Internationale XTC-bende opgerold

De politie heeft een internationaal opererende XTC-bende opgerold. Daarbij zijn vier verdachten aangehouden. De politie werkte bij de actie samen met de Unit Synthetische Drugs.

Tijdens huiszoekingen in zeven panden zijn ruim 300.000 XTC-pillen aangetroffen en in beslag genomen. De pillen waren onder meer verborgen in rugleuningen en zittingen van stoelen.

De verdachten zijn volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Bosch drie in Amsterdam en Hoorn woonachtige Israeliërs in leeftijd variërend van 42 tot 51 jaar en een 23-jarige man uit Wormerveer.

De verdachten maakten volgens de zegsman deel uit van een internationaal opererende organisatie die zich bezighield met de handel in XTC-pillen. Het onderzoek startte eind juni. Sindsdien zijn op vijf verschillende plaatsen al ongeveer 200.000 tabletten in beslag genomen. Dat gebeurde zowel in Nederland als in het buitenland.

De bende smokkelde de drugs in koffers met een dubbele bodem en in schilderijlijsten. De pillen kwamen via Nederland en Duitsland onder meer terecht in de Verenigde Staten, Spanje, Canada en Australië. In verband daarmee zijn in het buitenland al eerder vijf betrokkenen opgepakt.

De bende zette koeriers in om de geprepareerde koffers te vervoeren. De schilderijen werden als postpakket verstuurd. Bij het onderzoek werkte de Nederlandse politie samen met de autoriteiten in Spanje, Duitsland, Israël, Canada, de VS en Australië. Dankzij het Nederlandse onderzoek kon de politie in het buitenland ook enkele andere bendes oprollen met in totaal tientallen verdachten.