Nova peiling: winst SP en GroenLinks

De val van Paars 2 heeft de PvdA geen goed gedaan in de peiling van bureau Interview/NSS, uitgevoerd in opdracht van NOVA. De partij heeft de afgelopen week drie zetels moeten inleveren. VVD en CDA bleven constant, terwijl GroenLinks, SP en de Lijst Pim Fortuyn licht wonnen.

De opwaartse lijn die GroenLinks de afgelopen weken heeft ingezet houdt aan: Twee weken geleden stond GL nog op dertien zetels, vorige week waren dat er veertien en deze week komt er nog één bij. Het verschil met de Lijst Pim Fortuyn blijft drie zetels, omdat deze ook weer één zetel wint en nu op achttien uitkomt.

Een andere opvallende winnaar is de SP, die twee zetels wint tov de vorige peiling, en er nu drie meer scoort dan het huidige zetel aantal in de Tweede Kamer. Ronduit slecht gaat het met Leefbaar Nederland, dat nu nog maar op twee zetels kan rekenen.

Met deze cijfers is een coalitie denkbaar van PvdA, CDA en GroenLinks (79 zetels), of PvdA, CDA en VVD (90). Een rechtse coalitie van VVD, CDA en Lijst Pim Fortuyn zou net geen meerderheid halen (74).

Uitslag NOVA peiling. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

PvdA ---> 34 (-11)
VVD ---> 26 (-12)
CDA ---> 30 (+1)
D66 ---> 8 (-6)
GroenLinks ---> 15 (+4)
SP ---> 8 (+3)
ChristenUnie ---> 7 (+2)
SGP ---> 2 (-1)
Leefbaar Nederland ---> 2 (+2)
Lijst Pim Fortuyn ---> 18 (+18)


Meer over deze peiling staat op de site van de politiekebarometer.