Dijkstal: Kiezer lijkt verwende diva

"De kiezers gedragen zich als 'verwende diva's'. Ze vinden dat de overheid zich niet met hen mag bemoeien maar geven de overheid wel de schuld van alles wat fout gaat", aldus VVD-lijsttrekker Dijkstal deze week in het weekblad Vrij Nederland.

Dijkstal verbaast zich erover dat de grote materiŽle welvaart mensen eerder ongelukkig dan gelukkig maakt. "Tegelijk zie je een toenemende onachtzaamheid tegenover de zwakken in de samenleving. Dak- en thuislozen zwerven door de stad en niemand die er om lijkt te malen." Dijkstal zegt daarmee ook gedeeltelijk op zijn eigen VVD-achterban te doelen

In slaap laten wiegen

Volgens Dijkstal heeft de VVD zich in slaap heeft laten wiegen door de gunstige opiniepeilingen vorig jaar. Toen stond de partij tijdenlang op ruim 40 zetels. Dijkstal maakt zich zorgen dat de beeldvorming belangrijker wordt dan de inhoud van de politiek.
"Fortuyn zorgt wel voor spektakel, dus laten we zijn toneelvoorstelling eens binnenlopen. Voor andere geluiden wordt geen belangstelling opgebracht. Diep in mijn hart denk ik dat het 'theater-Fortuyn' vanzelf weer overwaait. Maar als lijsttrekker kan ik me niet veroorloven zo te denken. Over zeven weken zijn de verkiezingen. De tijd dringt."

In het gesprek met Vrij Nederland noemt Dijkstal verder de opmerkingen van VVD-partijvoorzitter Eenhoorn over de gewenste Jip-en-Janneke-taal tijdens de verkiezingscampagne een bedrijfsongeval. "Dat heeft tot de nodige gÍne in onze kring geleid."