Muizen steeds vaker gedood met lijmplankje

Het lijmplankje rukt op bij de bestrijding van muizen in de binnenstad van Utrecht. Een hoogst omstreden methode, zegt K.M. van der Winden van Rentokil-ongediertebestrijding: “Omdat het dierenkwelling is.”

Muizen blijven aan een plank met lijm plakken en wachten daar, vaak jankend, op hun dood. “Alleen toelaatbaar als de plankjes regelmatig worden gecontroleerd en de dieren uit hun lijden worden verlost,” vindt Van der Winden.

Hij adviseert bestrijding van de muizen door gif in combinatie met een goede hygiëne zoals het schoonhouden van een winkel en het opslaan van voedsel zodat muizen geen kans krijgen.

Maar steeds meer winkeliers en horecaondernemers kiezen voor de plank met lijm. Een restauranthouder in de binnenstad maakt er al enige tijd gebruik van: “Het werkt veel beter dan die doosjes die ze van de ongediertebestrijding neerzetten. Daar lopen die muizen gewoon langs.”

De Dierenbescherming is fel tegen de lijmplankjes: “Het is wel een heel gemakkelijke weg om het probleem op te lossen,” zegt woordvoerdster W. Bodewitz. Om onnodig dierenleed te voorkomen moet meer worden schoongemaakt, vindt de Dierenbescherming. “Maar met zoveel winkelend publiek is vervuiling lastig te vermijden,” geeft Bodewitz toe. Volgens haar is de minst wrede manier om knaagdiertjes te doden een gif dat interne bloedingen tot gevolg heeft. “De diertjes gaan dan het snelst dood.”