het zogeheten torentjesoverleg, waarin het beleid vantevoren wordt dichtgespijkerd. D'66 noemt het voorstel van Melkert een losse flodder.

Onbegrip voor VVD plan allochtone WAO'er

VVD Tweede Kamerlid Wilders is van mening dat keuringsartsen harder moeten zijn tegen allochtonen. Turken en Marokkanen krijgen te vaak een WAO-uitkering terwijl ze niet echt ziek zijn. Zijn partijgenoot, staatsecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken), moet daar snel werk van maken.

Wilders basseert zich op een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut, dat constateerde dat allochtonen gemiddeld veel vaker in de WAO zitten dan autochtonen. Wilders: ,,Nederland is voor niemand een luilekkerland. Niet voor autochtoon of allochtoon, Nederlander, Marokkaan of Turk. De knop moet om bij keuringsartsen. Geen uitkeringen geven voor ongenoegens die niets met ziek zijn te maken hebben. Geen softe maar een strenge aanpak. Oneigenlijk gebruik van de WAO is te lang gemeengoed geweest in dit land.''

Onbegrip

Veel begrip voor het standpunt van de VVD'er is er niet bij andere Kamer fracties te vinden:

CDA-Kamerlid Van der Knaap gelooft er niets van dat allochtonen makkelijker langs de keuringsarts komen dan autochtonen.

Smits (PvdA) vraagt zich af of Wilders het rapport wel heeft gelezen. ,,Allochtonen zijn vaker laagopgeleid en hebben slechtere banen. Daar zit het vooral in"

GroenLinks-Kamerlid Harrewijn is het ook niet met de VVD'er eens. ,,De zweep erover halen helpt niet. Veel Turken en Marokkanen werken in sectoren waar veel mensen arbeidsongeschikt worden, zoals de schoonmaakbranche. En allochtonen van 45 zijn vaak minder gezond dan autochtonen. Als je dat bij elkaar optelt, verbaast het mij niet dat ze vaker in de WAO zitten.''


Uit het onderzoek blijkt overigens dat jonge allochtonen ook relatief dikwijls in de WAO belandden, en vaker met psychische klachten. Turken en Marokkanen voelen zich bij ziekte vaker volledig arbeidsongeschikt.
Het aantal WAO'ers onder Surinamers is even hoog als bij autochtonen en bij Antillianen zelfs lager. Van de 950.000 arbeidsongeschikten is 7% niet-westers allochtoon.

Britse vrouw mag niet sterven

Een doodzieke Britse vrouw mag niet met de hulp van haar man een einde aan haar leven maken. Dat heeft het Europese hof voor de Rechten van de Mens bepaald. De 43-jarige Diane Pretty had de zaak aangespannen, nadat ze in haar land geen toestemming kreeg.

Pretty lijdt aan een slopende zenuwziekte en is over haar hele lichaam verlamd, waardoor ze geen zelfmoord kan plegen. Ze wilde daarom dat haar man haar hierbij zou helpen, maar kreeg ook van het hoogste Britse rechtscollege, de Law Lords, geen toestemming.

Volgens het hof hebben de Law Lords de rechten van de vrouw niet geschonden met hun uitspraak. In Groot-Brittanië is euthanasie verboden sinds 1961. Wanneer haar man haar zou helpen, kan hij veertien jaar celstraf krijgen.

Pretty overlijdt waarschijnlijk binnen enkele maanden aan haar ziekte, doordat ze uiteindelijk niet meer in staat zal zijn om te kunnen ademen.

Russen willen homosexualiteit verbieden

BlackJack had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vier leden van de Doema, het Russische parlement, hebben een motie ingediend om seks tussen twee mannen te verbieden. Ze pleiten voor straffen die op kunnen lopen tot vijf jaar cel.

Parlementslid Gennady Raikov gaf drie redenen voor de motie: de verspreiding van AIDS, de destructie van het spirituele moraal en vier religieuze dogma's die homosexualiteit verbieden.

Tegenstanders noemen het voorstel een terugval naar het oude Sovjet-regime, waar homo's stelselmatig werden vervolgd.

"VS willen bewind in Irak omver werpen"

MaNdiBuLa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse regering heeft plannen om begin volgend jaar Irak aan te vallen en leider Saddam Hussein van zijn troon te stoten. Dat meldt The New York Times. Bij de actie, die zowel vanuit de lucht als op de grond zou moeten worden uitgevoerd, worden volgens de krant 70.000 tot 250.000 militairen ingezet.

De regering heeft voor een dergelijke oorlog gekozen, nadat men tot de conclusie kwam dat een staatsgreep tegen de dictator geen kans van slagen heeft. Aanvankelijk wilde Amerika nog dit najaar van start gaan met de actie. Het offensief is echter uitgesteld, omdat men eerst de juiste militaire, economische en diplomatieke voorwaarden wil scheppen.

De leiding van de strijdkrachten wil voorkomen dat zijn militairen in de zomer moeten vechten in dikke pakken die bestand zijn tegen chemische oorlogvoering. Daarbij is een oorlog tegen Irak niet verstandig als het Israëlisch-Palestijnse conflict nog in alle hevigheid woedt.

Waar de militairen moeten worden gelegerd is ook nog niet duidelijk. Het is niet zeker of de VS gebruik kan maken van de bases in Saudi-Arabië, aangezien de verhouding tussen beide landen niet optimaal is.

Protest straatracers tegen politie

De Tilburgse politie heeft gisteravond voorkomen dat jongeren straatraces hielden. De politie deelde boetes uit voor het niet dragen van autogordels, onverzekerd rijden en te hard rijden.

In Hoorn hebben zaterdagavond ongeveer 200 straatracers gedemonstreerd tegen de politie Noord-Holland Noord. De demonstranten verzamelden zich circa negentig auto's bij een snackbar en reden daarna naar het bedrijventerrein. De stoet ging langs het politiebureau, waar de straatracers een minuut claxonneerden.

Doden en gewonden door tornado

Bolkje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Amerikaanse tornado-seizoen is dit jaar laat op gang gekomen. Zondag raasden zeker vijftien tornado's over het oosten van de Verenigde Staten. Daarbij kwamen zeker vier mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond. De tornado's raasden over onder meer Missouri, Ohio, New York en Maryland.

Vorige week viel de eerste dode als gevolg van een tornado, in het zuiden van Illinois. Dat was het laatst in het jaar sinds er statistieken over worden bijgehouden.

Bekeuring na verplaatsen vuilniscontainer

Een vuilniscontainer verplaatsen is een gevaarlijk karweitje. Dat ondervonden twee mannen uit het Groningse Noord- en Zuidhorn in Slagharen. Toen ze daar een container wilden verplaatsen die te dichtbij de weg stond, kregen ze meteen een bekeuring.

De container bleek namelijk een aangepast exemplaar waarmee snelheidscontroles werden uitgevoerd. Een agent zag beide mannen de kliko verplaatsen, sprong uit zijn busje en gaf de mannen een bon wegens het saboteren van de snelheidscontrole.

Alsof dat nog niet erg genoeg was kwamen er door een misverstand met de mobilofoon ook nog eens meerdere politiewagens naar het 'plaats delict' en werden de beide mannen meegenomen naar een politiebureau.

De mannen verklaarden daar niets van sabotage te weten. Ze zullen de boete niet betalen en de zaak voor laten komen bij de rechtbank.

Met dank aan f0xivision, joris, pven en ComPeter voor de tip.

Jeugdraad: Stemrecht voor 16 en 17 jarigen

Life-is-party had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nationale Jeugdraad wil jongeren van 16 en 17 laten beslissen of de stemgerechtigde leeftijd omlaag moet van 18 naar 16 jaar. De politiek zou daartoe een referendum moeten instellen. De Nationale Jeugdraad meent dat een verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd een goede manier is om jongeren meer bij de politiek te betrekken.

Het voorstel voor het referendum wordt vandaag voorgelegd aan de lijsttrekkers en nummers twee van de politieke partijen tijdens het Verkiezings-Jeugddebat in Utrecht.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat de jongeren van 16 en 17 jaar zelf niet staan te springen om te mogen stemmen. Ze hebben weinig interesse in de Haagse politiek. Uitbreiding van het stemrecht zou volgens hen gepaard moeten gaan met een betere politieke vorming in het vak Maatschappijleer.

Toch heeft de Nationale Jeugdraad door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) onderzoek laten doen naar de mogelijkheid om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen. Uit dat onderzoek blijkt dat er geen enkele reden bestaat om die leeftijd niet te verlagen. De politiek moet jongeren serieus nemen en ze zelf laten beslissen of ze vanaf hun zestiende willen stemmen, meent de Jeugdraad.

Oververmoeide Georgina huilend naar huis

Bolkje en joris hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Georgina Verbaan stond afgelopen vrijdagavond huilend op het vliegveld Mallorca. De ster uit "Volle Maan" en "Costa!" werd getroost door mede-passagiers op een vlucht van Transavia. Ze was op weg naar Nederland om een weekendje thuis door te brengen. De ster uit de film Volle Maan had de hele dag stunts moeten doen en zag het even niet meer zitten.


Regisseur Johan Nijenhuis: "We draaien dinsdag weer met haar en dan zal ze weer terug zijn. Ik heb haar intussen ook gewoon gesproken. Maar het is wel zo dat we vrijdag een rotdag achter de rug hadden. Alles zat tegen."

Maar, dat moest de regisseur dan ook wel kwijt:
"Georgina is een sterke vrouw geworden, die hier een geweldige acteerprestatie neerzet. Niemand hoeft zich dus zorgen te maken."

Melkert en Dijkstal voelen zich clowns op TV

De lijsttrekkers van PvdA, VVD en GL die mee hebben gedaan aan het Lijsttrekkersdebat in de pauze van de Henny Huisman-Soundmixshow zaterdagavond, kijken er met gemengde gevoelens op terug.

Ze waren naar de studio gelokt voor een lijsttrekkersdebat met een ongekend hoge kijkdichtheid: bijna vier miljoen kijkers.

Die kiezers die van mening zijn dat politiek een spel is waar ''de hardste schreeuwer wint'' hebben van RTL gelijk gekregen zaterdagavond, aldus de Volkskrant.



Woedend op RTL
VVD-leider Dijkstal voelt zich misleid en meent dat RTL de gemaakte afspraken met hem niet is nagekomen.
"In deze setting doe ik absoluut niet meer mee aan zo'n debat" zei Dijkstal bij Radio 1-programma de Ochtenden

Met name de lange onderbrekingen door de Soundmixshow en reclameblokken en de minachting voor de politici die Henny Huisman liet blijken, zijn de VVD-leider in het verkeerde keelgat geschoten.

PvdA-leider Melkert is minder negatief: "Je moet in staat zijn je boodschap kort voor veel mensen neer te zetten". Maar hij was wel de allergrootste verliezer van het soundbyte-debat.

Fortuyn grote winnaar
Planet meldt dat het de grote winnaar van het debat was die de stemming opperbest aanvoelde. Als Pim Fortuyn aan het woord kwam streden applaus en gejuich om voorrang tegenover het boegeroep. Toen presentatrice Loretta Schrijver met ,,interessante cijfers van het CBS'' de politici wilde testen, begreep Fortuyn dat de zaal daar heel anders over dacht. ,,Hou toch op met die getallen. Dit vond ik op de lagere school al heel verschrikkelijk.''

Paul Rosenmöller had het gevoel slechts dienst te hebben gedaan als een intermezzo voor een showprogramma. Maar De Graaf van D66 en Balkenende van het CDA waren tevreden over hun optreden, ook al werd dat door de zaal bij het elektronisch stemmen als matig beoordeeld.

Adoptiekindje voor Michael Jackson

Drie weken geleden adopteerde Michael Jackson in het diepste geheim een baby. De adoptie schreeuwde hij niet van de daken. Sterker nog: zijn eigen ouders, moeder Katherine en vader Joe, waren er niet eens van op de hoogte.

Na zijn scheiding in 1999 van Debbie Rowe, de moeder van zijn eerste twee kinderen, maakte Michael er geen geheim van dat hij nog meer kinderen wilde. Maar dan wel zonder voor een derde keer (zijn eerste keer was met Lisa Marie Presley) te hoeven trouwen. Dus besloot de 43-jarige zanger tot adoptie over te gaan.

Michael nam het kleine ventje mee naar Californië waar hij samen met de 5-jarige Prince Michael Jackson Jr. en de 4-jarige Paris Michael Katherine Jackson op Neverland zal opgroeien. Op die ranch hebben de drie genoeg speelruimte: naast Michaels woonhuis, bevinden er zich op de ruim 1000 hectaren grond een pretpark, een (dans)theater en exotische dieren.

Dronken politierechter weer in de fout

dazedinthedaysof2002 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren stond er een politierechter terecht in Gent. Het Hof van Beroep boog zich over de zaak Thierry De Reghel. Deze rechter ging vorig jaar compleet door het lint toen hij door de Rijkswacht werd gedwongen te stoppen voor een alcoholcontrole. Hij ontweek de agenten, ging er met een noodgang vandoor en werd later klemgereden. Toen de agenten hem sommeerden uit de auto te komen trok de politierechter ook nog eens een pistool. Gelukkig voor de dienstdoende agenten bleek dit een alarmpistool.

In mei 2001 had Thierry De Reghel ook al problemen met de Hernandad. Ook toen weigerde hij te stoppen voor een routinecontrole en kon hij pas na een achtervolging tot staan gebracht worden. Ook toen had hij te diep in het glas gekeken.

Thierry De Reghel werd in afwachting van zijn proces preventief geschorst als politierechter. Het proces werd gisteren uitgesteld tot 24 mei.

NOS wil vaker Journaal

Onlangs werd bekend dat de plannen voor een proef voor een 24-uurs nieuwszender zijn afgeblazen. Dit sloot niet uit dat er in de toekomst nog wel een nieuwszender kan komen.

NOSOndanks deze berichten wil de NOS het nieuwskarakter van het publieke net toch versterken. De omroep denkt hierbij aan een 5-minutenjournaal dat 1x per uur wordt uitgezonden en geheel up-to-date is. Ook wil de NOS met de regionale omroepen een goede calamiteitenregeling treffen.

Barbie-ontwerpster overleden

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ruth Handler, ontwerpster van de wereldberoemde Barbiepop en mede-oprichter van het speelgoedconcern Mattel, is zaterdag op 85-jarige leeftijd overleden. Ze overleed in Los Angeles.

Handler verwierf wereldfaam met Barbie, de pop die met haar smalle taille en flinke buste eind jaren vijftig werd 'geboren'. Sindsdien zijn er meer dan een miljard Barbiepoppen verkocht in ongeveer 150 landen.

Ze trouwde in 1938 met haar schoolvriendje Elliot Handler, een student industriële vormgeving. Beiden openden een kleine winkel met zelfontworpen plastic geschenkartikelen.

Een samenwerking met Harold 'Matt' Mattson leidde in de jaren veertig tot de oprichting van de firma Mattel, een samenvoeging van 'Matt' en 'El' van Elliot. De pop was genoemd naar Barbara, dochter van Ruth en Elliot.

John Travolta koopt Boeing 747

Bolkje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

John Travolta, ster uit meerdere films, heeft zichzelf een aardig cadeautje gegeven. Hij kocht namelijk voor ruim 100 miljoen dollar een Boeing 747. Daarmee zou de 48-jarige acteur met zo'n 400 vrienden de lucht in kunnen. Zijn vrouw Kelly Preston zegt dat hij echter liever met z'n tweeën vliegt. Iets wat overigens niet kan; om de Boeing in de lucht te houden zijn er minimaal twee piloten nodig en een aantal werktuigbouwkundigen.

Het is niet het eerste vliegtuig van de ervaren piloot: hij heeft er namelijk al vier.

Zoon Bob Marley niet op Koninginnenach

De organisatie van de Haagse Koninginnenach heeft dit weekeinde een forse tegenslag moeten incasseren. Publiekstrekker Damian Marley, de zoon van reggae-legende Bob Marley, zegde samen met zijn Ghetto Youth Crew af. Problemen met de verstrekking van de juiste visa bleken onoverkomelijk. Dat heeft de organisatie van het evenement op haar website koninginnenach.nl gemeld.

De Koninginnenach wordt volgens de traditie gehouden op de avond voor koninginnedag. Robert Lee, een eveneens van Jamaica afkomstige reggaemuzikant, vervangt Damian Marley maandagavond. Lee kwam in 1999 naar Nederland. Hij vestigde zich in Rotterdam en werkte samen met The Anonymous Mis, de voorman van de bekende Nederlandse hiphop- en reggaeformatie Postmen én kersverse vader van het zoontje van Anouk.

Schutter Erfurt waarschuwde vooraf

De jongen die vorige week vrijdag op een gymnasium in Erfurt een bloedbad aanrichtte heeft van tevoren mensen gewaarschuwd. Volgens de Duitse politie raadde de 19-jarige Robert Steinhäuser verscheidene mensen de dag ervoor aan om vrijdag niet naar school te gaan.

Het lijkt er op dat de jongen zijn daad heeft voorbereid. Uit het onderzoek is inmiddels gebleken dat de jonge dader zich intensief bezighield met wapens en met dode mensen. Bij hem thuis vond de politie computer- en videospelletjes met gewelddadige thema's. Al dit materiaal was in de winkel vrij verkrijgbaar, aldus politiechef Rainer Grube maandag voor de Duitse televisie.

Eerder was bekendgemaakt dat de jongen een wapenvergunning had en lid was van een schietvereniging. De politie is verder te weten gekomen dat Steinhäuser een teruggetrokken bestaan leidde. Hij had een kleine kennissenkring. De dader was een ex-leerling die kort geleden van school was gestuurd.

De Duitse scholen begonnen maandag met enkele minuten stilte, ter nagedachtenis van de slachtoffers van het bloedbad op het Gutenberg-Gymnasium in Erfurt. Vrijdag schoot een oud-leerling daar zestien mensen dood en daarna zichzelf.

De Duitse onderwijsbonden hebben opgeroepen maandagochtend om vijf over elf een minuut stilte in acht te nemen. Op dat tijdstip speelde zich vrijdag de moordpartij af. Voor het schoolgebouw worden nog steeds bloemen gelegd. Donderdag komt CDU-voorzitter Angela Merkel naar Erfurt om daar haar medeleven met de slachtoffers te betuigen. Ook de CSU-kandidaat voor het bondskanselierschap Stoiber brengt een bezoek aan de Duitse stad.

Winnaars FOK! Prijsvraag! (week 17)

De prijsvragen van de vorige week zijn weer gesloten. Ook de afgelopen week mochten we weer honderden inzendingen ontvangen. Inmiddels staan er al weer 2 nieuwe prijsvragen online; "Win kaarten voor Konkrete meets Kozzmozz" en "Win de compilatie cd Wired Up!". Hou de Frontpage in de gaten want op 1 mei komt daar nog een 3e prijsvraag bij! Maar uiteraard laten we ook nog even weten wie de winnaars zijn van de prijsvragen van vorige week;

De prijsvraag voor Timezones +1 van Robert Smit bleek voor velen toch een lastige, want wij ontvingen flink wat foute inzendingen. De antwoorden op de vragen waren:

1) Op welke datum werd de website www.robert-smit.nl gelanceerd?
18 maart 2002
2) Onder welke naam verscheen in 1995 Robert Smit's eerste soloproject?
Kcrushed One
3) Op welk radiostation zal Robert Smit op 11 mei "live in the mix" te beluisteren zijn?
3FM (Tros)

Winnaars van de gesigneerde CD Timezones +1 van Robert Smit zijn:
Giovanni
Vision
Life-is-party


Om de kaarten voor 5 Years MAW te winnen moest de volgende vraag goed beantwoord worden:
"Uit welk land komen zowel Pounding Grooves als Ade Fenton?"
Het goede antwoord moest zijn: Engeland (GB/UK)
De volgende Fok!-ers mogen naar dit feest:
KillR-B
tools
hakkytak
ricx
nakkie


En als laatste hadden we natuurlijk de Ice Age prijsvraag. Om de Ice Age goodies te winnen moest je ons vertellen hoe groot de hersens van de Squrat zijn. Het antwoord was te vinden op de Ice Age website en dat is "zo groot als een bruine boon". De winnaars van deze prijsvraag zijn:
naniebaan
killar_fairy
hopakee
texelonia
Quartje


De winnaars krijgen zo spoedig mogelijk per e-mail bericht. Allemaal gefeliciteerd en iedereen veel succes met de nieuwe prijsvragen!

Jaakke nieuwe voorzitter Ajax

In het najaar van 2003 zal Michael van Praag opgevolgd worden door de 47-jarige advocaat John Jaakke als voorzitter van Ajax. De ledenraad van Ajax heeft hem unaniem benoemd als nieuwe voorzitter.

Jaakke is echter pas beschikbaar in het najaar van 2003 en hierdoor is door de ledenraad aan Michael van Praag voorgesteld of hij tot die tijd voorzitter wilt blijven. Van Praag heeft bevestigend gereageerd op dit voorstel.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.