De Avonden in stripvorm

De Avonden, het bekende boekenlijstboek van Gerard Reve, verschijnt mogelijk in een stripversie. Dat heeft Reve's levenspartner Joop Schafthuizen zaterdag laten weten.

Als het plan wordt uitgevoerd, verschijnt het stripboek bij uitgeverij De Bezige Bij. Dick Matena, als tekenaar bekend van de Toonder Studio's, Donald Duck en stripuitvoeringen van onder meer Kruimeltje en Pietje Bell, is bezig met de eerste schetsen voor een strip van het 237 bladzijden tellende De Avonden. "Reve en ik hebben één schets gezien en zijn erg enthousiast, het ziet er fantastisch uit, maar er is nog geen sprake van een overeenkomst.

Het kan heel goed zijn dat het niet doorgaat, omdat het een van de vele projecten is. Ik heb de uitgever voorgesteld om eind maart volgend jaar, na het boekenbal, met de besprekingen te beginnen en te kijken of het haalbaar is", zegt Schafthuizen. De Avonden telt negen hoofdstukken en Matena verwacht drie jaar nodig te hebben om, als het doorgaat, de klus te klaren: het is de bedoeling dat in de strip de letterlijke tekst komt te staan.