Brainscan voorkomt terroristen

Ene doctor Larry Farwell heeft ontdekt dat personen onbewust op een bepaalde manier reageren op foto's en woorden. Zo zal een terrorist met militaire training een andere vorm van hersenactiviteit tonen dan de gemiddelde Fokker bij het zien van enig wapentuig (hoop ik tenminste...). Ook zullen agenten in vakantiefoto's zaken zien die aan de normale burger voorbij zullen gaan. Een speciaal ontwikkeld apparaat is in staat om deze activiteiten in de hersenen te registreren.

De methode is inmiddels uitgetest op een aantal FBI agenten (resultaten hier). Dit onderzoek had een succespercentage van 100: kortom alle FBI agenten werden herkend.

Natuurlijk is deze methode niet onomstreden, zo zal een oorlogsjournalist of vluchteling ongeveer op dezelfde manier reageren als een militair of een terrorist op een foto van een tank. De persoon die de test afneemt (een wetenschapper of de politie) bepaalt welke foto's er getoond worden en zo is vrij snel een 'betrouwbare' positieve uitslag een feit (laat donuts zien en je weet wie de agent is ).

Critici noemen de methode racistisch en vooral nuttig voor de politie, aldus columnist David Coursey van ZDnet. De methode is al toegestaan als bewijs in een Amerikaanse rechtbank.