Thomas Cook moet City Bird overnemen

De Duitse touroperator Thomas Cook wil niet langer de luchtvaartmaatschappij Citybird overnemen. Dat werd dinsdagavond bij de vakbonden vernomen. De touroperator maakte dat bekend tijdens een ondernemingsraad van City Bird dinsdagavond.

Dinsdagavond nog heeft de Brusselse rechtbank van koophandel, zetelend in kort geding, Thomas Cook verplicht om alsnog de akkoorden die sinds weken onderhandeld werden, na te leven. Hoewel Thomas Cook zich niet schriftelijk aan een overname heeft verbonden, oordeelde de rechter dat er toch sprake was van een "feitelijk akkoord".

Het noodlijdende City Bird werkt begin juli onder gerechtelijk akkoord. Dat akkoord werd verkregen omdat Thomas Cook de maatschappij een lening van 150 miljoen frank toestond om het jaar rond te komen. Woensdag loopt het concordaat van City Bird af. De vakbonden vermoeden dat Thomas Cook de faling van het bedrijf afwacht om op die manier een goedkopere overname te verkrijgen. Volgens de vakbonden laat Thomas Cook nu ook al veel vluchten die normaal door City Bird uitgevoerd worden over aan andere luchtvaartmaatschappijen. De vakbonden gaan er van uit dat Thomas Cook de beschikking van de kortgedingrechter zal aanvechten. In dat geval zullen de vakbonden acties ondernemen.