Asielzoekers naaien mond dicht uit protest

Hector had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zeventig asielzoekers, waaronder drie kinderen, hebben afgelopen weekeinde hun monden dichtgehecht uit protest tegen het Australische opvangbeleid. Nog eens tweehonderd bewoners, vrijwel allemaal Afghanen, van het Woomera-kamp zijn al vijf dagen in hongerstaking.
De kinderen, 12 tot 15 jaar oud, zijn gisteren met spoed naar een ziekenhuis gebracht waar de hechtingen zijn verwijderd. Zij lijden aan uitdrogingsverschijnselen. Datzelfde lot treft waarschijnlijk ook het twintigtal kinderen dat meedoet aan de hongerstaking.

De acties van de afgelopen dagen zijn de zoveelste in Woomera, een opvangkamp in de woestijn ten noorden van Adelaide. Vorige maand braken er al hevige rellen uit waarbij twee asielzoekers zichzelf verminkten, talloze kampbewaarders gewond raakten en een twintigtal gebouwen in vlammen opging.

De Australische Democraten eisten gisteren het ontslag van verantwoordelijk minister Phil Ruddock. Die peinst daar echter niet over: "Dit soort acties speelt op de gevoelens van de Australische bevolking. Maar als ze denken dat ze daarmee een visum kunnen verkrijgen: zo werkt dat hier dus niet."

Volgens een verklaring van de demonstranten gaat de actie niet over het verkrijgen van een vluchtelingenstatus, maar over het opvangbeleid van de Australische regering. "Wij willen dat de internationale gemeenschap ons bevrijdt van deze barbaarse politiek waarbij mannen, vrouwen en kinderen maanden en soms zelfs jaren achter prikkeldraad worden opgesloten."