Twijfels over Nederlandse nieuwszender

De NOS heeft zo haar twijfels over een Nederlandse nieuwszender. De Raad van Bestuur van de omroep is teruggekomen op het plan om de zender op Nederland 2 te laten beginnen. Dat heeft bestuursvoorzitter G. J. Wolffensperger donderdag gezegd.

Het plan was om de nieuwszender volgend jaar september overdag te laten proefdraaien op bij voorkeur Nederland 2. ‘Maar dat wordt nu open gelaten’, stelde de voorzitter. Volgende week wordt een coördinator voor de zender aangewezen. Deze coördinator, die niet persé ook de hoofdredacteur van de zender hoeft te worden, krijgt tot maart de tijd om met een projectgroep een zenderplan te maken.

Van der Ploeg ziet de zender niet graag op een apart kanaal uitgezonden worden, behalve als in de toekomst digitale tv wat algemener wordt. De NOS-voorzitter vindt een louter digitale verspreiding echter niet aantrekkelijk, en dat gaat hij proberen de PvdA'er aan zijn verstand te brengen. De behandeling van de NOS-begroting maandag in de Tweede Kamer ziet hij met vertrouwen tegemoet, temeer omdat de internetplannen van de omroep (40 miljoen gulden) al door de staatssecretaris met instemming zijn ontvangen.

Overigens blijkt uit een onderzoek van het NIPO dat een grote meerderheid van de Nederlanders geen behoefte heeft aan een 24-uurs-nieuwszender. Van de ondervraagden wijst 77 procent een dergelijke zender af, en 22 procent ziet het wel zitten.

Eerdere berichten over een Nederlandse nieuwszender: